Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mluvčí vlády, který neumí správně česky?

9. 5. 2022

Až do dnešního dne jsem se mylně domníval, že pár ministrů Fialovy vlády, kteří zápasí s českou gramatikou a pravopisem, představuje onu pověstnou výjimku, jež potvrzuje pravidlo. Po dnešku to vím zcela spolehlivě: Ve vládě P. Fialy se to „negramoty“ a „pologramoty“ jen hemží, protože samotnému premiérovi je šumafuk, jakými osobami se obklopil. Hlavně že on a jeho lidé jsou u koryta a že to koryto je plné.

Nejnověji nám tento politováníhodný stav současné vlády potvrdil svým tweetem ze dne 8. 5. 2022 Fialův mluvčí: nedovzdělaný mládeček Václav Smolka. Tuto Fialovu „hvězdu“ bych jako češtinář vůbec nepustil k maturitě. Ani na desátý pokus. Ale protože jiní „učitelé“ ho k této zkoušce pustili, aniž s tím měli jakýkoliv problém, mohl se před necelým půl rokem stát mluvčím vlády P. Fialy.

Zkrátka: Každý národ má takovou vládu, jakou si zaslouží. Totéž platí o mluvčích vlády či jednotlivých ministrů: koho si tam dali, toho tam mají! V tomto směru není P. Fiala žádnou výjimkou.

Ocituji celý tweet tohoto Fialova „favorita“:

Uf. Nebudu to moc rozepisovat. Před chvílí uděloval premiér Petr Fiala medaile Karla Kramáře za mimořádné nasazení při naplňování zahraniční politiky ČR.

Jednu z nich jsem díky cestě do Kyjeva dostal i já. Jsem hrozně hrdej na to, s jakym šěfem a týmem můžu pracovat.

Děkuju.“ (Twitter, 8. 5. 2022, 17:11)

Červeně vyznačená slova jsou nespisovná. Žlutě označené části textu představují další nedostatky, například překlepy.

K tomu pár vysvětlujících poznámek: Citoslovce „uf“ je v oficiální komunikaci tiskového mluvčího (ta je oficiální v každém případě, byť si to tento mládenec neuvědomuje, protože mu to nikdo neřekl) zcela nevhodné. Slovní spojení „Nebudu to moc rozepisovat“ má správně vypadat takto: „Nebudu se o tom moc rozepisovat.“ Jedná se o stylistickou neobratnost, vyplývající z malé zkušenosti z práce s textem u tohoto autora. Červeně označená slova jsou nespisovná. Zatímco u tvaru „můžu“ a „děkuju“ pravidla pravopisu dovolují i tento, původně hovorový tvar použít (já bych ho nikdy nepoužil), u slova „hrdej“ nikoliv. Ostatní žlutě označená slova svědčí o nepozornosti při psaní autora: jedná se o „překlepy“.

Celkový dojem z tohoto sdělení tiskového mluvčího vlády je velmi rozpačitý. Pokud to P. Fialovi nevadí, pak to jistě vadí velké části našich občanů, kteří si uvědomují, jaké „osobnosti“ si okolo sebe premiér shromáždil. Hanba by ho měla fackovat. Doporučuji podat okamžitě demisi a ještě předtím se tohoto tiskového mluvčího potichu zbavit. Ať si najde práci, kterou bude zvládat líp! Psaní to rozhodně není.

Neodpustím si ještě jednu „kousavou“ poznámku: Co by se stalo s těmito „laureáty“ medaile K. Kramáře v případě, že by se později ukázalo, že P. Fiala v žádném Kyjevě nebyl? Budou tito vyznamenaní lidé své medaile vracet? To je hypotetická možnost, kterou z našich polistopadových dějin zatím neznáme. Neměl by se důkazy o tom, zda tato cesta skutečně proběhla, zabývat nějaký vyšetřovací výbor či komise, např. Poslanecké sněmovny nebo Senátu?

9. 5. 2022

‒ RJ ‒

─────

P. S.

Někdejší prvorepublikový premiér a předseda Národně demokratické strany, JUDr. Karel Kramář (1860-1937), byl váženou politickou osobností První republiky. Nepochybuji o tom, že by se velmi podivoval tomu, kdo a komu dnes v naší zemi rozdává medaile za údajnou „službu vlasti“. Osobně se divím tomu, že zmíněnou medaili, pojmenovanou po prvním československém premiéru K. Kramářovi, uděluje někdo, kdo má plná ústa kritiky všeho ruského.

Domnívám se, že premiér P. Fiala zřejmě netuší, že K. Kramář měl za manželku Rusku ‒ Naděždu Kramářovou, rozenou Chludovovou. Neměl by proto své udělování medailí K. Kramáře raději přehodnotit? Až se o tom dozvědí jeho „loutkovodiči“ z Bruselu a Washingtonu, jistě ho za to nepochválí. Pravicový politik K. Kramář by naopak, kdyby ještě žil, havlistického „levičáka“ P. Fialu hnal tak, že by nestačil utíkat. Ještě že se K. Kramář tohoto dnešního úpadku českého národa nedožil!

A ještě jedna poznámka: Jak známo, různá ocenění a vyznamenání se udělují většinou až na konci funkčního období. Máme tomu rozumět tak, že P. Fiala nám tím dává na srozuměnou, že bude brzy ve své funkci končit? Vřele mu doporučuji, aby co nejdříve podal demisi. Všichni občané si oddechnou. Už toho jeho chaotického vládnutí bylo dost!

9. 5. 2022

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Dotaz

(Ingrid Poláková, 6. 10. 2022 19:26)

Prosím vás,
můžete mi prozradit, který pisálek se ukrývá pod iniciálami RJ?
Děkuji.