Jdi na obsah Jdi na menu
 


J. Rajchl: „Jurečka spáchal tři trestné činy najednou.“

6. 4. 2023

Včera toho byla plná média. Dnes je pověstné ticho po pěšině. Nenašel jsem jediný text, kde by se někdo vrátil ke kauze „odvolání“ ředitele Úřadu práce V. Najmona. Není to úplně přesné: včera varovala Johana Hovorková od P. Šafra na stránkách novinářské „žumpy“ Forum24.cz před tím, co nám hrozí (skoro ve stylu: zítra bude konec světa!), a to v článku pod tímto srdcervoucím titulkem: Babišův tisk chce odstřelit Jurečku. Estébácké praktiky v estébákových novinách nepřekvapí. (Forum24.cz, 23. 3. 2023) Dnes se v témže periodiku píše o jiných „důležitých“ událostech. Nějaký Jurečka už nikoho nezajímá. Potichu je i jinak výřečná „ochránkyně demokracie“ Myrka Zděšená. Mlčí i dobrovolný „advokát“ Fialových politiků – „politolog“ D. Kroupa.

jurecka-m.--kdu-csl.jpgZdá se tedy, že všechno je již vyřešeno. Nebo není? Jurečka byl prý pozván na protikorupční oddělení Policie ČR. Stále se totiž jedná o totéž, před čím ona „Johana s dlouhýma nohama“ včera varovala. Šlo o maličkost: server „iDNES.cz“ zveřejnil doslovný přepis nahrávky, kterou si pořídil vyhozený V. Najmon ve chvíli, kdy ještě vyhozen nebyl, ale kdy se začal důvodně domnívat, že se tak stane. Zkrátka: jednoduše se pojistil před svým zbabělým a křivým nadřízeným, který se ho chtěl zbavit: buď půjdeš po dobrém, nebo po zlém.

Najmon nakonec sám a dobrovolně neodešel, ale byl odvolán čili „vyhozen“. Ta nahrávka ho jistě musela hřát u srdce. S ní se totiž dá zlikvidovat jeden hloupý ministr, který si nevidí dál než na špičku vlastního nosu, ale i jeho šéf, který s tímto protiprávním jednáním souhlasí. (Nic nenasvědčuje tomu, že by „tichošlápek“ P. Fiala o tomto „podrazu“ nevěděl.) Proto by měl skončit na Úřadu práce i on – jako nezaměstnaný. Poté, kdy ve Strakovce zhasne a odevzdá klíče svému nástupci.

Opakovaně jsem dnes procházel všechny internetové weby, ale o Jurečkově maléru ani slovo. Netušil jsem, že v „zaprděných“ českých poměrech může kauza „vyšumět“ během jednoho jediného dne. To je rekord hodný zápisu do Guinnessovy knihy rekordů. Nakonec jsem narazil na dva články, kde se o Jurečkovi píše. Naše demokracie je tím zachráněna.

První článek byl zveřejněn dnes, 24. 3. 2023, den po oné „zásadní“ tiskové konferenci, na níž nás, občany a voliče, přesvědčoval „kejdák“ M. Jurečka o tom, že Najmona vyhodil přesně podle předpisů (jakých, když se měl řídit služebním zákonem?). Tentýž nesmysl pak opakovala i tisková mluvčí onoho ministerstva: další hloupá blondýna ‒ hned po Š. Jelínkové. (Jurečka jich má na „skladě“ víc). To je samozřejmě všechno nesmysl. Jak se věci mají z hlediska práva, to nám vysvětlil J. Rajchl v článku s tímto titulkem: Nastává naprostá mediální blokáda pravdy, zuří Rajchl. (prvnízprávy.cz, 24. 3. 2023, 10:15)

Diametrálně odlišná stanoviska nám v komerční televizi CNN Prima News představili  dva poslanci z protikladných politických táborů. Zatímco P. Nacher tvrdí, že se jedná „o typický dvojí metr“ (netvrdí to jen on), jeho kolega z KDU-ČSL M. Kohajda říká, že nevidí rozdíl v jednání mezi soukromou a státní sférou. Jenže ono je to úplně jinak: To, co je v soukromé sféře možné, ve státní (nota bene v podmínkách platnosti služebního zákona) to musí být nutně klasifikováno jako vydírání, případně jako nabídka úplatku. V každém případě je to za hranou zákona.

Co se týká poslance M. Kohajdy, toho lidovci posílají do televize pokaždé, když jim teče do bot. Jedná se o nestraníka, který hájí stanovisko šéfa KDU-ČSL, o němž musí dobře vědět, že není správné. Zřejmě si myslí, že si tak zajistí „korýtko“ i pro další volební období. Mohu ho ujistit, že nezajistí, protože tato parta v politice v té době již nebude. Tato skutečnost svědčí jednak o malé politické vyspělosti tohoto poslance, jednak o mizerném právnickém vzdělání, kterého nabyl na jakési podřadné vysoké škole, kde ho nic nenaučili. Měl by jim tam ten diplom vrátit. Je to nepotřebný kus papíru. (CNN Prima News, 24. 3. 2023, 6:34)

P. Nacher i M. Kohajda jsou v podstatě zbyteční političtí „kašpárci“ vlastních poslaneckých klubů. Mají je tam proto, aby měl kdo zahřívat lavice. Jinak je užitek z nich nulový. U politického „turisty“ P. Nachera, který se „ometá“ v politice již několik desetiletí, není jeho „neškodný“ názor žádným překvapením. Právě naopak: díky tomu v politice tak dlouho vydržel. U Kohajdy je to poněkud jiné. Mylně se totiž domnívá, že když bude sloužit prohnilým politikům z KDU-ČSL, dočká se vděku. Jak osudově se mýlí! Bohužel – dožije se jen velkého zklamání. Kde nic není, tam ani čert nebere. U „tříprocentních“ lidovců zvlášť. Momentální politické tanečky okolo „pasáčka vepřů“ jen potvrzují, že konec této strany se blíží – spolu s koncem Fialovy vlády. Řešení je jediné: demise P. Fialy a předčasné volby.

─────

A teď k těm skutečně relevantním stanoviskům snad jediných právníků, kteří se v této chvíli nebojí pojmenovat věci pravým jménem. Předseda strany PRO Jindřich Rajchl, na něhož ještě před pár dny dštila mainstreamová média oheň a síru, podal brilantní zhodnocení Jurečkovy situace z pozice právníka, který se věnuje dvacet let advokacii.

Rajchl píše: „Realita je taková, že pan Jurečka spáchal hned tři trestné činy najednou. Tím prvním je trestný čin podplácení, tím druhým je trestný čin vydírání a třetím zneužití pravomoci úřední osoby.“ Premiér P. Fiala na dotaz novinářů omlouval z Bruselu Jurečkovo pochybení, o němž musel dobře vědět, tím, že se prý snažil složitou situaci vyřešit. Rajchl se proto ptá: „To už jsme vážně tak daleko, že řešením je spáchání trestného činu?“ (prvnízprávy.cz, 24. 3. 2023, 10:15)

V podobném duchu hodnotí Jurečkovu pozici i senátorka J. Zwyrtek-Hamplová. Její stanovisko bylo zveřejněno na témže opozičním webu – jako hodnocení J. Rajchla. Článek má titulek: Jediné řešení je rezignace nebo odvolání, míní Hamplová (prvnízprávy.cz, 24. 3. 2023, 11:04). K tomu jen poznamenám: právní „bezvědomí“ našich politiků (včetně P. Fialy) je šokující. Proto je s podivem, že si tato individua vůbec troufají sedět ve vládě a o něčem rozhodovat. Copak nechápou, že jsou v kterémkoli okamžiku jednou nohou v kriminále? Jak vysoké IQ asi tito Fialovi „borci“ mají? Obávám se, že to jejich se bude pohybovat v rozmezí 80-90.

Vyjádření této advokátky, která zastupuje samosprávy v jejich právních sporech, dám větší prostor, protože upozorňuje i na jiné aspekty tohoto problému. Hamplová uvádí toto: „… Nicméně musím říct natvrdo: Zaznamenané jednání ministra Jurečky je NEOMLUVITELNÉ ze všech hledisek. Právního, morálního i politické úrovně a zralosti. Jediným řešením je okamžitá rezignace nebo odvolání. (…) Kdo podobné jednání hájí, může se navíc dopustit schvalování trestného činu, a je-li k tomu politikem, politicky se degraduje. (…) Kdyby něco podobného zkusil starosta kterékoli obce či města nebo hejtman nebo kterýkoli zaměstnavatel vůči kterémukoli podřízenému, a „prasklo to“, končí a noviny ho rozcupují. Ale žijeme v době dvojích metrů. To je nebezpečné. Velmi nebezpečné. (…) Pak k tomu stačí přidat mediální propagandu namísto objektivní informovanosti, a míříme do režimu, v němž spravedlnost hyne a zločinci vládnou…“

J. Zwyrtek-Hamplová uzavírá své zamyšlení těmito slovy: „Jediný možný závěr: Ministr Jurečka musí skončit. Prostě musí. To, že by se to nestalo, si vůbec nepřipouštím. Toto není čím obhájit. A kdo se o to snaží, pohybuje se ‚mimo čas a prostor‘. Zejména ten právní, když etika je mu cizí.“ (prvnízprávy.cz, 24. 3. 2023, 11:04)

─────

Pokaždé, když se děje něco vážného, co otřásá základy státu, jsou naši čelní činitelé „na cestách“. Předsedkyně Poslanecké sněmovny M. Pekarová-Adamová si udělala za peníze daňových poplatníků výlet do Asie. Premiér P. Fiala je zase „standardně“ v Bruselu, kde se opět jedná o Ukrajině. Kdy už tomuto nažehlenému „panákovi“ konečně „docvakne“, že stojí v čele nikoli ukrajinské, ale české vlády? Ne a ne to pochopit. Také jeho IQ bude zřejmě blízko hranice slabomyslnosti. Měl by s tím začít něco dělat! Doporučuji mu podat demisi a vrátit se do Brna. Tam mu bude líp – mezi „kmotry“ a „tuneláři“ z ODS.

Fialo, zmiz! Už se na to tvoje „nevládnutí“ nedá dívat!

24. 3. 2023

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář