Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zákonodárci ukládají ministrovi nezákonný postup?

26. 4. 2021

Příslib blížícího se konce protiepidemických opatření se podepsal na tom, že z té radosti někteří naši zákonodárci začali blbnout. Jeden si zrovna včera v PS postěžoval na to, že si nemá kde koupit trenky. Tato epizoda mě docela pobavila, protože za ten „balík“ peněz, který poslanci dostávají za své nicnedělání a laxní vykonávání svého mandátu ve vztahu k voličům, by museli mít někteří z nich doma hromady trenek, ba i něčeho jiného.

Netušil jsem, že i po čtyřech letech parazitování na penězích daňových poplatníků jsou z našich zákonodárců takoví chudáci. Nepíšu to proto, abych zlehčoval pozici těch, kteří svou práci vykonávají poctivě a dobře. Jistě i takoví se najdou, avšak obraz většiny našich poslanců, to je věru tragédie. Kdybychom žili v Anglii 17. století, O. Cromwell by tuto tlupu poslaneckých vyžírek již dávno vyhnal na ulici, protože nikam jinam ani nepatří.

Důvod, proč jsem si vybral za téma svého článku právě „zákonodárné kutilství“ našich nevzdělaných, leč chorobně domýšlivých poslanců, je prostý: Někteří z nich se domnívají, že se mohou dopustit jakékoli nezákonnosti, aniž by se jim něco stalo. To je samozřejmě v právním státě zhola nemožné a nemyslitelné. U nás to zatím možné je, protože naše republika stále ještě není plnohodnotným právním státem. Tak prosté to je, až se tomu nechce věřit. Právě dnešní hlasování v PS to znovu potvrdilo: ČR není právním státem!

Kdo sleduje občas přímé přenosy z Poslanecké sněmovny (PS), nebo se dívá na jejich záznam v televizi v popůlnočním čase, ten dobře ví, že po čtvrtečních interpelacích bývají páteční jednání PS docela obyčejnou selankou: lidí je málo a projednávají se samé nedůležité záležitosti. Toho se zřejmě kdosi rozhodl využít k prosazení tajného přání premiéra A. Babiše ohledně tzv. úředních maturit.

Babiš je umanutý člověk, který se snaží prosadit své představy, byť by se jednalo o sebevětší nesmysl. Choval se tak i uprostřed nejhorších dnů pandemie a jeho lidé v tom zřejmě pokračují (na jeho pokyn) i v mimořádně obtížné situaci, jež vznikla v důsledku „kauzy Vrbětice“. Tu tady kdosi vyvolal, aby se mu lépe lovilo v kalných vodách. Máme totiž před volbami, a proto se každý úspěch počítá, byť by byl zaplacen dalšími tisícovkami lidských životů.

Není to tak dávno, kdy A. Babiš šokoval veřejnost svým nepromyšleným návrhem zavedení tzv. úředních maturit. V původním návrhu byl dokonce „češtinářsky“ nesprávný název: úřednická. Tuto věc jsem bezprostředně nato kritizoval v domnění, že našemu nevzdělanému a pologramotnému premiérovi to někdo z jeho okolí vysvětlí. Zdá se, že všechno bylo nadarmo. Starého psa novým kouskům nenaučíš! Je to prosté a člověk se s tím musí smířit. Nic jiného se s tím dělat nedá.

Babiš se svým populistickým nesmyslem tehdy přišel v naději, že by tím mohl získat další voliče, když už mu začaly „padat“ preference. Spoléhal se na to, že mladí prvovoliči mu z vděčnosti, že jim usnadní získání maturitního vysvědčení, neutrhají sice ruce, ale aspoň vhodí svůj hlasovací lístek do volební urny. Když to ministr R. Plaga odmítl a v PS naopak prosadil dílčí změny pro konání letošních maturit, zdálo se, že je nebezpečí zažehnáno. Bohužel – nebylo.

Máme to tu znovu, tentokrát „oklikou“ a úplně jinak, ale výsledek může být stejný. PS totiž prosadila hlasováním tří poslaneckých klubů doporučení ministru školství, aby tuto úřední maturitu umožnil nikoli prostřednictvím nového zákona (případně novelizací toho stávajícího), nýbrž podzákonnou normou – interním předpisem. Fakticky se jedná o obcházení zákona. Tento postup je třeba kategoricky odmítnout jako nezákonný.

O tzv. úřední maturitě, kterou Babiš tvrdohlavě prosazuje, i když s tím nesouhlasí odborná veřejnost ani učitelé (a ze studentů pouze jistá část je tomuto scestnému nápadu nakloněna), se znovu jednalo dnes – v pátek 23. 4. 2021odpoledne. Tomu odpovídal také výsledek: z přítomných 85 poslanců, což není ani polovina Sněmovny, hlasovalo pro toto usnesení pouhých 45 poslanců ze tří klubů: ANO 2011 (33 hlasů), ČSSD (5 hlasů) a SPD (8 hlasů). Ke cti „opozice“ budiž konstatováno, že přítomní poslanci ODS, Pirátů, KDU-ČSL, TOP 09 (s výjimkou D. Feriho), STAN, KSČM a Nezařazených byli proti tomuto návrhu.

Nejspíše nikoho nepřekvapí, že někteří „venkovští“ poslanci již pochytili pražské manýry a zvykli si na to, že v pátek se do práce nechodí. V Praze bývalo už za minulého režimu (a stále to pokračuje) zvykem, že s úderem poledne se v pátek v práci končí a jede se na chaty a chalupy. Inu, Češi jsou nepoučitelní a nenapravitelní. Oficiálně deklarovaný „návrat ke kapitalismu“ je jim šumafuk. Stát se to v podniku nějakého vskutku tvrdého kapitalisty, už by měli všichni „padáka“, nikoli „zlatý padák“ – jako u nás.

Díky R. Plagovi nemá „finta“ s interním předpisem ani tentokrát šanci na úspěch. Ministr školství sám upozornil na to, že by se jednalo o protiprávní postup. Změnu lze skutečně provést pouze formou novely školského zákona. Ta se, jak si dobře pamatuji, projednávala docela nedávno. Plagovi se do ní podařilo prosadit několik dílčích změn, např. vypuštění písemných prací z češtiny a cizího jazyka. Pokus o „propašování“ tzv. úřední maturity tehdy nevyšel.

Jak se zdá, pokouší se kdosi opakovaně, dokonce v pátek odpoledne, kdy je v PS stěží polovina osazenstva, prosadit změnu, jež by normálně, regulérním postupem, projít nemohla. To už není „zákonodárné kutilství“ poslanců, nýbrž skandální pokus o nelegální prosazení změny, která by nadlouho poškodila právě ty studenty, kteří jsou myšlence úřední maturity nakloněni.

V této souvislosti si neodpustím několik kritických vět – jako bývalý učitel: Pandemii „koronaviru“ se daří zásluhou obětavých lékařů a dalšího zdravotnického personálu pomalu, ale jistě dostávat pod kontrolu, a to především díky vakcinaci ohrožených skupin obyvatelstva. Brzy budeme „za vodou“ a všichni si oddechneme. Proto není žádný důvod, aby se kvůli dočasnému, byť mimořádně dlouhému, výpadku v prezenční školní docházce zaváděly experimenty typu „úřední maturity“.

uc-se--synu--moudrtym-byti.--uvodni-obrazek-ke-knize-orbis-pictus-.jpg

Naše země zažily v minulosti mnohem složitější období, avšak navzdory tomu se maturovalo vždy – i za války. Srovnávat to s dnešní dobou nelze, protože žijeme v míru, třebaže náš život je dočasně omezen protiepidemickými opatřeními. Kdybychom kvůli jakékoli těžkosti pokaždé účelově začali snižovat požadovanou laťku pro vzdělávání, stal by se brzy z Čechů národ polovzdělanců a pologramotů.

Pamatujme na to, že jsme národem J. A. Komenského a podle toho se chovejme! Ve svém základním díle Orbis pictus (Svět v obrazech) nás „učitel národů“ JAK nabádá: „Uč se, synu, moudrým býti!“ O válce ani o epidemii se tam nic neříká. K tomu jen doplním, že také v době J. A. Komenského u nás i v Evropě řádila válka i pravidelně se opakující epidemie moru, který připravil o život velkou část Komenského rodiny.

Babišova nabídka „úřední maturity“ není ničím jiným než transformovanou „koblihou“, kterou kdysi, v r. 2013, nalákal mnoho důvěřivých voličů na image „protikorupční strany“ ANO 2011. Dnes již víme, že tato strana nejenže nebojovala proti korupci, ale sama jí byla prolezlá skrz naskrz.

Úřední maturita je jen „šidítko“ pro naivní mladé lidi, kteří se ještě nedokáží zorientovat v životě – ve všech jeho nástrahách. Měli by to být především rodiče a prarodiče, ale také poctiví učitelé, kteří budou ukazovat naší mladé generaci tu správnou cestu životem. Každý přece dobře víme, že zadarmo nikdo z nás nic nedostane a že pečení holubi nikomu sami do úst nevletí. Buďme proto realisty! Hodnoty vznikají prací, nikoli předstíráním práce, vykrádáním cizího díla a nápadů, švindlováním a podváděním.

Proto by měl každý slušný člověk myšlenku úřední maturity již z principu odmítnout. Je to cesta do pekel. Tam ať skončí ti, kteří nám tento „vynález“ nabízejí a vnucují!

23. 4. 2021

PhDr. Rostislav Janošík

(Autor je bývalý středoškolský učitel s 35letou pedagogickou praxí)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář