Jdi na obsah Jdi na menu
 


Agentura SANEP: ČSSD je na „nule“

12. 4. 2023

O tom, že je naše nejstarší politická strana, která právě v těchto dnech oslavila 145. výročí svého založení, ČSSD, „mrtvá“, píšu již mnoho měsíců. A nejméně od roku 2017 upozorňuji rovněž na to, že jí toto nebezpečí hrozí. Bohužel – s ignoranty, kteří tuto stranu od počátku 10. let 21. století vedou, to nemohlo dopadnout jinak.

Přesto se stále objevují „fantastové“ a „obchodníci s deštěm“, kteří zbývající členské základně a hlavně natěšeným funkcionářům, jimž se stále ještě nechce nastoupit někam do zaměstnání, které by je uživilo, slibují, že se všechno zase vrátí do starých kolejí. Proto tu a tam slýcháme nejrůznější úvahy o tom, že ČSSD vstane jako bájný pták Fénix z popela a všem nám ukáže, jak se má „levicově“ vládnout.

Po nejnovějším průzkumu volebních preferencí agenturou SANEP se nicméně zdá, že z návratu ČSSD na politické výsluní nebude nic. Zřejmě to nezachrání ani médii tolik oslavovaný politický lobbista, jenž „zařídil“ volební úspěch prezidenta republiky gen. P. Pavla – podnikatel a miliardář Jan Barta.

K tomu se snad sluší poznamenat něco z historie této strany. Sociální demokracie není žádným „volebním projektem“, byť by za ním stál kdokoliv. Je to tradiční politická strana, která vždy hájila zájmy svých členů a voličů. Strana se statisícovou členskou základnou, jež vydobyla základní sociální a politická práva pro neprivilegované vrstvy obyvatelstva – ještě v dobách před vznikem ČSR.

To je třeba vědět a stále si to připomínat. Nemáme totiž u nás žádnou takovou stranu. Pokud ji pohřbíme, nebudeme mít vůbec nic. Upozorňuji na to i dnešní lehkomyslné vedení ČSSD, které si zřejmě onen „historický“ závazek vůbec neuvědomuje. Škoda! Věděl to totiž již TGM; jeho manželka byla dokonce členkou této strany.

Proto představa, že nějaký miliardář „zařídí“ návrat této partaje do Sněmovny, to je jako z říše pohádek. Nic z toho se nestane, protože Sobotkovo, Hamáčkovo i Šmardovo vedení ČSSD neudělalo nic pro to, aby tato strana „neumřela“. Zabarikádovat se s politickou mrtvolou v Lidovém domě, to doopravdy není žádné řešení, milí přátelé z ČSSD!

Strany, jak známo, se vždy udržovaly při životě aktivitou členů a usilovnou prací stranických funkcionářů. Samozřejmě – za obětavé podpory voličů. Není-li tomu tak, je taková strana „mrtvá“. Tak prosté to je, že by to mohl pochopit i M. Šmarda (s maturitou a bez vysoké školy, kterou má dnes kdejaký „čičmunda“).

Ještě nedávno jedna agentura slavnostně ohlašovala, že ČSSD má 5 procent preferencí, a tudíž by se mohla dostat zpátky do Sněmovny. Naproti tomu jiné agentury současně tvrdily, že tomu tak není a že tato strana má pouhá 2-3 procenta. Jaká je skutečnost, o tom nejlépe svědčí průzkum agentury SANEP za měsíc březen 2023: ČSSD má čistou „nulu“. Zdá se tedy, že všechna ta předchozí šetření nejrůznějších agentur si nejspíš kdosi „vycucal“ z prstu – slušně řečeno.

volebni-preference---brezen.jpg

Podle zatím nejnovějšího šetření dotyčné agentury mají strany a hnutí, zastoupené v Poslanecké sněmovně, tyto preference: ANO 2011 – 33,1 %, ODS – 13,3 %, Piráti – 9,9 %, SPD – 9,6 %, PRO – 6,4 %, STAN – 4,3 %, TOP 09 – 4,1 %, KDU-ČSL – 3,4 %. (prvnízprávy.cz, 6. 4. 2023, 7:20)

Zmíněný průzkum je zároveň dobrou zprávou pro Rajchlovu stranu PRO před připravovanou demonstrací na Václavském náměstí dne 16. 4. 2023. Toto opoziční uskupení má 6,4 %, tedy o tři desetiny víc než před měsícem. Pokud strany „rostou“ a sílí, je to vždycky dobře. Premiér P. Fiala by měl po tomto zjištění zpozornět, nikoli se schovávat před veřejností ve Strakovce nebo v Brně. Brzy bude z Úřadu vlády vyhnán, protože již kdekomu v této zemi „docvaklo“, že se tam dostal volebním podvodem.

Zkrátka: Díky úspěšným demonstracím na Václaváku jsme svědky nového „fenoménu“. Zrodil se skutečný politický „vyzyvatel“, který tu Fialovu „splácanou“ koalici brzy pošle na smetiště dějin, kam od samého začátku patří. Je škoda, že mnozí naši spoluobčané k tomuto zjištění dospěli až po půl druhém roce účinkování této „katastrofy“, které lid říká přiléhavě: „fialový hnus“. Jak lze zjistit z uvedeného šetření preferencí, má strana PRO více procent než každý ze tří „přívěsků“ Fialovy koalice (TOP 09, KDU-ČSL, STAN).

Účinkování P. Fialy ve Strakově akademii se blíží ke konci. Všichni tito zoufalci, které si brněnský „profesůrek“ natahal do své vlády, nemohou očekávat žádné květinové dary ani poděkování za to, co nám již mnoho měsíců od prosince 2021 předvádějí. Měli by se spíš připravit na výprask holemi, jakož i na facky a kopance do zadku.

K tomu jedno poučné připomenutí: „Lid dává svou přízeň, nikdy však důvěru.“ Fialova vláda za těch pár měsíců ztratila onu povolební přízeň, avšak důvěru si již nestačila získat. Lhaním, podvody a tupými škrty toho lze sotva dosáhnout.

A ještě jedna moudrá myšlenka pro P. Fialu: „Největší obtíže leží tam, kde je nehledáme.“

6. 4. 2023

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář