Jdi na obsah Jdi na menu
 


Skautská pouť – František Růžička

8. 5. 2017

Nejen na Pražském hrdě si skauti připomněli svého patrona sv. Jiří, který je v kalendáři připomínán 24. dubna. Nejmladší děti u jeho sochy složily skautský slib. Skautských organizací je v ČR několik, nejpočetnější je spolek Junák ‒ český skaut, jehož členové se scházejí v Beskydech u mohyly Ivančena. Zde uctívají památku skautů popravených ve 2. světové válce. Statistika uvádí, že na celém světě je asi 50 milionů skautů, v ČR něco přes 50 tisíc.

Svatý Jiří byl za patrona zvolen jako symbol boje dobra proti zlu v roce 1907, kdy bylo hnutí založeno. V lidové pranostice vzniklo rčení: „Na svatého Jiří, vylézají z děr hadi a štíři.“ Z historického pohledu je známo, že byl umučen pravděpodobně za císaře Diokleciána. Jsou známé mnohé legendy, například, že zachránil princeznu, kterou vysvobodil z moci jedovatého draka. Stal se velice populární, zejména na křesťanském východě. Jeho bronzová socha stojí i na třetím hradním nádvoří Pražského hradu; byla vytvořena r. 1373.

V sobotu před svátkem sv. Jiří se konala skautská pouť také na Sokolském ostrově v jihočeské metropoli, kde se sešlo velké množství členů, vedoucích, dalších činovníků i místních občanů s malými dětmi. Pořádaly se různé hry, soutěže i prodejní akce. V samotných Budějovicích působí větší množství oddílů – např. 11. oddíl vlčat, skautů a roverů; 13. oddíl Modrá hvězda; 11. skautský oddíl České Budějovice, který je největším chlapeckým (jako vodní); 1. oddíl skautek; Skautské středisko Walden; Skautské středisko Vavéha, Desítka; Osmnáctka; Dvacítka Ginkgo… V dalších městech jsou pak v Týně nad Vltavou, Nových Hradech či Horní Stropnici. Podrobné kontakty lze nalézt na webových stránkách.

František Růžička, České Budějovice

p1390779.jpg

Vstupní brána

p1390780.jpg

Dětské soutěže

p1390785.jpg

Osada

p1390787.jpg

Ani zima nevadila

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář