Jdi na obsah Jdi na menu
 


Naše demokracie a „dobyvatel“ českého státu A. Babiš

8. 5. 2017

Máme za sebou docela složitý týden, plný turbulencí kolem aktérů vládní krize. Těch aktérů je víc, než bychom si za normálních okolností dovedli představit. My, občané tohoto státu, jsme jen pasivními diváky divadelního kusu, který jsme si nepředplatili, ale jsme nuceni ho zhlédnout.

V této krizi, ač se to na první pohled nemusí tak jevit, nejde jen o konflikt mezi premiérem a jeho vicepremiérem, ale o souběžně probíhající a po dlouhá léta doutnající konflikt mezi předsedou hlavní vládní strany (ČSSD) a prezidentem republiky, někdejším expředsedou téže strany.

Jedná se o mnohovrstevnatý politický konflikt, a proto jeho projevy navenek vypadají tak zmateně. Je to bezesporu také důsledek léta neřešených problémů a chybějící kultivace politického prostředí u nás. A rovněž celkového úpadku společnosti po roce 1989: morálního, kulturního, ale i jazykového.

Problémů ovšem máme mnohem víc. Jen ty osobnosti nám jaksi chybí. Máme totiž jen samé politické figurky na šachovnici, ale osobnosti žádné, i když většina politiků si myslí, že oni těmi osobnostmi jsou. Nejsou. Tomu odpovídá i jejich momentální chování v této vládní krizi.

Jednu dobu se zdálo, že by takovou osobností mohl být M. Zeman. To je minulost. Aspoň po mezinárodní ostudě, kterou prezident předvedl při demisi-nedemisi premiéra Sobotky dne 4. 5. 2017. Zeman je už od tohoto okamžiku „politickou mrtvolou“. Nebude to nejspíš tak dlouho trvat a z tohoto zchátralého starce bude nebožtík skutečný.

Takže: momentálně jsme bez politických osobností. Ale i to se dá přežít. Za vlády KSČ jsme taky žádné osobnosti neměli – jen samé stranické šíbry, trapné politické postavičky, řitní alpinisty a ke všemu ochotné kariéristy.

V tomto směru jsme se za 27 let nového režimu daleko neposunuli. Jsme na tom skoro stejně jako před Listopadem 1989. Jen někteří politici nám začali z toho blahobytu, který tady budují nikoli pro občany, ale výhradně pro sebe, tloustnout.  A to tak, že vypadají jako dobře vykrmená prasátka. (Jmenovat nebudu: stačí se jen dívat na politiky v televizi a bude každému jasné, o koho se jedná.) No, zabijačka by se mohla konat brzy…

Jedním z problémů, který „vyhřezl“ na povrch, jaksi nechtěně a nedopatřením, v souvislosti s touto vládní krizi, je fakt, že již řadu let se jistí politici pokoušejí proměnit naši politickou scénu ve svůj soukromý boxerský ring, na němž by si chtěli určovali pravidla sami. Rádi by si „zprivatizovali“ stát z peněz daňových poplatníků. To připustit nelze!

Ať si takový „ring“ jdou budovat jinam, třeba do nějakého daňového ráje, nebo na opuštěný tichomořský ostrov! Nikoli tady, kde platí pravidla rovné soutěže politických stran, kde je náš veřejný prostor. To je nejen neslučitelné s principy demokracie a právního státu, ale i s přáním většiny občanů.

Vždyť občan je ten, kdo je politickým suverénem demokratického státu! Jedině on musí vždy a za všech okolností být v této hierarchii na prvním místě! Není-li tomu tak, přestáváme se pohybovat v mantinelech demokracie a ocitáme se někde úplně někde jinde: v „banánové republice“ latinskoamerického střihu.

To, o čem tady píši, je situace, jež vznikla po příchodu A. Babiše a jeho „protestního“ hnutí ANO 2011 do českého politického prostoru. Chcete-li: do vrcholné české politiky ‒ do parlamentu a do vlády.

Nejsme ani na divokém Západě, ale ani na divokém Východě. Stále ještě žijeme u nás doma, kde by si jistí jedinci chtěli podle svého přání upravovat pravidla hry. V takovém případě musí tyto osoby někdo (kdo asi, když ne stát?) klepnout přes prsty. A když to nebude stačit, poslat je tam, kam patří – do vězení.

To je stručné poučení z vládní krize, kterou tady kdosi rozehrál jako dopředu promyšlenou šachovou partii. Rozehrál, ale už nebude mít šanci ji dohrát. Protože my, občané tohoto státu, mu to nedovolíme.

I když to na první pohled vypadá jako neřešitelný propletenec, není tomu tak. Tento gordický uzel se dá vyřešit jediným způsobem: rozetnout ho. Je to podobné, jako když je tělo vážně nemocného člověka ohroženo na životě nádorem: ten je třeba z těla vyjmout, aby pacient mohl žít.

Je to jen a jen na nás – na občanech. Nenechme si vnutit pravidla hry, která by se někomu, nějakému potulnému politickému kejklíři, hodila do jeho krámu! Buďme suverénními občany, kteří si do správy věcí veřejných nenechají od nikoho nekompetentního zasahovat!

Je to opravdu jen na nás! Protože jen my poneseme následky za své chybné rozhodnutí, případně za svou nečinnost v době, kdy bylo naší povinností konat. Konejme tedy! Je nejvyšší čas udělat pro záchranu svobody a demokracie v naší zemi to, co se od suverénních občanů očekává!

Ačkoliv to může znít jako anachronismus, dnes rozhodujeme o tom, jakými cestami se bude ubírat tento stát v příštích desetiletích. To není nějaká novinářská nadsázka. Je to politická realita, nikoli reality show, ve kterou by to jistí manipulátoři rádi proměnili.

V těchto dnech rozhodujeme o své budoucnosti. A tu si nesmíme nechat vzít! Je to podobné jako ve dnech únorové vládní krize roku 1948. S tím rozdílem, že dnes již jsou občané natolik politicky zlenivělí, že jim to nedochází a neuvědomují si, že brzy mohou přijít o všechno: o svobodu, o demokracii, ale i o majetek.

Nemáme dnes ulice a náměstí měst a obcí plné lidí (jako naposledy na konci roku 1989). Jsme opravdu v politicky a ekonomicky úplně jiné situaci než v roce 1948. Ale pouze zdánlivě. Důsledky chybných politických rozhodnutí mohou být stejně tragické jako v roce „únorového vítězství pracujícího lidu nad reakcí“, jak to kdysi nazývali komunisté.

Buďme proto ve střehu! Buďme připraveni! Nedovolme, aby někdo jiný rozhodoval za nás! Jen pak zůstaneme suverény ve své zemi. Mohlo by se nám totiž stát toto: mezitím „co jsme spali“, probudili jsme se náhle ve státě úplně jiném. Ve státě zprivatizovaném různými Babiši a jejich přisluhovači.

I ty přisluhovače (či spíše: politické prostituty) jsme už u nás měli. Nejprve ty, kteří sloužili Němcům, a pak ty, kteří lezli do zadku Sovětům. Je to pořád stejná politická písnička.

Dělejme všechno pro to, aby se dějiny u nás nemohly opakovat!  Necháme-li si svůj vlastní stát zprivatizovat přivandrovalými a nezodpovědnými dobrodruhy, staneme se pouhými chudými podnájemníky ve vlastním domě! Takovou budoucnost si nezasloužíme ani my, ani naši potomci! Proto musíme konat a nedopustit to!

8. 5. 2017

PhDr. Rostislav Janošík

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Čeho jsme ve Frydku ušetřeni.

(MUDr. Petr Kubáč, 16. 5. 2017 16:23)

Čeho jsme ve Frydku ušetřeni.
Čtvrtek v 4:51 | Petr | Svět okolo
V nějakém videu z amerického armádního výcviku jsem už dávno dávno slyšel notoricky známou hlášku "buď jsi součástí řešení, nebo jsi součástí problému" - Tedy je jasné třeba to, že Andrej Babiš správce podílového fondu - zvaného Agrofert - ve kterém mají uložené prachy slovenští bývalí důstojnící bývalé STB - je součástí problému, ač si namlouvá, že je součástí řešení. Smutné je že součástí problému se svým politickým fotbalem za čínské prachy stává i Miloš Zeman - doposud jediný ( částečně ) volitelný prezidentský kandidát. - To však předmětem dnešní pohádky není - předmětem dnešní pohádky je, že dnešní STB, která se vlastně jmenuje jak ??? Prostě nějaký ten "orgán" Chovancova ministerstva - zase orgranizoval "spontánní demonstrace" ve velkých městech české republiky. A zase k tomu využil stejné agenty a konfidenty, které už použil mnohokrát - naposledy jsem je zaznamenal na známé "provokační" demonstraci loni v únoru. - Tedy mrkejte na loňskou fotku, zejména na postarší zmalovanou můru v černé paruce, která drží transparent: A teď mrkejte na foto z letošní "spontánní demonstrace" v Praze. Tedy rozhodně nejsem proti tomu aby placení konfidenti ministerstva vnitra za sebou "vedli demonstranty" jako ovce. Konec konců na těchto základech dnešní režim vznikl. Kouzlo je v tom, že tento článek vyskočí panu Chovancovi v "denní svodce" a při té příležitosti bych jemu a jeho "analytikům" rád předal vzkaz : Tajný agent je od slova "tajný" - jakože o něm nikdo neví, že je agent - jasné ? Obnošená můra je jako agentka nepoužitelná - zabavte jí alespoň tu služební paruku a kupte ji jinou - třeba blond nebo zrzavou a taky jiný střih, aby ji na fotkách nepoznávali už i připití vidláci z Frydku. Opět dodávám - nehodnotím nijak současnou politickou situaci, ani morálku jejich aktérů. Jenom upozorňuju na ten paradox, že lump Babiš úkoluje novináře, které si k tomu účelu koupil ze zisku Agrofertu, zatímco funckionáři Soc dem. úkolují agenty a konfidenty, které jim z daní platíme my všichni. To je ten rozdíl mezi bojem "proti" a bojem "za" demokracii ! - Poznámka : proč tento článek vychází netradičně ve čtvrtek ? Opětovné "zjevení nahastrošené agentky" a její pózování před fotografy mě totiž pobavilo natolik, že se mi do příštího úterka nechtělo čekat. - Jo a ještě dotaz paní Kubáčové na ministra Chovance - chodí tahle osoba tak hrozně zmalovaná a oblíkaná i mimo šichtu, nebo se maškaří až ve sklepení ministerstva ?? - Zbývá už jen vzkaz pro zakukence z URNY, až budou doručovat odpověď : Malý ( černý ) pes skáče až nad hlavu, ale to chce jenom olíznout návštěvě ouško. Pokud máte "ouška" uvnitř helmy - není důvod po něm střílet. Velký ( zrzavý ) pes očichává rozkrok, aby věděl jestli jste chovní šampióni, jako on a dítě se pořád ještě batolí - snažte se jej nezašlápnout....

Demonstrace 10_05 na Václaváku

(Václav Slim, 9. 5. 2017 17:22)

Dobrý den, děkuji za velmi čistý článek o současném stavu. Máte nějaký konkrétní nápad jak pokračovat? Co si myslíte o zítřejší demonstraci
"Proč? Proto!" na VN? Znáte osobně někoho z pořadatelů? Na FB tvrdí, že mají přes 16.000 lidí ... Ale výzva je tam od neděle. Detaily např. na FORUM24.
Již před 2 měs. jsem zde reagoval na články ohledně AB, ale nikdo mi neodpověděl ani se neozval. Co doporučujete?