Jdi na obsah Jdi na menu
 


„Mladí lidovci“ doopravdy nejsou mladí…

28. 4. 2022

Motto: „V Čechách (na Moravě a ve Slezsku) se nejvíc práce vždy udělalo hubou.“ (Lidová moudrost)

V politice se denně setkáváme s nejrůznějšími úlety osob veřejně činných. Řada z nich se mylně domnívá, že většího „génia“, než jsou oni sami, tato země ještě nezažila. Mohu je ujistit – jako historik ‒, že podobných „gigantů“ jsme tady za tisíc let české státnosti měli nepřehlednou řadu, ale jméno jen málokterého z nich se skutečně dostalo do učebnic dějepisu. Nejinak to bude i s nimi.

Za malý příspěvek do dějin politických „kuriozit“ považuji fotografii, kterou dnes publikoval server „Seznam Zprávy“ (26. 4. 2022) z víkendového sjezdu KDU-ČSL. Zdá se, že tito novináři, v jejichž řadách je mnoho mladých, málo zkušených a nic si nepamatujících lidí, kteří by se rádi živili „novinařinou“, ale moc jim to zatím nejde, si bůhvíproč vsadili právě na lidovce – jako na novou „naději“ naší politiky. Mohu je ujistit, že podlehli velkému klamu.

Lidovci ‒ jako politická strana se stoletou tradicí ‒ doopravdy mladí a perspektivní nejsou. Navíc: již dva roky trčí pod pětiprocentní hranicí, která je potřebná pro vstup do PS. Nebýt společné kandidátky koalice SPOLU, nikdy by se do parlamentu nedostali, natož aby se tam trvale udrželi.

Pokud této iluzi zmínění novináři ze serveru „Seznam Zprávy“ uvěřili, dobře jim tak. Už i na M. Jurečkovi je totiž vidět, že příliš nevěří možnému úspěchu v podzimních volbách. A to navzdory tomu, že lidovci mají pořád na vesnicích a v malých městech poměrně dobrou pozici. (Jedná se spíše o setrvačnost v chování voličů.) Teprve letošní volby ukáží, jak na tom tato strana doopravdy je. Tvrdím to dlouhodobě: je na tom velmi špatně. Nalhávat si něco jiného by bylo docela obyčejné pokrytectví.

mladi-lidovci.jpg

Fotografii, o níž je řeč, nabízím také čtenářům SN, aby i oni sami mohli objektivně posoudit, zda tito dva, údajně mladí (spíše přestárlí „svazáci“), „mladí lidovci“ jsou doopravdy mladí. Nenechme se mýlit jejich rozesmátými, bezstarostnými obličeji. (Že by hoši předtím něco popili?) Jsou to jen další z mnou tak často kritizovaných příslušníků generace „Husákových dětí“, které osobně považuji za největší zlo naší politiky.

Právě tato fotografie je potvrzením toho, že v naší, jistě ne materiálně chudé (o to horší je to s duchovním stavem), společnosti žije stále dost jedinců, kteří zřejmě pobývají v úplně jiném světě než my ostatní. Hlavně my, starší, kteří něco pamatujeme z minulého režimu a navíc pozorně sledujeme všechny politické kotrmelce, jež nám předvádějí domýšliví jedinci, kteří si momentálně hrají na politiky. (Vrcholem jejich domýšlivosti je, že se sami za „politiky“ označují, aniž vědí, co to slovo znamená.)

Je dobré těmto osůbkám připomenout zejména totalitní minulost jejich strany. (Před rokem 1989 se nazývala Československá strana lidová (ČSL), byla součástí komunisty ovládané Národní fronty a nesla spoluzodpovědnost za všechny zločiny, např. za smrt gen. H. Píky nebo M. Horákové, k nimž v letech 1948-89 došlo.) Zdá se, že na stranických školeních oněch “mladých lidovců“ o tom nepadlo ani slovo.

Rád bych vrátil tyto „mládežníky“ (podobné kdysi měli i v ČSSD a v ODS, ale dnes už o nich všichni cudně mlčí, protože jsou to stejně obtloustlí „svazáci“ jako ti od lidovců) z nebeských výšin zpátky na pevnou zem. Ti pánové na fotografii jsou podle mě docela obyčejní „dědkové“, kteří si na „mladé“ pouze hrají. Je to stejné jako s jejich 41letým předsedou M. Jurečkou, který má už mládí taky za sebou. (Kdysi se této věkové kategorii říkalo: „Mládí v p*deli a do důchodu daleko.“)

V dotyčném článku na serveru „Seznam Zprávy“ jsem se dočetl také o tom, že lidovci pořádají pro své „mladé“ třicátníky a čtyřicátníky jakési „summer campy“. Jak jsem pochopil, je to něco na způsob komunistických „pionýrských táborů“ pro přestárlé funkcionáře a členy této strany. Nu což! Někde musejí ta nadbytečná kila své hmotnosti shodit, aby nevypadali jako vykrmení vepříci. Podívejte se např. na Jurečku: ten se sotva vejde do svého obleku! U nás, na východní Moravě, odkud pocházím, jsme takovým „pořízkům“ říkávali za dob mého dětství a mládí: „nadívaný Ján“.

A teď trochu statistiky. Jak známo, za mladého je považován člověk do věku 35 let. Někdy se jako hranice (např. pro poskytování půjček, hypoték a dalších výhod) používá horní věková hranice 36 let. Lidovci mají v tomto věku 409 členů. Mladších z těchto „mladých lidovců“ (do 40 let) je ve straně celkem 1828. Oproti 20 tisícům členů této strany je to doslova „plivnutí do moře“. Proto tato strana ani trochu nepůsobí navenek jako „mladá“, nýbrž přesně naopak. Je stará, stařičká…

„Mladé lidovce“ dnes vede H. Martinková. K věkově mladším členům platformy „Mladí lidovci“ se obecně počítají: J. Grolich, F. Talíř, S. Heller, K. Smetana, J. Horák, M. Jílková (nová poslankyně s docela zajímavými názory) nebo P. Hladík. Ti všichni mají věk mezi 30 a 40 lety. Já osobně to již za žádné mládí nepovažuji. Jsou to „mladí starci“. Někteří z nich mají tak staromódní názory, že i já, o generaci starší senior, si vedle nich připadám jako „mladík“. Skutečně mladí jsou pouze dva bratranci (neplést s těmi Veverkovými, kteří stáli u zrodu ruchadla), o nichž se v onom článku píše: Antonín (28 let) a Jan (22 let) Štěpanovští.

Nedivme se proto, že lidovci dělají tak nepopulární, „hloupou“ a sociálně necitlivou politiku, jak nám to po celé polistopadové období předvádějí. Do toho počítám i jimi neoprávněně vyzdvihovaného J. Luxe. To byl jen předlistopadový „jezéďák“, který chytil po „revoluci“ nový vítr a svezl se na vlně sympatií k obnovené „pravici“, z níž zbylo jen to, co dnes vidíme v Poslanecké sněmovně a v Senátu. Je to děs a hrůza, která se skutečnou politickou pravicí nemá nic společného. Ti opravdoví „pravičáci“ byli již před lety vytlačeni do mimoparlamentní opozice, aby nepřekáželi v „jízdě“ těchto bezskrupulózních kariéristů a politických vyžírek.

S osobami, jako jsou oni dva obstarožní „mladí lidovci“ na zveřejněné fotografii, KDU-ČSL sotva někdy v budoucnu ještě uspěje v regulérní soutěži politických stran. Jediné, co se lidovcům může podařit, je: udržet si alespoň to málo, co jim v politice zbylo, a to místa starostů a zastupitelů na regionální a komunální úrovni. Na návrat do vyšších pater politiky mohou zapomenout. Po letošních senátních a předčasných parlamentních volbách, které se den ode dne blíží, vypadnou z celostátní politiky a již nikdy se tam nevrátí.

Toť vše, vážení přátelé z paláce Charitas! Přeji vám hezký den! Dál spěte na vavřínech! Na nich už v minulosti usnulo na věčné časy mnoho podobných „ředitelů zeměkoule“ a jejich nejbližších spolupracovníků. Ani vy v tom nezůstanete sami. Podobný konec čeká na podzim celý Fialův „slepenec“. Svou výchovnou „lekci“ dostane i samotná, mocí opilá ODS. Potřebuje to jako „prase drbání“.

26. 4. 2022

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář