Jdi na obsah Jdi na menu
 


Literární večer – František Růžička

22. 5. 2017

Jarní vlahé večery často rádi trávíme poklidnou procházkou, kdy k nám do podvědomí vniká nový život probouzející se přírody ze zimního spánku. Ale jelikož zima ještě zcela neopustila svůj trůn, můžeme také rádi posedět nad sklenkou dobrého vínka a zaposlouchat se do nějaké literární tvorby.

Jeden z příjemně laděných večerů se uskutečnil v prostředí restaurace nazvané „Pirogy u Niny“, na pokraji parku přímo v srdci jihočeské metropole. Své přátele a milovníky literární tvorby pozval na autorské čtení spisovatel Jaromír Jindra, který se v nedávné době představil také jako náruživý filumenista. Tentokráte předložil několik ukázek z nového románu „Spiklenci z lásky“, který vychází v nakladatelství Brána.

Historický román „Spiklenci z lásky“ je napsán podle skutečného příběhu hlavního žalobce v procesu s českými pány Jana Daniela Kapra z Kaprštejna v letech 1621-1625. Na stránkách této knihy jsme svědky nejen jeho milostného vzplanutí k mladičké Anně Marii z Grafenfelsu, ale také velkého majetkového převratu v českých zemích, který se až nápadně podobá nám dobře známé situaci po roce 1990 (a to včetně „nejlepšího finančního experta Evropy“, Holanďana de Witte, který svou měnovou reformou dovedl zemi během tří let ke státnímu bankrotu…). Také v životním příběhu pana Kapra se potvrzuje rčení, že s čím kdo zachází, tím také schází; Kaprštejn je zavražděn a na scéně se objevuje skupina vyšetřovatelů a klasický historický román se mění v dobrodružnou detektivku.

Tolik jen krátce z nové tvorby. Jaromír Jindra má však v knihovně již dříve vydaná díla: Čekání na stvořitele, Zajatci osudů, Sny mívají i králi, Stopy z budoucnosti. Společně pak se svou ženou Eliškou ještě další knihy – Hvězda jménem Baudyš a Konec světa nebude.

V průběhu příjemného večera bylo k dispozici nejen dobré vínko, pečené pirogy a ukázky z nové literární tvorby, ale i příjemný poslech hudební skupiny Kasteláni.

František Růžička, České Budějovice

p1380971.jpg

Výzdoba z rodné vísky

p1380980.jpg

Spisovatel a kapela

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář