Jdi na obsah Jdi na menu
 


„Chceš flákanec?“ PS se mění v komickou scénu!

30. 5. 2021

Motto: „… abychom do tohoto místa vrátili trochu důstojnosti.“ (V. Pikal, místopředseda PS za Piráty)

Od okamžiku, kdy dva nezařazení poslanci, předtím vyobcovaní z Okamurovy SPD, L. Volný a M. Bojko, začali docházet do jednacího sálu Poslanecké sněmovny (PS) bez ochrany úst a nosu (= roušky nebo respirátoru), proměnila se místnost, v níž se schvalují zákony pro prostý lid této země, v další divadelní scénu, která funguje nepřetržitě, zatímco ostatní divadla musí mít zavřeno. Nehraje se tady sice žádná klasika, jako hry W. Shakespeara či Molièra nebo C. Goldoniho, ale to nevadí. Nenáročné publikum, které v tomto sále sedí (někteří mají pouze maturitu, ale chovají se, jako by byli absolventy prestižních univerzit světa), se spokojí i s nenáročnými divadelními kusy: jen když se tomu může zasmát.

Pro nás, obyčejné občany a voliče, naši „rozežraní“ zákonodárci, kterým A. Babiš chce zmrazit opět jejich platy, aby si tolik nevyhazovali z kopýtka, zatímco prostý lid musí obracet v ruce každou korunu, vysílají tento vzkaz: „Kromě toho, že vyrábíme (legislativní) zmetky, za něž by nás šéf každé soukromé firmy, která nechce zkrachovat, na hodinu vyhodil, nejsme schopni si ani zjednat pořádek ve vlastních řadách.“

Co s takovým zbytečným spolkem, jehož předseda a místopředsedové nejsou schopni udržet ve Sněmovně pořádek, a to dokonce ani s pomocí ochranky? K čemu je nám tato sešlost nadstandardně placených vyžírek, které si neporadí se dvěma neposlušnými kolegy? Jeden z těch, kteří odmítají poslouchat své zvolené nadřízené, poslanec L. Volný, říká zástupcům PS něco v tomto smyslu: „Budu si dělat, co se mi zlíbí, a vy to budete muset strpět, protože jsem stejný ústavní činitel jako vy.“ V tom má „svatou pravdu“. Předseda a místopředsedové jsou jen dočasnými uživateli předsednické lavice v PS. Již zítra z ní mohou být vyhnáni.

Řešení této trapné situace se nabízí samo: PS rozpustit a požádat prezidenta republiky o vypsání předčasných voleb. Naši „váhaví střelci“ z PS váhali tak dlouho, že „prováhali“ drahocenný čas. Potřebné lhůty mezitím uplynuly, a tak budeme muset všichni čekat až do začátku října na řádný termín podzimních parlamentních voleb. Z toho dva měsíce zaberou školní prázdniny a dovolená – včetně té poslanecké. Na samotnou, „ostrou“, volební kampaň zbude jen měsíc září. Trochu málo na to, aby některé strany přesvědčily voliče o tom, že má vůbec smysl k volbám jít. Já sám očekávám, že letošní účast bude rekordně nízká – kvůli celkové naštvanost lidí na politiky.

Pokud jste i vy dospěli k závěru, že tento spolek neschopných vyžírek si nezaslouží, aby občané kteroukoli z nich volili, máte pravdu. Zaslouží si jediné: kopnout do zadní části těla (= do zádele, do prodloužených zad), nejlépe špičatou botou – a pak hybaj na Úřad práce, milánkové! Já bych to ještě doplnil: pár těch nešťastníků, kteří se tam čtyři roky flákali, aniž z nich byl jakýkoli užitek, bych poslal rovnou do vězení – aspoň na deset let, aby poznali, zač je toho „demokratický“ loket.

Páteční schůze PS (28. 5. 2021) byla opět „výživná“. Poslanec L. Volný si v rámci projednávání návrhu zákona o invazivních nepůvodních druzích rostlin a živočichů vzal k řečnickému pultíku PS dostatek literatury, aby z ní mohl několik hodin předčítat svým kolegům. Typická parlamentní obstrukce, jakých PS zažila ve své 28leté historii bezpočet. Tento nezávislý poslanec nic nedbal na napomínání místopředsedy V. Filipa (KSČM), že nehovoří „k věci“. Naopak předsedajícímu pohrozil, že také on dostane „flákanec“, jestliže se pokusí o vypnutí mikrofonu. (První Volného „flákanec“ se týkal místopředsedy T. Hanzela z ČSSD.)

Situaci nakonec vyřešil další místopředseda PS, V. Pikal (Piráti), který Filipa u předsednického stolu vystřídal. Poté, kdy z lavice, určené pro členy vlády, odešel jediný přítomný ministr R. Brabec (ANO 2011), využil V. Pikal ustanovení Jednacího řádu a projednávání tohoto bodu programu přerušil. Tím fakticky ukončil několikahodinovou „přednášku“ L. Volného, kterou stejně nikdo neposlouchal. Místopředseda V. Pikal to okomentoval slovy, jež jsou uvedena jako motto tohoto článku.

Na průpovídku V. Pikala, který se dovolává „důstojnosti“, odpovím po pravdě. Bohužel – o důstojnosti lze hovořit v tomto případě jen stěží. PS sice schvaluje zákony pro občany, avšak samotní poslanci se jimi neřídí – alespoň někteří z nich. O jaké důstojnosti to hovoří jeden z těch pirátských „nevychovanců“, jejichž poslanci seděli dne 23. 1. 2021 v restauraci PS a tam debužírovali, jako by se nechumelilo, zatímco hospody po celé republice musely mít zavřeno? O čem to, pánové a dámy z řad zákonodárců, blábolíte? Nejdříve si zameťte před vlastním prahem! Na podzim vás stejně nikdo volit nebude!

Zkrátka: Dne 28. 5. 2021 se stalo něco, na co naši zákonodárci nejsou připraveni. Dostali se totiž do pasti, kterou si sami nastražili tím, že důsledně dodržují literu Jednacího řádu PS. Někdy je totiž lepší se na přesné znění vykašlat, vyhrnout si rukávy a dát se do práce. Na to je ovšem třeba, aby ti dotyční byli chlapi, nikoli slečinky s dlouhými vlasy staženými gumičkou do ohonu. V. Pikal – na rozdíl od socanského „umaštěnce“ O. Veselého – má ty své vlasy aspoň pořádně umyté a učesané. Akorát netuším, které dívce či ženě se to může líbit.

A ještě jedno „poučení“ z pátečního jednacího dne PS: Na „přizdis*áče“ vyzraje každý „s*áč“. Nepotřebuje k tomu ani diplom z Harvardu, natož z plzeňských práv. Stačí mu na to „vysoká škola života“.

28. 5. 2021

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář