Jdi na obsah Jdi na menu
 


T. Zdechovský: „Sí ej ej“, J. Cogan: „My bych sme…“

17. 4. 2024

O nejrůznějších řečnických cvičeních našich nevzdělaných a pologramotných politiků píšu již dlouho. Chápu sice, že ne každému je dáno, aby se stal nositelem Nobelovy ceny, ale od profesionálních politiků voliči oprávněně očekávají, že nás budou důstojně reprezentovat a hájit zájmy občanů. Nikoli že se budou předvádět v médích a vystavovat na odiv svou hloupost, malost a nedostatečnou vzdělanost.

Přestal jsem to již sledovat systematicky, ale stále tak činím alespoň nahodile. Podle toho, čí projev právě vysílá Česká televize. Zrovna včera (15. 4. 2024), když nám ČT po celý den přinášela aktuální zpravodajství o návštěvě premiéra P. Fialy ve Washingtonu u „strýčka“ J. Bidena, nám redaktoři této televize (měla by být „veřejnoprávní“, ale stále se jí ještě nestala, protože zaměstnává podobná nevzdělaná „nemehla“, jako jsou mnozí naši politici) opět předvedli své pojetí „veřejné služby“. Toho, co často kritizuji i já sám. ČT si totiž nedá pokoj a neustále nám vnucuje lidoveckého europoslance T. Zdechovského, o němž je známo, že nedokáže souvisle hovořit spisovnou češtinou a pokaždé při tom „ujede“.

Stalo se tak i tentokrát, a to v televizním speciálu na ČT24 (15. 4. 2024) mezi 22.00 a 24.00 hodinou. Moderátorka J. Peroutková dala slovo několika politikům: E. Decroix (ODS), P. Machovi (SPD), M. Peksovi (Piráti) a T. Zdechovskému (KDU-ČSL). Posledně jmenovaný europoslanec dopadl nejhůř. To, že neustále „podkuřoval“ P. Fialovi, lze přičíst výhradně vnitrostranické krizi, která zmítá touto stranou. KDU-ČSL má totiž pouze něco mezi 1-2 % preferencí. S takovými „giganty“, jako je T. Zdechovský, budou ty preference jen dál klesat až k nule. Nic jiného od toho čekat nelze.

Kromě vzletných frází zaujal T. Zdechovský televizní diváky svou špatnou výslovností známé zkratky tajné služby USA – CIA. Jmenovaný politik několikrát řekl toto: „Sí ej ej“. Vždycky jsem si myslel, že Zdechovský umí cizí jazyky, když je v tom europarlamentu. V televizi se neustále naparuje a dělá ze sebe div ne špičkového světového politika. Dokonce se chlubí i tím, že má diplom ze tří vysokých škol. O úrovni jeho vzdělání (včetně znalosti anglického jazyka) totiž nejlépe svědčí ta jeho „zmršená“ výslovnost zkratky nejvýznamnější zpravodajské služby na světě – americké CIA. Za to by ho v Langlay určitě nepochválili.

Na rozdíl od T. Zdechovského měl premiér P. Fiala výslovnost dobře natrénovanou. V tom, co nám ČT ukázala (s českými titulky) z jeho rozhovoru s J. Bidenem, jsem nezaznamenal žádné výrazné nedostatky. Na rozdíl od Fialova „kuňkání“ během jeho nedávného setkání s B. Netanjahuem v Tel Avivu. ČT ukázky z odvysílaných vyjádření našich politiků ještě zopakovala v následujících zpravodajských relacích. Tentokrát tam vyjádření T. Zdechovského chybělo. Musím televizní pracovníky pochválit za tuto pohotovou reakci. Zdá se, že v ČT se konečně kdosi chytil za nos a začal si dávat pozor na to, aby si tato televize nedělala další ostudu.

A protože politika je neuvěřitelně dynamická a denně přináší nové a nové příležitosti pro veřejná vystoupení, další, zbrusu novou, várku blábolů našich politiků odvysílala ČT24 dne 16. 4. 2024 (12.00 – 14.00 hod.) během přímého přenosu z tiskových konferencí před řádnou schůzí Poslanecké sněmovny. Mám teď na mysli vystoupení poslanců za politickou stranu (nesprávně označovanou jako „hnutí“) STAN.

Nejhůř dopadlo vystoupení předsedy poslaneckého klubu, advokáta bez titulu JUDr. – Josefa Cogana. Z jeho improvizované řeči jsem si zapsal dva jeho „bláboly“. Stačil je dokonce sdělit hned v několika po sobě následujících větách. V té první použil tento nesprávný tvar podmiňovacího způsobu slovesa „být“: „My bych sme“. A hned v další větě pokračoval v tomto podivném blábolení: „celá společnost jako celek…“. Slovo „celek“ je v tomto případě „redundantní“ čili: nadbytečné.

Pokud si dobře pamatuji, kdysi se na právnických fakultách dbalo na dobrou jazykovou průpravu příštích právníků, zejména advokátů. Ti by měli umět dobře a přesvědčivě hájit své mandanty. Nedovedu si proto představit, jak „advokát“ J. Cogan někoho obhajuje se svou znalostí češtiny. Přesto připouštím, že nenávratně pryč jsou časy vynikajících řečníků typu Cicerona nebo skvělých duchovních, kteří mluvili „jako kniha“.

O nekonečném úpadku naší vzdělanosti nejlépe svědčí ti dva, o nichž jsem psal v předchozích řádcích. Hus, Komenský i Masaryk by hořce zaplakali nad tím, kam až jsme se dostali s tou naší „vzdělaností“. Hlavně že teď bude ministr školství M. Bek (STAN) prosazovat změny ve výuce dějepisu s posilováním prvků genderu a problematiky LGBTQ+! Co na tom, že naše školy vychovávají polovzdělance a pologramoty?

Někdo by měl muzikologu M. Bekovi vysvětlit, že tudy cesta nevede. Potřebujeme, aby se děti ve škole naučily pořádně číst, psát a počítat, jak to svého času zamýšlela „osvícená“ císařovna Marie Terezie. To bude mnohem užitečnější než jakési „experimenty“, s nimiž přišla vláda „fialového hnusu“. Přitom řada z Fialových ministrů je na tom se znalosti mateřského jazyka podobně jako mnou kritizovaní poslanci.

16. 4. 2024

‒ RJ ‒

 

P. S.

Zdechovského a Cogana překonal o „parník“ ministr J. Lipavský!

Po napsání tohoto článku přinesla Česká televize další důkaz toho, jak jsme na tom s úrovní vzdělanosti našich politiků. Do večerního speciálu ČT24 (po 22.00 hod.) k návštěvě premiéra P. Fialy v USA si moderátorka pozvala do studia skupinu čtyř politiků: E. Decroix (ODS), J. Bžocha (ANO 2011), J. Lipavského (Piráti) a J. Kobzu (SPD).

Náš ministr zahraničí s pouhým titulem Bc. se tentokrát „vyznamenal“. Ve svém vychvalování cesty P. Fialy za oceán se rozvášnil do té míry, že se dopustil dvakrát za sebou hrubé gramatické chyby. Použil tento chybný tvar: „oběmi tábory, oběmi stranami“. Učí se to již žáci na základní škole: sedmý pád číslovky „dva, oba“ má správně vypadat takto: „dvěma, oběma“. Je to tvar „dvojného čísla“ (duálu).

Pan ministr zřejmě nebyl ve škole, když se to učilo. Měl by si zařídit doučování. Jsem nicméně toho názoru, že s touto neznalostí mateřského jazyka by neměl nadále zastávat takto zodpovědnou funkci. Ani jeden den! Nahradit by ho mohl M. Dvořák, který tyto problémy nemá. Vyřešila by se tím i „nadbytečnost“ jeho ministerstva.

17. 4. 2024

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář