Jdi na obsah Jdi na menu
 


Smuteční síň ‒ František Růžička

11. 4. 2018

Aniž bychom prováděli větší statistické zjišťování, lze předpokládat, že každé krajské město má k dispozici vlastní krematorium, obdobně ale i řada menších měst. Na některých místech alespoň důstojnou smuteční síň k poslednímu rozloučení, pokud se nejedná o církevní pohřeb konaný v kostele nebo hřbitovní kapli.

Ne každý člověk má však vzhledem k rodinným okolnostem možnost, aby využil právě služeb těch větších síní. V Českých Budějovicích se pod záštitou jedné pohřební služby otevřela „Malá smuteční síň“, která nabízí takové možnosti rozloučení, které pozůstalí dosud neměli. Ne každý je také schopen psychicky zvládnout prostředí krematoria ‒ se spíše depresivními prostory v blízkosti kremačních pecí. I když v krematoriích zpravidla rakev sjíždí do provozních prostor a teprve odtud je následně dopravována ke konečnému zpopelnění…

Podobné malé smuteční síně jsou vhodné pro běžné rozloučení, kdy se dá předpokládat, že nedorazí větší počet smutečních hostů. Je i dosti rodin, které dají přednost naprosto komornímu prostředí. Zde se v nejužším rodinném kruhu mohou se svým blízkým rozloučit individuálně: mohou si zvolit úpravu prostředí i zavzpomínat na velkoplošné televizní obrazovce ‒ promítnutím vlastních dodaných formátů. Mohou to být i společné chvíle, které se zesnulým v jeho životě prožili. Lze také požádat o videozáznam z rozloučení, aby se tak mohli rozloučit i ti, kdož neměli možnost být přítomni při obřadu. Zcela pochopitelně právě to hraje svou roli v konečné ceně obřadu, který je podstatně levnější než v krematoriu.

Uváděná malá smuteční síň má výhodu i v tom, že je téměř v centru města ‒ na rozdíl od krematoria nebo hřbitovní kaple. Tím jsou také dostupnější prostory pro následné posezení rodiny a kruhu přátel. Lze přiznat, že takový pohřební rituál může odebrat z truchlící rodiny část tíže, která na ni dopadá.

Na závěr můžeme uvést, že pohřbívání s různými pohřebními rituály jsou staré jako lidstvo samo. Lidé jakéhokoliv vyznání si přejí, aby jejich ostatky byly důstojně pohřbeny. V naší kultuře existuje řada pohřebních rituálů, od nich se odvíjí volba, jak naložit s ostatky zemřelého. V posledních desetiletích se podstatně snižuje počet ukládání do otevřeného hrobu. Při zpopelnění je možné uložit urnu do kolumbární schránky na hřbitovech, nechat si zhotovit urnový pomník, nebo provést rozptyl na rozptylové loučce či na vlastním pozemku.

František Růžička (Hlas svědomí)

p1380791.jpg

Smuteční síň v Kostelní ulici

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář