Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jakub ehm Kulhánek ehm, ministr zahraničí…

22. 4. 2021

Místo „Pocheho sekretářky“ jsme dostali „Hamáčkovu sekretářku“

Česká republika se v rekordním čase dočkala jmenování nového ministra zahraničních věcí. Na místo odvolané „Pocheho sekretářky“ (= T. Petříček) byl do čela téhož úřadu jmenován další nominant ČSSD – spíše úředník než politik: J. Kulhánek, přezdívaný „Hamáčkova sekretářka“. Zatímco téměř dvoumetrový T. Petříček působil vždy spíše dojmem mátohy a váhavého střelce, který nikdy nebouchl rukou do stolu, aby prosadil svou, nový ministr to vzal hezky od podlahy.

Již pár desítek minut po jmenovacím ceremoniálu na Pražském hradě přijal J. Kulhánek v Černínském paláci ruského velvyslance V. Zmejevského, aby ho seznámil se svým „ultimátem“. Snad se v té chvíli cítil být slavným filmovým hrdinou J. Rambem, leč výsledek jeho politického a diplomatického klopýtnutí bude mít pro ČR vážné politické i ekonomické následky, a to na dlouhou dobu. Pro nového ministra taktéž. Brzy se o tom bude moci přesvědčit, jen co vystřízliví ze své momentální kocoviny.

Za třicet let polistopadového režimu jsme měli ve vládě i v parlamentu všelijaké „borce“, ale takového „lumena“, jako je nový ministr zahraničí J. Kulhánek, jsme tu doopravdy ještě neměli. To by koukal jak Honza Masaryk, tak i Bohuš Chňoupek. Oba by se navzdory odlišnému světovému názoru shodli v tom, že provokovat ruského medvěda je nejen krajně riskantní, ale především nebezpečné. Je to podobné jako dráždit kobru bosou nohou. Ale když chce někdo dostat přes držku, proč mu v tom bránit, že ano?

Zdá se, že odchovanci „Mladých sociálních demokratů“, k nimž patří většina současného i minulého vedení ČSSD, se buď špatně učili od svých propagandistů (v čele s neschopným expředsedou V. Špidlou), nebo uvěřili pohádce o tom, že svět se změnil a neomarxismus dobyl všechny metropole světa kromě několika: v Číně, v KLDR, v Rusku a ve Venezuele.

─────

Co s ministrem, který neumí mluvit?

Kdo čekal, že se z tohoto neznámého ministerského úředníka, „putovního“ náměstka a „kámoše“ J. Hamáčka stane další zdatný člen Babišova kabinetu, bude nejspíš velmi zklamán – podobně jako já. Stalo se totiž něco, co nikdo nepředpokládal: ministrem se stala osoba, která nedokáže souvisle hovořit. Zdá se, že jeho rodiče tuto věc podcenili a nenavštívili se svým synkem logopedickou poradnu. Dnes mohl být bez problémů.

Ne že bychom tady v minulosti neměli nejrůznější borce, kteří trpěli podobným problémem. Stačí připomenout ráčkujícího V. Havla, jehož vadu řeči mnozí jeho uctívači chápali jako příjemnou změnu po monotónních projevech funkcionářů KSČ. Stejně tak jistá sorta dam obdivuje aristokratického „žvatlala“ a „breptu“ K. Schwarzenberga, který se desítky let úspěšně vydává za knížete, nebo trapného „kuňkala“ V. Bendu, jenž sice vystudoval dvě vysoké školy, ale pořádně mluvit se nikdy nenaučil.

Co se týká nového ministra, ten má těch nedostatků víc než dost. Jeho diplom ze zahraniční vysoké školy na tom nemůže nic změnit. Může akorát udělat dojem na „Bc.“ (= v lidové řeči „blbec“) R. Onderku nebo nedostudovaného tlumočníka J. Hamáčka. Dělat ministra s tak nevhodným příjmením (= Kulhánek), už to je poměrně velká troufalost. Je to podobný trapas, jako když se mladý člověk jmenuje „Starý“.

Všelijakých „kuňkajících“ a zadrhávajících politiků jsme tady měli v minulosti víc než dost, avšak takového „exota“, jako je nový ministr zahraničí, muže, který by měl mluvit za tento stát s představiteli jiných zemí, jsme tady doopravdy ještě neměli. Snad kromě výše zmíněného poslance a ředitele ÚDV – Dr. Václava Bendy, otce „věčného“ poslance ODS M. Bendy. (Jsem osobně velmi zvědav na to, zda se mu i tentokrát podaří „prosmeknout“ do Poslanecké sněmovny. Voliči ho už mají plné zuby, ale stále se najde dost pitomců, kteří ho volí. Inu, voli volí voly!) O Bendovi seniorovi bylo známo, že dokázal během jedné minuty vyslovit skupinu hlásek „ehm“ aspoň desetkrát. Poslouchat jeho projevy (či přesněji: pokusy o ně) byl vskutku zážitek pro „fajnšmekry“.

Aby to nevypadalo jako pomlouvání, na V. Bendovi jsem vždy oceňoval jeho statečný boj proti komunistické totalitě a také to, že dokázal vystudovat v poměrně obtížných podmínkách tehdejšího režimu dvě vysoké školy, a to na rozdíl od jeho syna Marka, jenž svého času patřil k „věčným“ studentům v Praze, ale diplom získal až na plzeňských právech. Kvůli podezření z plagiátorství prý raději titul nepoužívá. Ještě že tak! K tomu jen dodávám, že k absolventům „turbostudia“ na proslulých plzeňských právech patřil jak bývalý ministr vnitra J. Ruml (ODS), tak i jeho pozdější nástupce M. Chovanec (ČSSD) nebo dcera D. Havlové – N. Nováková.

Jak nám před časem sdělil R. Onderka (a na svém twitterovém účtu i J. Hamáček), patří ministr J. Kulhánek k absolventům Georgetownské univerzity v USA. Od středy 21. 4. 2021 víme, že je to bezkonkurenční „exot“, bývalý „putovní“ náměstek, který prošel kancelářemi tří ministerstev, a jedna z Hamáčkových „podržtašek“. To je velmi slabá kvalifikace pro nového ministra. Ale co je ještě horší, to jsme se dozvěděli teprve dnes – 22. 4. 2021. (Rusové v tento den tradičně oslavovali narozeniny V. I. Lenina; někteří to slaví dodnes.)  

V odpoledním vysílání ČT24 dne 22. 4. 2021 oslovil moderátor D. Takáč (podle příjmení Slovák) nového ministra, aby se ho dotázal na výsledky jednání našeho velvyslance v Moskvě s ruským ministrem zahraničí S. Lavrovem. V telefonickém rozhovoru se v celé nahotě vyjevilo to, čeho si většina našich občanů do té doby nevšimla: pan ministr nedokáže souvisle hovořit, pouze „kuňká“ a do nesouvislé řeči navíc vkládá oblíbenou skupinu hlásek podobných „kuňkalů“ ‒ „ehm“.

Asi nejsem sám, koho hned napadlo, že tento mladý muž (36 let; na jakoukoli změnu je již starý) s velkými politickými ambicemi (také starořecký řečník Démosthénes [384-322 př. Kr.], měl ve svém mládí problémy s mluveným projevem!) si až do dospělosti odnesl handicap, který měli již v jeho dětství vyřešit rodiče tím, že svého synka měli přivést do logopedické poradny, jež má tento problém v popisu práce. Většina zodpovědných rodičů to řeší včas, ti Kulhánkovi se na to zřejmě vykašlali, a proto se s tím jejich synek bude potýkat až do konce života.

To uvádím jako bývalý učitel češtiny a rétoriky. (Není v tom nic osobního: J. Kulhánek mě nezajímá ani jako politická figura, ani jako člověk. Je mi zcela lhostejný.) V každém případě je jasné, že to, co vyšlo najevo, nezůstane bez následků na uplatnění takto postižené osoby. Když někdo neumí souvisle hovořit, každý v jeho okolí si toho všimne, natož ve veřejné funkci. Jiné je to ovšem se znalostí pravopisu: Chyby pozná pouze ten, kdo je sám nedělá, protože základy pravopisu zvládl během školní docházky dobře. (Např. velká část absolventů vysokých škol neumí správně používat psaní interpunkčních čárek ve větách a v souvětích.) V tom spočívá i případný úspěch či neúspěch jedinců, kteří se pohybují v politice.

Jistě jsem nebyl jediný, kdo alespoň jedním uchem poslouchal tu hrůzu, kterou v rozhovoru s D. Takáčem předvedl J. Kulhánek. Být na jeho místě, propadal bych se hanbou před celým národem. Pokud se tento politik domnívá, že ho snad za to jeho „kuňkání“ bude někdo obdivovat a velebit, velice se mýlí. Češi dovedou být velmi kritičtí a nemilosrdní, zjistí-li, že si z nich někdo dělá legraci, nebo je považuje za blbce.

Mám tím na mysli legraci, jakou si udělal z celého národa J. Hamáček, když nám podstrčil coby nového ministra člověka, který neumí ani pořádně mluvit. (Na rozdíl od něho to J. Hamáček umí a je si toho náležitě vědom.) To celé je nebetyčná ostuda. Možná mnohem větší než „kauza Vrbětice“, do níž se socani tak nešťastně zapletli, že to jejich stranu definitivně pohřbí. Již na podzim se o tom přesvědčí.

─────

Jakube Kulhánku, odstupte!

Dám panu ministrovi, který začal svou politickou kariéru vyhlášením „ultimáta“ Rusku, dobrou radu: Zkuste se nad sebou zamyslet a zvážit svou doslova tragickou situaci: nejen politickou, ale i tu osobní. Jako ministr jste naprosto nepoužitelný – bez ohledu na počet vysokoškolských diplomů. Nechápu, že vám manželka nabídnutou ministerskou funkci nerozmluvila. Je to prosté: ministr, který neumí mluvit, nemůže být ministrem!  To je celé, vážený pane!

Očekávám – a jistě nejsem sám ‒, že do 24 hodin podáte demisi. Nic jiného vám ani nezbývá. Byl byste v Babišově vládě ještě horším „řečníkem“, než je „Čecho-Slovák“ A. Babiš. To je ostuda, kterou normální člověk nemůže přežít.

Kdybyste nebyl ženatý a neměl dítě, poradil bych vám, abyste skočil z Nuseláku nebo se utopil ve Vltavě. Ve vašem případě bude stačit, když zmizíte z politiky (nejlépe po anglicku) co nejdříve. Z problémů, jež jste této zemi nadrobil, se budou občané vyhrabávat dlouhá léta. Květinové dary ani státní vyznamenání neočekávejte! Dopadl byste stejně jako „čučkař“ M. Koudelka z BIS. Bylo by to marné, marné, marné…

Ministře zahraničí Jakube Kulhánku, zmizte! Jste nejtragičtější figurkou ostudné Babišovy vlády!

22. 4. 2021

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář