Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pražská zavírá ‒ František Růžička

19. 4. 2020

Kdybychom zalistovali v korespondenci, nejspíše bychom se divili, jak dlouhou dobu jsou vlastníci či uživatelé družstevních garáží v českobudějovické lokalitě – J. Plachty, Nádražní, vlečka a trať ČD – v ohrožení, když začne z nebe padat déšť a trvá to několik dní. Protékající Dobrovodský potok (stoka) se vylije a garáže, kterých je více než tisíc, začne zaplavovat. Mnoho by se o tom dalo „vyprávět“ a mnohé o tom již bylo napsáno. Jenže: pro mnohé radniční (magistrátní) činovníky (úředníky i politické vyvolence) to stále je jen pouhým vyprávěním. Již náměstek Jelen (ODS) z toho byl jako jelen a oči měl pěkně zarudlé, když se to na radnici projednávalo. Dávno tomu, dávno. Ale nic platné. Spíše se začalo stavět „Jelenovo“ a za primase Juraje to dostalo vzletný název: „Thomovy lázně“.

V průběhu doby (časové podrobnosti lze snadno dohledat) se postupně upravil horní tok potoka s instalací zařízení pro hlášku zvýšení hladiny, později za vstřícné finanční domluvy se zreguloval dolní tok kolem obchodních řetězců, později ještě tok kolem nové „Zanádražní“. Úsek od železniční trati až po Pražskou třídu zůstával stále jako bezprizorní. Všichni garážníci by vám o tom mohli vyprávět. Také pojišťovací ústavy, pokud byly požádány o odškodnění. To ale mnohým namočeným autům nikterak nepomohlo. Ohleduplně dodejme, že „město“ se vždy vymlouvalo na „ŘSD“, neboť je vlastníkem komunikace (Pražská tř.), kterou podtéká zmíněný Thomův potůček. Silničáři tomu říkají propustek. No ale toto dílko toho při vzedmutí hladiny moc nepropouštělo, protože je nějaká hlava projektantská (a následně schvalovací) vypočítala s chybou desetinné čárky. Prostě na průtok to nestačí, takže voda se rozlije po okolí a zákonitě také do zde vystavěných garáží. Ty sem také někdo naprojektovat!

Českobudějovický Deník ze dne 2. června 2017 otiskl článek pana redaktora Edwina o tom, že Pražská třída zavře na půl roku. Oprava mostku má zvýšit kapacitu pro případ povodní. Řidiči tudy projíždějící budou mít vytčenou dosti složitou objížďku. Pozor, čtěte pozorně! Mluvčí ŘSD Nina Ledvinová uvedla, že už bylo vydáno stavební povolení a vybrána firma, která bude mostek rekonstruovat… Ke zvýšení vozovky nedojde, stávající konstrukce bude odstraněna a budou doplněny dva nové inundační otvory za rubem stávajících opěr. To vše bratru za 33,6 mil. korun… To bylo v měsíci červnu, zprovoznění se očekává v listopadu, úplné dokončení letos v prosinci.

Vážení! Psal re rok 2017, pokud jste to přehlédli. Na tom našem mostku, hráli radní v kostku, hráli, hráli, až každého obehráli… Nejvíce postižené garážníky. Protože, jak oni nejlépe vědí, a také si dobře pamatují – již začátkem května roku 2018 došlo k další záplavě. Po „lehkém“ podvečerním májovém deštíčku.

Za tu uplynulou dobu jsme již zažili další městské zajímavosti a radovánky. V současné zatěžkávací době jdou všichni do sebe. Pak redaktor Deníku třeba zase napíše něco povzbudivého. A i při nedostatku pracovních sil (řekněme z důvodu C 19) bylo v tichosti oznámeno, že dnem 6. dubna 2020 se úsek Pražské uzavře a mostek bude rekonstruován. Nejspíše zázrakem z nebe, neboť uzavírka má trvat jen do konce dubna. Světe div se, co takové malé nic, jako je koronavirus (C19), dokáže zmoci! Třeba je to zázračná mutace virusu proti lelkování, hrání v kostky a odsouvání bolavých otázek až do nedohledna. Ale neztrácejme naději, třeba právě teď někdo pod nasazenou rouškou prohlédl! I když to trvalo tak dlouho.

Jenže pozor! Ono je to trošku jinak. I přes koronavirové omezení bylo přes roušku zvědavosti zjištěno, že se jedná pouze o uzavření odbočení z Pražské na Strakonickou ul. A tady se nachází další „mostek“. Člověk myslící ovšem těžko pochopí, že se zase bude upravovat mostek, který průtok vody zase až tak neomezuje. Alespoň tak to bylo vždy zadokumentováno. Inkriminovaný „mostek Pražská“, který je původcem veškerých záplavových problémů, opět rekonstruován nebude. Takže nebezpečí bude i nadále aktuální. Ještě že nám meteorologové hlásají, že blahodárné nadílky dešťové bude poskrovnu. Pro garážníky tedy dobře, ale co příroda a na ní hospodařící živitelé národa?

František Růžička, České Budějovice (Hlas svědomí)

p15800781.jpg

Opravovaný mostek Strakonická

p15800791.jpg

Mostek Pražská s malým průtokem nadále čeká

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář