Jdi na obsah Jdi na menu
 


Utichl hlas… - František Růžička

15. 4. 2017

Zatímco jarní příroda už od časného rána ožívá rozsáhlou tóninou ptačího švitoření, které nás sice může probouzet ze sladkého snění, ale především povzbuzuje k lehčímu vykročení do víkendového či všedního dne nového pracovního týdne.

Tentokráte (pondělí 27. 3. 2017) však vážný tón z rozhlasových vln oznámil, že včera, v neděli 26. března, navždy utichl v motolské nemocnici hlas zpěvačky Věry Špinarové, která několik dní před tím zkolabovala při svém koncertu v Čáslavi. I přes veškerou lékařskou pomoc zůstala v kómatu a jejímu uměleckému srdci již nebylo dopřáno bít při dalších vystoupeních, aby obdarovávala své příznivce. Všichni vědí, že byla majitelkou vskutku nenapodobitelného hlasu, který se při jejích koncertech rozléhal do širokého okolí a v uzavřených halách rezonoval nejen bubínky věrných posluchačů.

Ve vzpomínkách na ni zaznívalo, že byla jedinečným hlasem z Ostravy a jedna z mladých následovnic kdysi poznamenala: „Mít hlas jako Špinarka…“ Byla velkou ostravskou patriotkou a skutečným ostravským pokladem. V prosinci loňského roku oslavila svých pětašedesát let.

Jen stručně připomeňme, že vydala 13 desek; své první album Andromeda již v roce 1972. Navždy nezapomenutelnými zůstanou její písně „Meteor lásky“, „Bílá Jawa 250“, „Měj mě rád…“ i mnohé další.

Přiložená fotografie není vzhledem k podmínkám tehdejšího večera nikterak zdařilá, ale přesto znovu dokáže navodit barvu jejího hlasu, nesoucího se po hladině Slepého ramene řeky Malše v Českých Budějovicích. Bylo to za horkého letního večera, kdy se obloha začala zatahovat zlověstnými mraky a zpovzdálí již bylo slyšet hřmění přicházející bouřky. Přesto její hlas vítězil a sklidil zasloužený aplaus. Byla středa, sváteční večer 6. července roku 2011 ‒ při akci „Múzy na vodě“. Věřte, nebo nevěřte, její hlas byl tehdy slyšet do otevřených oken bytů až na Pražském předměstí.

Nechť si i letošní „Múzy 2017“ vzpomenou!

František Růžička (Hlas svědomí)

p1100737.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář