Jdi na obsah Jdi na menu
 


Černé skládky ‒ František Růžička

5. 5. 2019

Tak jsme se prostřednictvím večerních Velkých zpráv TV iPrima (sobota 23. 3. 2019) dozvěděli velké tajemství o vzniku značného množství černých skládek v jihočeské metropoli. Jak vidno, pan redaktor Jiří Bydžovský byl velice dobře informován, když dále prozradil, že to dělá magistrátu města velké starosti. Musí se opakovaně odklízet, což stojí nemalé penízky z rozpočtu.

Z dalšího komentáře pak vyplynulo, že tak činí nezodpovědní občané. O tom není třeba pochybovat, ale lze k tomu ještě cosi dodat. Má na tom svůj nemalý podíl nejen magistrátní radnice (odborné útvary), ale rovněž Městská policie, která na mnoho občanů působí až příliš velkým klidem… Jdeme na procházku ve slušivých uniformách (někdy jedeme na služebních kolech, aby nás nožičky nebolely, protože rajony jsou dosti rozsáhlé), krok za krokem, koukáme, koukáme, ale raději nevidíme… Jdeme kolem paneláku (příkladně), kde probíhá stavební činnost, související s úpravou bytu (převážně přestavba bytového jádra). A část vybouraného materiálu, nebo odmontované sanitární instalace, končí u nejbližšího kontejneru, nebo i před daným domem… Zajímá? Nezajímá! To přece není podle zákona starost Městské policie… Takže: vo co go? A aby to přišel prověřovat některý ze zástupců metropolitní radnice?

A nějaká kontrola odlehlých zákoutí, prostranství kolem garážových areálů, nábřeží podél Vltavy i Malše? Jděte do háje zelenýho! Buďme rádi, že to tady, na jihu, nevypadá tak, jako na dalekém severu (Ústecko, Mostecko). Nejen tam, ale i jinde se kvůli haldám odpadů pod zcela vybydlenými byty bourají celé domy a dokonce i ulice. Není to snad něčí zásluha?

Nejspíše se nám ta občanská tolerantnost k „nepřizpůsobivým“ nějak vymkla z rukou. Tak jim za odměnu dáme další byty, třeba to za čas pochopí. Právě tento aspekt jaksi souvisí s nepořádkem, vynášeným před domy, ke kontejnerům. Uživatelé vlastních nebo družstevních bytů jsou od svého prvopočátku vedeni k pořádku, neboť veškeré náklady jdou na jejich vrub. Zatímco u bývalých „státních“ bytů, které dostávali prominenti dřívějšího režimu zdarma, žádný odpovědný vztah ke svěřenému majetku nevznikl a ani vzniknout nemohl.

Vnímaví občané však tvrdí, že mnohdy nejsou vyvezené kontejnery, takže domovní odpad zákonitě končí vedle nich. To ovšem odvozce nahlásí jako černou skládku a náležitě si to vyfakturuje. Dalším aspektem byly (a někde dosud jsou) nedostatečné otvory na sběrných nádobách. I v takovém případě odpad končí vedle… Takže jak vidíte, nemusí to být jen jeden úhel pohledu, padající na triko občana.

František Růžička (Hlas svědomí), České Budějovice

p15007821.jpg

Kdo by se s tím odvážel do sběrného dvora.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář