Jdi na obsah Jdi na menu
 


JUDr. Gabriela Beata Lobkowiczová

23. 5. 2019

Já milovala jen jedenkrát hluboce a velice …

(z poznámek sestry Beaty)

gabriela-beata-lobkowiczova.png

JUDr. Gabriela Beata Lobkowiczová

U příležitosti 100. výročí narození sestry Beaty, řádové sestry Apoštolátu sv. Františka, srdečně zveme všechny, kteří si chtějí oživit své vzpomínky na její více než půl století dlouhé a vpravdě evangelizační působení a činnost v Českých Budějovicích.

14. března 2019 – 18.00 hodin

Knihovna Karla Skalického, Piaristické nám. 1, České Budějovice

Gabriela Beata Lobkowiczová se narodila 8. ledna 1919 v Plzni – Křimicích, její rod pochází z křimické větve šlechtického rodu Lobkowiczů. Dětství a mládí prožila na rodném sídle, zámku Křimice.

Koncem 2. světové války poznala společenství sester Apoštolátu III. řádu sv. Františka a jejich zakladatele, františkána P. Jana Evangelistu Urbana. Jejich činnost byla zaměřena převážně na službu ve zdravotnictví, charitě a evangelizačně-katechetické aktivity. Po maturitě začala Gabriela Lobkowiczová studovat práva. Uzavřením vysokých škol za Protektorátu byla nucena studium ukončit a krátce na to vstoupila do noviciátu Sester Apoštolátu. Po válce – už jako novicka – nejprve dostudovala právnickou fakultu (získala titul JUDr.) a po složení řeholních slibů přijala řeholní jméno Beata. V r. 1947 byla sestra Beata vyslána „na službu“ do Českých Budějovic, kde působila malá komunita jejích spolusester v tzv. stanici.

Po likvidaci ženských řeholí r. 1950 (komunistická akce Ř) mohly sestry pracovat jako občanské pracovnice ve zdravotnictví. V květnu r. 1958 byla sestra Beata Lobkowiczová zatčena a odsouzena Krajským soudem v Č. Budějovicích „pro podvracení republiky“ k nepodmínečnému trestu odnětí svobody v době trvání 2 a ½ roků. Trest si odpykala ve věznicích v Č. Budějovicích a Pankráci, posléze byla přemístěna do pracovního tábora ve Všehrdech u Litomyšle. Po propuštění směla pracovat pouze jako dělnice na stavbě nebo v továrně.

V r. 2005 bylo rozhodnuto představenou sester Apoštolátu o zrušení českobudějovické stanice, a sestra Beata – ve svých 86 letech a po téměř šedesáti letech v Č. Budějovicích - byla přestěhována do mateřince Apoštolátu v Praze-Dejvicích. Zde zemřela dne 7. února 2010 a byla pohřbena na hřbitově ve Staré Boleslavi, kde ve společenství svých zemřelých spolusester očekává den vzkříšení.

--------------------

Organizátory večera jsou přátelé sestry Beaty, pro které celý její život stále „září jako světlo před lidmi…“ (srov. Mt 5,16).

Početná část nejen českobudějovických věřících si při konaném pietním aktu připomněla záslužnou evangelizační činnost sestry Beáty. Připojili se i farníci z nejstaršího kostela sv. Jana Křtitele a sv. Prokopa na Starém Městě v jihočeské metropoli, kde při svém působení také hrávala na varhany.

Alena Urbanová, Hlas svědomí, Č. Budějovice

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář