Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nezkušená „telátka“ jako součást propagandy ČT?

23. 4. 2023

Situaci v České televizi sleduji pozorně od aféry „Válková-Urválek“. Neunikne mi žádný „přešlap“ a bez povšimnutí nenechávám ani jediný zjevný pokus o balamucení televizních diváků ze strany Fialových lhářů a podvodníků, jimž slouží jako věrní psi všichni ti poskoci z televizního zpravodajství. Dříve posluhovali TOP 09, od podzimu 2021 Fialově koalici. Vyjde to nastejno, protože se jedná o podobnou partičku vykutálených „darebáků“, kteří se již nějakou dobu pohybují v naší politice.

Redakce zpravodajství ČT má ve svých řadách několik dobře vytrénovaných demagogů a „politruků“ typu M. Kubala, M. Řezníčka či J. Železného, ale i všehoschopná individua, která jsou ochotna „podkuřovat“ komukoliv ze současných politiků (D. Takáč, J. Václavek, P. Navrátil). Mezi těmito „borci“ se jako nudle v bandasce pohybuje i pár žen v roli moderátorek nebo „předčítaček zpráv“ (M. Augustová, J. Peroutková, B. Kroužková).

ČT má ovšem i početnou skupinu mladých redaktorů a redaktorek, zejména mnou oblíbených „televizních husiček“, jež se vyznačují velkým nadšením pro současnou vládní propagandu (N. Reindlová, K. Radilová, M. Novotná, I. Niepřejová). Nejnověji řady těchto mladých propagandistů rozšířilo i několik „televizních husáčků“ (O. Pražák, V. Vohlídal, O. Topinka). Typické pro ně je to, že jsou zarostlí jako „ruští mužici“ nebo biblický Ezau.

K nejdrzejším „exemplářům“ z těchto „televizních husáčků“ patří můj „oblíbenec“ – O. Topinka. Ten před mnoha měsíci upoutal mou pozornost tím, že zkomolil název jedné ostravské čtvrti – Hrabůvky. (Do kamery řekl: Habrůvka.) Když se tehdy dopustil tohoto „historického“ přebreptu, seděl na vedlejší sedačce v onom televizním studiu jeho starší kolega, který sám z Ostravska pochází – P. Navrátil. Namísto toho, aby tuto chybu pohotově opravil, raději mlčel. Možná si myslel, že dosáhne toho, aby si o něm lidé mysleli, že je filozof.

Moderátor P. Navrátil tam seděl jako puk a tvářil se, že je všechno v nejlepším pořádku. Nicméně ‒ personál, zajišťující televizní zpravodajství na ČT24, byl z onoho Topinkova „přebreptu“ tak vykolejený, že v několika po sobě následujících zpravodajských relacích u informace o výbuchu v jednom z bytů na sídlišti v Ostravě-Hrabůvce, hovořili „předčítači zpráv“ pouze o Ostravě (bez oné „Habrůvky“). Všichni v tom studiu totiž museli vědět nebo aspoň tušit, o jak trapnou záležitost se jedná. Nepochybuji ani o tom, že se jim obyvatelé této městské části, které se říká taky „Ostrava-jih“, ozvali a pořádně jim vyčinili. Jedná se o velkou urážku občanů této lidnaté čtvrti města Ostravy. (Skoro deset let jsem v Ostravě žil a pracoval, a proto to vím.)

Osobně tento „lapsus“ považuji za hrubou profesionální chybu, za kterou by ho všude ve světě vyhodili na hodinu z práce. I tuto trapnou příhodu bylo možno pohotově napravit – dokonce s humorem. Bohužel, nikoho to nenapadlo. Navrátil má u mě ještě jiný vroubek, o kterém jsem nedávno psal. Týká se událostí ze 17. 11. 1989. Čtenáři se o tom mohou dočíst v článku s názvem „ČT dál lže o událostech ze 17. 11. 1989“. (Viz odkaz za tímto článkem.)

Zkrátka: televizní hlupáček, který nezná základní místopisné názvy obcí a měst ČR, do pozorně sledovaného zpravodajského vysílání nepatří. Přesto tam tento výtečník, jemuž chybí jakákoli sebereflexe, smysl pro profesionalitu, ba i stud, i nadále dřepí, protože jeho šéfům je tristní stav této televize lhostejný. Peníze od televizních koncesionářů mají zajištěné, tak proč by se starali o takové „banality“, že ano?

S tím se ovšem budovat jakákoli příští a lepší ČT nedá. V této televizi totiž platí neoficiálně tato společenská smlouva: redaktorům ČT nebude vadit předlistopadové členství P. Dvořáka v KSČ a tomuto řediteli zase bude „šumafuk“, co tam ti namistrovaní moderátoři a „předčítači zpráv“ vyvádějí. Dokud se toto paradigma nezmění, nemůžeme čekat od této „veřejnoprávní“ televize žádné zlepšení. Jedině že by někdo vyhodil tu budovu na Kavčích horách do vzduchu. Pak by si ti „chytráci“ museli hledat jinou práci.

─────

redaktor-ondrej-prazak-na-demonstraci-16.4.2023.jpg

Proč to všechno připomínám? Inspiroval mě k tomu článek, v němž je popsáno účinkování jednoho z výše zmíněných „televizních husáčků“ na nedávné demonstraci z 16. 4. 2023 před budovou Úřadu vlády. Televizní šéfové tam poslali jiného „borce“, než byl na demonstraci L. Vrabela. Tentokrát to nebyl přestárlý romský svazák R. Samko, ale o generaci mladší „eurosvazák“, zarostlý jako ruský mužik, Ondřej Pražák.

Ti soudruzi, kteří tomu „cirkusu“ na Kavčích horách šéfují, zřejmě neměli na skladě jiného hlupáčka, a proto sáhli po tomto „telátku“ s brýlemi. (Kdyby si aspoň pořídil nové obroučky à la P. Fiala, aby byl „in“!). Je to sice již odrostlejší „telátko“, ale stále ještě hloupoučké a nic nechápající. A taky hodně nevzdělané, jak se v té „naší-vaší“ televizi stalo zvykem.

Kdyby totiž tento mládenec (s těmi vousy vypadá nejméně na třicet, i když je mu něco mezi 20-25 lety) měl všech pět pohromadě, nikdy by se sám o sobě mezi ty Rajchlovy „dezoláty“ nevydal. Musel by tušit, že tam dostane po „čenichu“: skutečně nebo aspoň obrazně. Televizní reportér O. Pražák měl navíc tu smůlu, že si pro rozhovor vybral samotného J. Rajchla.

Snad si tento naivka myslel, že kvůli tomu si onen vysmívaný a každodenně pomlouvaný politik z mimoparlamentní opozice sedne na zadek, když se tam objeví televizní kamera a mikrofon. A ono – nic. Namísto opatrného prozkoumání „politického terénu“ se O. Pražák rozhodl vstoupit přímo do „jámy lvové“. Výsledek se dostavil záhy: Rajchl si toto televizní „telátko“ elegantně „namazal na chleba“.

Případ zmíněného pokusu o „politický dialog“ s opozicí ze strany ČT velmi barvitě popsal ve svém nedávném článku bloger „Vidlák“. Ten dotyčného reportéra ČT konkrétně nejmenuje (asi jeho jméno nezná), ale podle zveřejněných fotografií je jasné, že se jedná skutečně o reportéra ČT O. Pražáka. Pro „Vidláka“ je to pouze „intervjuk“, jak těmto televizním redaktůrkům ve svých příspěvcích říká. O tom, kterak Rajchl „vyškolil intervjuka z České televize“ píše jmenovaný bloger v příspěvku s názvem „Demonstrační střípky“ (Vidlákovy kydy, 19. 4. 2023, 22:13).

„Intervjuci“ jsou ve skutečnosti všichni „blábolové“ z mainstreamových médií, zejména z ČT, kde je provládní a proukrajinská propaganda nejhorší. Problém těchto televizních „telátek“, jak nám to názorně předvedl právě reportér O. Pražák, spočívá v tom, že většinou o dané problematice nic nevědí a pouze nám, televizním divákům, ze čtecího zařízení nebo tabletu přečtou to, co jim kdosi jiný napsal. Občas to bývá i s pravopisnými chybami. Tito mladí a nadějní „novináři“ vědí jenom to, co je a co není dezinformace, byť s tím má problém i vládní „strážce“ nad těmito dezinformacemi – bývalý velvyslanec v Izraeli T. Pojar, dnešní bezpečnostní poradce P. Fialy.

O celé příhodě s „vyškolením zmíněného intervjuka J. Rajchlem“ podrobně informuje internetový deník „Parlamentní listy“ v článku s tímto titulkem: Rajchl „proslavil“ reportéra ČT. To nebylo v plánu“. (PL, 18. 4. 2023, 13:25; odkaz na tento článek je připojen na konci tohoto textu)

Kromě toho J. Rajchl umístil na internet video, které zachycuje rozhovor s tímto reportérem. Z něho vyplývá, že na „zpovídání“ politiků, které nezná a o nichž nic neví, tento reportér „nemá koule“. I tak se potvrdilo, že právě tato nezkušená a nic neznající „telátka“ jsou téměř denně posílána do „terénu“, aby si dál dělala ostudu. Tlupa televizních manipulátorů a propagandistů využívá tyto domýšlivé hlupáčky ke své „špinavé práci“. Hanba by je měla fackovat, ale nefackuje…

Musím se těch „telátek“ zastat. Jako každá jiná „mláďata“ neměla by být ani „televizní telátka“ zneužívána k šíření propagandy. Je to neprofesionální, neetické a perverzní. Někdo by to mohl označit za sexuální úchylku.

Ať už se budeme k této úsměvné příhodě stavět kriticky, nebo naopak nad ní mávneme rukou, jisté je jedno: Fialova koalice J. Rajchla podcenila. Jeho politický „potenciál“ je mnohem větší, než se dosud zdálo. Úspěchem zatím poslední demonstrace je nejen ono „namazání si O. Pražáka na Rajchlův krajíc chleba“, nýbrž i navázání dialogu demonstrantů s policisty, kteří to srocení před Úřadem vlády měli hlídat.

Rovněž v tomto případě se potvrdilo to, co známe z našich novodobých dějin: Ozbrojené složky téměř vždy šly „s lidem“, to znamená s těmi nespokojenými občany, kteří se nenechali zastrašit „malým Stalinem z Kolína“ (= V. Rakušanem). Učitel dějepisu V. Rakušan zřejmě chodil za školu, když o tom nic neví. Jako starší kolega mohu potvrdit, že tak to bylo a tak to i bude. Tu partičku „uzurpátorů moci“ v čele s P. Fialou nikdo bránit nebude. Nakonec stejně skončí po zásluze na lavici obžalovaných a následně ve vězení. Nebude to v dějinách poprvé.

Předseda mimoparlamentní strany PRO 2022 J. Rajchl nejen „zabodoval“, ale také překvapil. Všimli jste si, jak někteří novináři krátce po této demonstraci „obrátili“ téměř o 180 stupňů? Rajchl pro ně rázem přestal být „extremistou“, ale stal se normálním politikem, který se rozhodl říkat občanům nepříjemné pravdy. Dělá to místo zbabělého P. Fialy, který raději odjel na cesty po asijských zemích, aby se nemusel zodpovídat ze všech těch přešlapů a politických chyb, jichž se dopouští denně jako na běžícím pásu.

Některá naše média se již rozhodla, že nebudou lhát a začala publikovat nepříjemné údaje o vývoji naší ekonomiky. Suverénně nejhorší umístění v různých průzkumech by mělo být důvodem nejen k zamyšlení nad tím, co dělá tento kabinet špatně, ale podnětem k odvolání této „škodlivé“ vlády. Do předních řad kritiků se nejnověji postavil i M. Kalousek, který toho má sám „na triku“ víc než dost. Asi i on správně tuší, že konec Fialovy vlády se blíží. Problémem zůstává, že koalice nemá připravenou „náhradní garnituru“ pro případ pádu této vlády.

Ať se dívám sebelíp, žádnou osobnost nevidím. Hrozí nám chaos, pokračování v improvizaci a o to horší následky. Řešení je jediné: demise vlády a předčasné volby. Cestováním po světě ještě žádný politik nezachránil ani sebe, ani svou zemi. Dějiny jsou v tomto směru neúprosné. Někdo by měl vyslat našemu vrchnímu „signalistovi“ srozumitelný signál: „Loď se potápí! Zachraň se, kdo můžeš!“

22. 4. 2023

‒ RJ ‒

─────

Odkaz na článek o reportérovi ČT O. Pražákovi:

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Rajchl-proslavil-reportera-CT-To-nebylo-v-planu-734688

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-12-2022/ceska-televize-dal-lze-o-udalostech-ze-17.-11.-1989-.html

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář