Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cesta do Říma ‒ František Růžička

3. 4. 2020

Před několika měsíci jsme si v rámci listopadových výročí rovněž připomněli kanonizaci Anežky Přemyslovny v Římě, kam se od nás vydal tehdy neuvěřitelný počet poutníků. Jeden ze zázraků svaté Anežky.

Tentokrát však nepůjde o dlouhou a velice namáhavou cestu do věčného města, ale pouze do jihočeského Římova, který se nachází zhruba ve vzdálenosti 14 kilometrů na jih od jihočeské metropole. „Cesta k Protivínu, netrvá hodinu, stromkama je sázená…“ Kdo by neznal jednu z krásných jihočeských písniček… No a kdo by neznal cestu z Budějc k Římovu (přes Dubné a Plav), která bývala obklopena krásnou alejí. Už není. Nejprve a dlouhodobě umírající z odpadu spáleného kerosinu.

V zájmu ochrany naší západní hranice. Teď přijelo komando, nastartovalo pily a po zbytku aleje jsou už jen pařezy. Ale i ty jistě brzy zmizí. Že by nová alej? Neblouzněte!

V krátkosti uveďme, že obec Římov má asi tisícovku obyvatel, rozprostírá se u toku Malše, je známá „Římovskou přehradou“, která je rezervoárem pitné vody. Její historie spadá až do 10. Století: první zmínka pochází z roku 1395, ale již v 8. století v okolí bylo slovanské osídlení. Živé městečko bylo významným poutním místem, roku 1650 vysvěcena Loretánská kaple, kdy bylo přítomno 30 tisíc poutníků. Kostel Ducha Svatého je neodmyslitelně spojen se zdejší Křížovou cestou, pocházející z druhé poloviny 17. století. Vše se ale změnilo za vlády dělnické třídy… Naštěstí dnes už jsou opět známé Římovské pašije (na Květnou neděli, Velký pátek a svátek sv. Jana a Pavla). Poutě zde mají dokonce tři – jarní, letní, podzimní. Opět zde žije duchovno.

V nedalekém Roudném v souvislosti se zvelebováním obce došlo ke generální opravě vozovky, částečné úpravě chodníkové části s instalací elektrického osvětlení a k výstavbě nezbytného „kruháku“ pro zpomalení průjezdové rychlosti obcí. Čiň čertu dobře a čekej, čím se ti odmění! V rámci rozsáhlé bytové výstavby v lokalitě vpravo při výjezdu z obce, došlo k dalšímu zvelebení chodníků v rozměru podle normativů (zatím zde nikdo nechodí), ale také k nebezpečnému zúžení silnice, která se zde zatáčí. A právě v tom místě ještě vyrostl přechodový můstek. Vážení, ten člověk, co to projektoval, i ten, co to schvalovat, tudy nejspíše nikdy nejel a snad ani za volantem nikdy neseděl!! Doslovný hazard nejen pro řidiče, ale i pro ty, kdož tu budou brzy chodit.

Ale jedeme dál. V posledních mnoha měsících (nejméně rok) byla silnice doslova drcena těžkými nákladními vozy, které obsluhují zdejší část stavby dálnice D3. Hrůza pohledět, natož řídit. A to se jedná o silně frekventovanou trasu (do zaměstnání, nebo opačně do rekreační oblasti)… A tak vznikl podnět adresovaný Krajskému úřadu Jihočeského kraje. S upozorněním na dezolátní stav vozovky a nebezpečí pro všechny řidiče. Na bezpočtu míst utrhaná krajnice, v případě deštivého počasí se nedalo vůbec bezpečně projet (září 2019).

Slyšte, slyšte, řidičové… (doslovný přepis odpovědi Odboru dopravy a silničního hospodářství KÚJK) !

„Údržbu komunikací zatížených výstavbou dálnice D3 provádí zhotovitel mimo zimní údržby. Byly trochu komunikační problémy se zástupcem zhotovitele předmětné části stavby D3. Nyní je již vše nastaveno a údržba probíhá dle ustanovení příslušných dohod. Je snahou majetkového správce krajských silnic Správy a údržby silnic Jihočeského kraje docílit funkční mechanizmus údržby těchto komunikaci. S pozdravem…“ Přiloženo krásné logo Jihočeského kraje (prosinec 2019). Tak práci krajských úředníků čest!

Teď se v rámci bezpečnosti provozu na této silnici zastavme, odplivněme si a z plna hrdel zvolejme: „Houby s voctem!“ Přidat můžete „na kyselo“. Nechť vás, všechny čtenáře přesvědčí přiložený snímek. Na silně poškozené vozovce, před zatáčkou, za kterou je část silnice zcela zborcená, je příslušnými silničními odborníky instalována dopravní značka omezující rychlost na 70 km. Dodávám, že i 30 km by bylo až příliš!

Naštěstí, někomu svitlo a přišel k rozumu. Po takové době! Současná úzká, klikatá, nebezpečnými starými stromy vroubená, bude nahrazena novou komunikací. Bude bezpečnější, bude vyhovovat řidičům a doufejme, že i stavitelům této části D3… Budiž jaro pochváleno (březen 2020)!

František Růžička, České Budějovice (Hlas svědomí)

p15704191.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář