Jdi na obsah Jdi na menu
 


Masopustní koleda

5. 5. 2019

Statutární město České Budějovice spolu s Jihočeským muzeem i letos na zahájení masopustního období připravily již „Tradiční masopustní koledu“. Tentokráte to bylo už po dvacáté deváté. První březnové úterý se českobudějovické náměstí Přemysla Otakara II. i s přilehlým okolím zaplnilo množstvím zvědavých diváků.

I tentokráte sem v doprovodu dechové hudby Šumavanka a dělostřeleckých salv doudlebských dělostřelců napochodovaly: mládenecká koleda z Doudleb a její maškarádi; mečová koleda JSPT Úsvit s doprovodem; dětská koleda Úsviťáčku s maškarním rejem; koledníci FS Furiant a Malý Furiant.

Masopustní průvod městem tentokráte končil v prostoru u Samsonovy kašny, snad aby se ulevilo příslušníkům Městské policie, nebo nebylo tolik rušeno magistrátní úřednictvo za okny radnice. O udělení povolení koledování se opět zasloužil Mgr. Juraj Thoma, dřívější primátor, dnešní první náměstek. Bylo očividné, jak radostně si to vychutnal. Samson věděl proč.

Po zatančení koledních koleček se Doudlebská koleda vydala ke katedrále, kde na prostranství před Děkanstvím sv. Mikuláše požádala, po modlitbě „Otče náš“ a „Zdrávas Maria“, o koledu a požehnání zdejšího duchovního správce P. Zdenka Mareše. Ten je s radostí přivítal a také štědře obdaroval.

Jenže ani letos to neměli koledníci jednoduché. Z dodané velké krabice si ke všeobecnému veselí museli odměnu doslova vypátrat. Ale konec dobrý, všechno dobré a všichni byli spokojeni. Nezapomněli na odtančení kolečka a kapela přidala „Když jsem já šel tou putimskou branou…“

Poutník František

p15207541.jpg

Doudlebská koleda před děkanstvím

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář