Jdi na obsah Jdi na menu
 


„Potrefená husa“ zakejhala a dala za pravdu Zemanovi

26. 4. 2021

Není to tak dávno, kdy se MF Dnes zabývala poněkud ožehavým tématem: kritickými ohlasy občanů a voličů na působení našich žen-političek. Přesněji: těch žen, které se nějakým nepochopitelným řízením osudu dostaly do politiky, ačkoliv na to nemají. Proto je logické, že při tomto bohulibém působení narážejí na odmítavý postoj veřejnosti. Samozřejmě: především mužů, ale kupodivu i žen. Některé ženy mají dokonce daleko nekompromisnější postoje k těmto ženám než samotní muži.

Vytýkají jim například to, že se motají v politice a příliš spoléhají na galantnost a ohleduplnost ze strany mužů, a to i navzdory tomu, že jinak se odvolávají na rovné podmínky žen a mužů, případně na genderovou vyváženost. To jsou samozřejmě pouhé řečičky, sloužící k oblbování voličů. Nic víc. Zkrátka: když na to příslušná žena nemá, ať zůstane doma u plotny a neplete se do politiky. Ta totiž tradičně, od nepaměti, bývala výhradně záležitostí mužů – bez ohledu na to, zda se to vyznavačkám feminismu a genderismu líbí, či nikoliv.

Tolik úvodem k jinému, příbuznému tématu, které přinesl dnešní den. Musím ještě poznamenat, že nejvíce stížností na údajné urážky a zpochybňování úlohy žen v politice zaznívaly v onom článku MF Dnes právě od mladších političek, často žen, které rovnou ze školních škamen zamířily do politiky. Těch mladých žen, které mají minimum profesních zkušeností, avšak nezměrné sebevědomí. Ale také těch, které jsou málo vzdělané, ač si hrají na velké intelektuálky. (Neznalosti je však usvědčují z falešné pózy.). A také osob pologramotných.

Za všechny mužským světem odmítané političky uvedu pár jmen: O. Richterová, M. Pekarová-Adamová, J. Černochová, J. Maláčová atd. Už slyším hlasy chlapů v hospodě, kam jistě tyto rádoby intelektuálky a návštěvnice kaváren nikdy nevkročily. Tito chlapi, kteří pro obhroublejší slovo nejdou nikdy daleko, by řekli: „Jedna k*áva vedle druhé, sem tam i nějaké tele.“ Já například používám svou specifickou typologii pro označování redaktorek a hlasatelek zpráv z ČT: „televizní husičky“, „přestárlé svazačky z líhně soudruha Varholíka“ a „ohořelé větve“. Zatím mi tyto tři kategorie postačovaly, ale nevylučuji, že k nim časem přidám ještě další pojmenování.

Rozhovor prezidenta republiky M. Zemana, který poskytl v neděli dne 25. 4. 2021 před polednem televizi Prima a jejž moderovala jeho oblíbenkyně T. Tománková, byl tentokrát ostře sledován jak prezidentovými příznivci, tak i jeho odpůrci. Jakmile skončil, následoval neobyčejně hlasitý pokřik těch, kteří nemohli rozdýchat, že si M. Zeman dovolil říci před celým národem pravdu: V případu Vrbětic je mnoho nejasností, a proto je třeba pokračovat v dalším vyšetřování. Pro ty diváky, ale i novináře a politiky, kteří se domnívali, že údajným převratným „odhalením“ BIS všechno končí a že se začnou rovnou (bez soudu) stínat hlavy údajných pachatelů, to muselo být velké rozčarování.

Nervozita byla patrná jak v táboře tzv. opozice, která nevěděla, s čím Zeman vyrukuje, tak i v televizním štábu. Očividně ve své kůži nebyla ani jinak klidná a vždy dobře připravená moderátorka.  A protože je M. Zeman starý lišák, který nikdy nevynechá žádnou příležitost, aby lidem okolo sebe dokázal svou převahu, stalo se i tentokrát, že z výbušného tématu byla „přestřelka“: moderátorka dorážela na Zemana novými a novými otázkami a on se zase bránil drobnými štulci a popichováním, které bohužel naši nevzdělaní a pologramotní novináři začali přehnaně označovat za „urážky“.

Přitom prezident republiky M. Zeman pouze upozorňoval na to, že na opakovaně pokládané otázky již odpověděl. Bohužel – bez odezvy. Zdá se, že moderátorka byla doopravdy trochu „vykolejená“, protože ve všech případech měl Zeman pravdu. Moderátor bez ohledu na to, zda se jedná o muže nebo o ženu, musí vydržet i pár nepříjemných slov, než se před kamerou „sesype“. A protože T. Tománková se ani nesesypala, ani neutekla z televizního studia, můžeme to hodnotit tak, že se vlastně nic tak hrozného nestalo.

Zažili jsme za ta léta v televizi už ledacos. Paní moderátorka byla zřejmě málo soustředěná a nehlídala si to, co se odehrává před televizní kamerou. To je celé. Moderátor musí být dobře připravený a musí dokázat pohotově reagovat na jakoukoliv nečekanou situaci. Příkladem za všechny je zkušený televizní „harcovník“, který mnoho lidí štve: V. Moravec.

T. Tománková se mohla hlasitě ohradit nebo Zemanovi tvrdě oponovat. Nic z toho však neudělala. Zato po skončení rozhovoru se našla spousta jejích samozvaných „advokátů“ a odsuzovačů, kteří ihned začali nasazovat Zemanovi „psí hlavu“. Přitom jsem přesvědčen o tom, že většina z těchto kritiků poslouchala ten rozhovor jedním uchem – nebo vůbec ne. Já jsem to naopak celé sledoval velmi pozorně a neshledal jsem tam nic, co by bylo v rozporu s běžnou konverzací mezi moderátorem a jeho hostem.

Je proto přirozené, že se mezi kritiky ozvaly na sociálních sítích také jisté političky. O jedné z nich, i když ji nejmenoval, se prezident také zmínil a označil ji za „hloupou“. Z kontextu řečeného jsem vyrozuměl, že onou kritizovanou ženou měla být jedna z této trojice: M. Němcová, M. Pekarová-Adamová nebo J. Černochová (případně H. Langšádlová). Ale protože se ozvala mezi prvními právě předsedkyně TOP 09, zdá se, že onou „potrefenou husou“ je ona. Nereagovala ovšem na Zemanovu poznámku o „hloupé političce“, ale jako zástupný problém si vzala kritické výhrady M. Zemana na adresu moderátorky televize Prima.

O chorobně domýšlivé, nevzdělané a pologramotné M. Pekarové-Adamové, které kdosi slíbil, že bude dělat v pobabišovské vládě ministryni (bůhvíčeho?), i když nic neumí a dovede pouze jalově žvanit na libovolné téma (jistě ty kecy za ni někdo jiný vymýšlí a ona se to učí zpaměti), jsem před časem již psal v článku s titulkem Pologramotná předsedkyně TOP 09 ministryní? (SN č. 2/2021, vloženo 3. 2. 2021, ZDE).

Mohu tuto mladou ženu, která by se namísto vnucování voličům v politice mohla věnovat raději výchově dětí, jež si zatím nestačila pořídit, třebaže o sobě před mnoha měsíci hovořila jako o „kojící premiérce“, ujistit, že mě nijak netěší, když ji musím za její politické výstřelky a další nedostatky kritizovat. Proti čemu se však musím kategoricky ohradit, je to, že při svém vystupování ve Sněmovně nosí tričko s portrétem JUDr. M. Horákové ‒ jako někde na pouti. Když se vloni oslavovalo 70. výročí popravy této političky, nevzpomínám si, že bych M. Pekarovou-Adamovou někde při veřejných akcích k tomuto výročí viděl. Byl tam např. M. Vystrčil, ale i zástupci jiných stran, dokonce i lidé z Kanceláře prezidenta M. Zemana, kterého tato politička tak ráda kritizuje. Bohužel – M. Pekarová-Adamová nikde. K čemu je nám pak ta komedie s tričkem ve Sněmovně, nota bene když žádné výročí není?

Zkrátka: když chce někdo kritizovat druhé, musí si dávat dobrý pozor na to, aby se sám nedopouštěl nějaké špatnosti, levárny. Co se týká reakce předsedkyně TOP 09 na rozhovor s M. Zemanem, jednalo se hlavně o kritiku Zemanova chování k této moderátorce. Z řad opozice zní unisono: Zeman je hulvát a tento rozhovor to jen potvrdil. Přitom tam nic hulvátského nebylo, pouze pár kritických slov, která nijak nevybočovala z běžných pravidel.

Zdá se, že M. Pekarová-Adamová neodolala, aby si nekompenzovala svou frustraci ze Zemana těmito slovy na sociálních sítích: „Sedíte si na uších?“, „Jste půvabná[,] ale hloupá“. Chování pana Zemana k Terezii Tománkové bylo pokračováním jeho mnohaletého buranství. Je smutné, že 2 853 390 občanů to v prezidentské volbě posvětilo. (Twitter, 25. 4. 2021, 12:21)

Jak z uvedeného textu vyplývá, pisatelka tohoto tweetu byla zřejmě natolik rozhozená, že si zapomněla zkontrolovat pravopis svého „geniálního“ výtvoru. Samozřejmě – opět se tam objevila chyba v interpunkční čárce, což jsem již jednou kritizoval. Paní předsedkyně se to ve škole nenaučila a bude s tímto problémem zápasit až do konce života. S tím sotva může dělat ministryni „zbytečných záležitostí“ u nás nebo v Tramtárii. To bychom dopadli, kdyby nám vládla takováto pologramotná „elita“!

M. Pekarová-Adamová má nicméně štěstí. Kdybych byl jejím učitelem češtiny já, nepustil bych ji k maturitě, protože pologramotní lidé si ji nezaslouží. Leč nejde jen o ony pravopisné chyby, ale o celkové vychování! Ani toho se této mladé ženě, zdá se, nedostalo, třebaže kritizuje Zemanovo „buranství“. Jakpak budeme hodnotit to, když si tato nevzdělaná a pologramotná „nula“ troufá hovořit o prezidentu republiky, dokonce přímo zvoleném občany, jako o „panu Zemanovi“. On není pro podobné nýmandy žádným „panem Zemanem“, protože s ní nepásl husy a s „pasáčkem vepřů“ zase ty jeho pašíky!

V tom totiž spočívá rozdíl mezi hulvátstvím podobných nevychovanců a ignorantů na jedné straně a „buranstvím“ M. Zemana na straně druhé. Já bych pro tento způsob Zemanova chování volil jiný výraz: „plebejství“. Proč? Protože M. Zeman je na rozdíl od těch „topáckých“ kavárníků a havlistických pseudointelektuálů a snobů docela obyčejný muž z lidu, který si nemusí na nic hrát a jenž pokaždé „utře“ všechny tyto nanicovaté „elitáře“, kdykoli se mu zlíbí. To je přesně to, co těmto lidem vadí a co je v noci budí ze sna.

Abych to shrnul: Předsedkyně TOP 09 opět prokázala, že je nejen nevychovaná, ale i nedovzdělaná a pologramotná. Bude-li mít zájem, rád jí vysvětlím, kde se píší čárky ve větě jednoduché i v souvětí. Ač jsem nepracující důchodce, rád to udělám zdarma, protože mám pochopení pro mladé lidi. Všichni jsme chybující a nikdo nezná všechno.

Dobrou noc a hezké sny!

25. 4. 2021

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář