Jdi na obsah Jdi na menu
 


Galerie „pologramotů“ z koalice SPOLU se rozrůstá…

13. 4. 2022

„Novinky.cz“ dnes přinesly zajímavý článek redaktorky Kláry Beranové. Tato mladá novinářka si sice počínala dobře, když nabídla čtenářům také text příspěvků našich politiků na téma „Orbánovo volební vítězství“, avšak neuvědomila si, že tím v celé nahotě odhalila slabé místo některých našich politiků ‒ problémy s českým pravopisem.

Její článek má název: „Orbánovi nelze blahopřát, řekl Bartoš“. (Novinky.cz, 4. 4. 2022, 12:09) Zatímco příspěvky Ivana Bartoše (Piráti) a Jana Zahradila (ODS) byly bez jediné pravopisné chyby, dokonce i bez nedostatků stylistických, v případě Markéty Pekarové-Adamové (TOP 09) a Michaely Šojdrové (KDU-ČSL) tomu bylo naopak.

Pro mě je předsedkyně Poslanecké sněmovny „stará známá“, co se týká pravopisných chyb. Poukazuji na ně již delší dobu, avšak ke zlepšení stále nedochází. V jejím věku se s tím už nedá dělat nic: Pouze někoho požádat, aby text, který má být publikován, zkontroloval a chyby opravil. Když to nechá tak, jak to „vypadlo“ z její hlavy, chyby se samy neopraví a zůstanou tam.

Zatím ještě nejsme tak daleko, ale časem to možné jistě bude. Kdy? Až zvítězí „umělá inteligence“ a vezme to politické poslání za některé naše „politiky“. Chytrá a pohledná „robotka“ bude nepochybně obohacením našeho politického života, když v té reálné politice nejsou strany a hnutí schopny „vygenerovat“ někoho, kdo by neměl problémy s pravopisem. V případě M. Pekarové-Adamové to nezachrání ani sebenákladnější šaty a nejdražší parfémy.

Zatímco u zmíněné političky jsem si na její „zakopávání o pravopis“ již zvykl a žádnou převratnou změnu neočekávám, v případě té druhé jsem tak trochu překvapen, ba nemile zaskočen. Vždy jsem ji považoval za docela inteligentní ženu, která je navíc dobře jazykově vybavena. (Umí francouzsky, což není zrovna běžně užívaný jazyk našich politiků, i když jde o jeden z jednacích jazyků v EU.)

Příspěvek M. Šojdrové je vlastně reakcí na slova tweetu J. Zahradila (ODS), který se vyjadřuje kladně k vítězství V. Orbána ve volbách v Maďarsku. Že to vyvolá u probruselských hlasatelů „jediné správné pravdy“ pobouření, to snad ani uvádět nemusím. Stačil by pouze střízlivý pohled na okolní svět, ale ani to se u nás „nenosí“.

Tweet M. Šojdrové se tentokrát netýká „syrských sirotků“, ale maďarského premiéra V. Orbána. Tohoto politika např. M. Pekarová-Adamová nemá ráda, a proto před časem navrhovala maďarským voličům, aby se ho zbavili. No – dopadlo to přesně naopak. Rady naší předsedkyně PS zůstaly nevyslyšeny.

Nedávno tato politička doporučovala svrhnout běloruského prezidenta A. Lukašenka. Ani tam se to nepovedlo. Na dálku se totiž politické převraty dělají dost obtížně, zvláště když iniciátoři takových světodějných událostí jsou raději ukryti někde v bezpečí, aby se jim nic nestalo. Těchto „revolucionářů“ jsme u nás měli vždycky víc než dost. Jen bojovat se nikomu nechtělo, pouze o tom žvanili.

Nabízím text tweetu M. Šojdrové: „Pane kolego, vítěz voleb, který se tváří, že se ho tisíce mrtvých na Ukrajině netýkají[,] buď ztratil paměť[,] nebo srdce. Je to ubožák. EU respektuje rozhodnutí maďarských voličů, ale s Orbánem souhlasit nemůžeme.“ (Twitter, 4. 4. 2022, 10:13). Zveřejněný text dělá dojem, jako by se jednalo o prohlášení tiskové mluvčí EU. Jen mi není jasné, zda Evropské komise, nebo Evropského parlamentu. Ale to je ve skutečnosti jedno…

Důvod, proč mě text M. Šojdrové ze sociálních sítí zaujal, je prostý: jsou tam dvě chyby v interpunkčních čárkách. (Vyznačil jsem je červeně a dal je do hranatých závorek.) Čili: ani tato europoslankyně nezná pravopis. Je to věru smutné zjištění. U lidovců se jedná o další „exemplář“ osoby pologramotné. Je proto na čase, aby M. Jurečka ten svůj spolek rozpustil. Mít ve vedoucích pozicích jen samé pologramoty, to je doopravdy k vzteku.

Mají „černoprdelníci“ vůbec někoho, kdo nezakopává o český pravopis? Zatím jsem na žádného takového „vzdělance“ nenarazil.  S tím chce tato strana uspět v příštích volbách, když už je dva roky pod pěti procenty? Já to vidím spíš na důstojný stranický funus. Je třeba jej objednat včas a nečekat zbytečně až do podzimních voleb!

4. 4. 2022

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

je čeština to nejdůležitější?

(Falka, 16. 4. 2022 21:47)

Už dost dlouho "chodím" na Vaše stránky a v mnoha případech s Vámi, vážený pane, souhlasím. Škoda, že k Vašim názorům není prakticky žádná diskuse. Zřejmě se případní čtenáři bojí diskutovat, abyste nekritizoval jejich češtinu.
Třeba v tomto článku: na "černoprdelnících" mi víc než jejich neznalost českého pravopisu vadí - jak to nejlépe shrnout? - že jsou to děsní "gumajzlové"!