Jdi na obsah Jdi na menu
 


Petr Fiala se stal advokátem!

23. 5. 2021

Motto: „Jednou z největších civilizačních pohrom je učený hlupák.“ (K. Čapek)

O jednom takovém „exempláři“ se píše v následujících řádcích. (RJ)

 

Předseda ODS si ukousl větší sousto, než stačí pozřít…

Říkáte, že tomu nevěříte, protože tohoto politika vidíte skoro denně na televizní obrazovce, kterak se dme pýchou a už se nemůže dočkat, až se stane příštím českým premiérem? Nenechte se mýlit! Pouze klame tělem. Tu advokátní praxi totiž vykonává na „vedlejšák“. To je dnes v politice běžné. Dokonce se tím dostává do střetu zájmů, protože obhajuje předsedy stran SPOLU, svých koaličních partnerů.

Není to tak dávno, co tento podivný politický spolek uzavřel dohodu (nejprve ústní) svých předsedů o tom, že kvůli svému příštímu zvolení do Poslanecké sněmovny (PS) vytvoří účelovou koalici. A když bude po volbách, pak se zase jednotlivé strany rozejdou a vytvoří si své samostatné poslanecké kluby. Ale protože v zemi, jejíž občané mají přece jen víc smyslu pro demokracii a fair play v politice než samotní politici, lze jen stěží očekávat, že lidé všechno zbaští i s navijákem a ještě za to poděkují.

A tak se „demokratům“ z ODS, KDU-ČSL a TOP 09 jejich plány začaly komplikovat: museli nejen podepsat koaliční smlouvu, ale dokonce byli nuceni si ji aspoň v omezené míře nechat odsouhlasit širším stranickým vedením. Z původně ústně dojednané dohody se nakonec stal závazný písemný dokument se všemi politickými i právními konsekvencemi.

Jak se dalo čekat, komplikací v následujících týdnech a měsících začalo přibývat. Místo toho, aby se veřejnost s tímto politickým komplotem potichu smířila, je tomu přesně naopak. V některých ze 14 volebních krajů sílí hlasy těch, kteří odmítají dojednanou koalici a jí navržené kandidáty volit. Zatím to ještě není vyslovená revolta, ale sílící tlak může časem P. Fialovi zlomit vaz. Je to jen otázka krátkého času.

Každý, kdo něco ví o politice a kdo pamatuje, co se v naší zemi za posledních 30 let odehrávalo, ten musí nad počínáním kdysi slibného a nadějného „akademika“ P. Fialy, jenž nastoupil do čela ODS poté, kdy ji zdevastovali M. Topolánek a P. Nečas (v zádech s „příští premiérkou“ M. Němcovou), jen nevěřícně kroutit hlavou. Není totiž jasné, proč se současný předseda této strany rozhodl zachraňovat dvě polomrtvé „pidistrany“, TOP 09 a KDU-ČSL, které stejně časem zaniknou, protože je občané odmítají volit.

Vysvětlení pro podivné chování P. Fialy je dvojí: buď dostal takovou „nabídku“, která se neodmítá, nebo je někým těžce vydírán. V zásadě to vyjde nastejno: ODS po ohlášení koalice SPOLU začala padat z 15 % na 10 % a nejnověji se vydala směrem od 10 k 5 procentům. Za pár měsíců s tím „batohem“ dvou nevolitelných partají tam spolehlivě bude. Může se dokonce stát, že ještě před volbami spadne pod pět procent. V politice, jak známo, není nic nemožné. Proto bychom tímto vývojem neměli být překvapeni.

S tím, jak se přibližuje termín podzimních parlamentních voleb, začíná být nad slunce jasnější, že prvotní nadšení ze „středopravicové“ koalice SPOLU je to tam. Volební preference již několik měsíců po sobě stagnují, zatímco „sešup“ Babišova hnutí/strany „ANO 2011“ nepokračuje takovým tempem, jak se původně předpokládalo.

Během zbývajících měsíců se to všechno může vyvinout úplně jinak: nakonec zvítězí „ANO 2011“ a bude si moci vybírat ze dvou „juniorních“ partnerů pro sestavení příští vládní koalice: z „levicové“ koalice přicházejí v úvahu spíše „Piráti“, kdežto z té „pravicové“ zase ODS. Osobně spíš sázím na to, že si příští, designovaný premiér vybere pár přijatelnějších lidí z ODS, např. J. Skopečka, M. Baxu či J. Černochovou. Víc než pět ministerských křesel Babišovo „ANO 2011“ svému koaličnímu partnerovi nepřenechá, aby si zajistilo možnost snadného „přehlasování“ v případě nutnosti.

Již delší dobu P. Fialu podezírám z toho, že nás všechny vodí za nos a že i jemu musí být jasné, jak to celé na podzim dopadne. Když nebude moc zlobit, mohl by dostat místo ministra školství. V opačném případě „pomašíruje“ zpátky do Brna – jako nedávno exministr zdravotnictví J. Blatný. Podobně by to mohlo dopadnout i s dalším Brňákem – plešatým veleodborníkem na všechny medicínské obory V. Válkem, jemuž „opozičníci“ již dopředu slíbili post příštího ministra zdravotnictví. Spíš bych si tam dokázal představit slušného a neprůbojného lékaře okresního formátu V. Kaňkovského (KDU-ČSL). Ten by mně na této pozici vadil daleko méně, i když výsledek by byl asi stejný – až na přemoudřelé kecy výše jmenovaného holohlavce.

fiala-maluje-byt-kopie.jpg

Popisek: Jeden známý malíř pokojů se v r. 1933 stal německým říšským kancléřem. Jak to dopadlo, víme dobře z učebnic dějepisu. Stane se proto výše zobrazený „malíř pokojů“ P. Fiala v r. 2021 také premiérem – tentokrát v České republice? Budu upřímný: Nepřeji si, aby můj byt maloval tento pseudointelektuál v obleku (s kravatou nebo bez ní) a nezbytnou knihou. A už vůbec si nepřeji, aby o osudech naší země rozhodoval – jako příští premiér. To ať nám raději vládne „rada starších“ jako za časů kněžny Libuše!

─────

Markéta Pekarová-Adamová je…

A protože P. Fiala začal správně tušit, že to s tou koalicí nejspíš na podzim neskončí dobře a on se premiérem nakonec nestane, rozhodl se, že podpoří předsedy koaličních stran (TOP 09, KDU-ČSL) tím, že je pochválí na svém Facebooku. A protože P. Fiala je slušně vychovaný a galantní muž, dal přednost předsedkyni TOP 09 M. Pekarové-Adamové.

O tomto jeho počinu pohotově informoval internetový deník „Parlamentní listy“ v článku s titulkem: Tohle nevíte o Pekarové. Petr Fiala překvapil. (PL, 10. 5. 2021, 14:10) Ocituji Fialovo „veledílo“ v nezkrácené podobě, aby všichni členové a případní voliči „ptákostrany“ pochopili, co si to v osobě P. Fialy vlastně zvolili. Fiala se doopravdy překonal, nebo to musel psát pod vlivem velké dávky alkoholu, protože předsedkyni TOP 09 vylíčil jako jednu z nejvýraznějších osobností současné politické scény. Zdá se, že ještě nikdy žádnou osobnost nepotkal. Jinak si toto jeho „zatemnění mozku“ mohu jen stěží vysvětlit.

P. Fiala uvádí: „O Markétě Pekarové  Adamové se toho dá říct hodně. Je jedinou předsedkyní parlamentní politické strany, jednou z nejvýraznějších osobností současné politické scény, a přitom stále patří k těm nejmladším. Od roku 2013 je poslankyní, předtím působila jako zastupitelka a radní Městské části Prahy 8. Předsedkyní TOP 09 je od roku 2019. Méně známé je to, že kromě působení v politice se Markéta věnuje dobrovolnické práci, absolvovala například pobyty v dětských domovech v Arménii a Maroku, pracovala s postiženými lidmi v Srbsku, spoluorganizuje české dětské tábory pro sociálně znevýhodněné děti. Sociální politika pro ni není jen politické téma, ale je to její trvalý zájem, její zkušenost, vyjadřuje to její pozornost k druhým a připravenost pomoci. Na Markétě si mj. vážím její odvahy, nasazení a přesvědčení, se kterým prosazuje hodnoty a principy, kterým věří. Jsem rád, že do toho jdeme Spolu.“

Kdo si pamatuje, jak vypadaly kádrové posudky z doby před rokem 1989, ten jistě pochopil, co bylo smyslem této „oslavy“ předsedkyně TOP 09. Mezi řádky tím totiž autor říká, že právě „tato soudružka“ je tou nejvhodnější kandidátkou na příští ministryni práce a sociálních věcí. Bohužel se již nedozvídáme, jak to celé jde dohromady s asociálními návrhy této političky, jako je např. odmítání zvýšit důchody nad zákonnou valorizaci, žádné „rouškovné“ pro seniory, změny v Zákoníku práce v neprospěch zaměstnanců atd.

Tuší vůbec P. Fiala, jaké nesmysly vypouští předsedkyně TOP 09 ze svých úst do televizních kamer a mikrofonů? Obávám se, že nic z toho neví, nebo mu je to dokonce šumafuk. Zkrátka: od svých „loutkovodičů“ dostal úkol a ten se snaží svým příspěvkem na sociálních sítích splnit. Toť celé. Ani o písmenko víc.

Nepodezírám předsedu ODS z toho, že by nevěděl, co dělá. Jen si zřejmě neuvědomil, že podporou takto profláknutých postaviček, jako je M. Pekarová-Adamová nebo M. Jurečka, kope hrob ODS i sám sobě. Že by doopravdy nic nevěděl o tom, že jím do nebe vychvalovaná předsedkyně TOP 09 je ve skutečnosti hloupá, nevzdělaná a pologramotná osoba, jak to opakovaně dokazuji ve svých článcích na internetu? Je totiž pravým opak suchopárného a koženého „intelektuála“ P. Fialy. Zdá se, že ani to mu nevadí nebo nesmí vadit. Nedivme se proto tomu, že je ODS v tak žalostném stavu, že brzy spadne pod 5 procent. Vinu na tom mají ovšem také členové a funkcionáři ODS, kteří se nedokázali včas  tohoto „škůdce“ zbavit.

─────

Rovněž „Pasáček vepřů“ je Fialovým „favoritem“?

„Advokát“ P. Fiala svou koaliční „propagandu“, kterou ohlupuje nic netušící voliče a sympatizanty s politickou pravicí (nikoli s tou „pseudopravicí“, kterou představuje právě koalice SPOLU), pečlivě dávkuje, aby toho nebylo najednou moc. Voliči by se mohli polekat – a k volbám by nakonec nemuseli dorazit. Proto je třeba okolo problémů našlapovat po špičkách. Přesně týden po oslavných slovech o M. Pekarové-Adamové přišla i řada na „bodrého Hanáka“ se slovenským jménem – Mariana Jurečku, předsedu KDU-ČSL, pokračovatelky někdejší strany „komunistické“ Národní fronty před rokem 1989.

Zmíněná strana (ČSL) spolupracovala tehdy se všemi důležitými soudruhy z KSČ: K. Gottwaldem počínaje, přes „Ušaté torpédo“ (= A. Zápotocký), „Krásného Tonyho“ (= A. Novotný) až po agenta NKVD L. Svobodu či velkého přítele SSSR G. Husáka a jeho nástupce M. Jakeše. Všechno to jistil „soudruh s kolárkem“ – P. J. Plojhar. Ten podle tvrzení očitých svědků dokázal při svých návštěvách země Sovětů v počtu vypitých stakanů vodky pokořit i ostřílené válečné veterány.

Ve svém druhém propagačním příspěvku na Facebooku se P. Fiala pasoval do role „advokáta“ druhého politika uskupení SPOLU. Informuje nás o tom opět deník „Parlamentní listy“, v němž lidovci denně publikují příspěvky svých politiků, v článku s titulkem: Jurečka je pracovitý, lidový a má smysl pro humor. (PL, 17. 5. 2021, 9:36)

P. Fiala ve svém textu uvádí: „Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka mě stále ještě překvapuje. Je to muž mnoha talentů. Je úspěšný politik, bývalý ministr a předseda tradiční politické strany, přitom se stará o svoje hospodářství, se svou ženou vychovávají pět dětí, hraje na kdejaký hudební nástroj… a na něco jsem určitě zapomněl… Jo a má taky smysl pro humor. – Marian působí v dobrém slova smyslu jako lidový (neplést si se slovem lidovecký, i když tady je záměna možná) politik. Jenže za tím se skrývá velká pracovitost, je vždy dobře připraven, věcem rozumí a přemýšlí o nich i v hodnotových souvislostech. To je v politice důležité a bohužel dnes vzácné. A je tu záruka pro voliče, že volit koalici SPOLU má smysl.“

Že by profesůrek z Brna, P. Fiala, skutečně uvěřil těmto žvástům, které o „Pasáčkovi vepřů“ z Rokytnice u Přerova napsal? Tomu zase nevěřím já, protože tohoto upjatého pseudointelektuála – navzdory jeho chybám, které okolo sebe vrší – stále ještě považuji za docela chytrého a vzdělaného člověka, jenž o dva „levely“ převyšuje ty dva, na které píše oslavné texty. To se dělo za dob hluboké komunistické totality. Dnes by se to dít nemělo. O kvalitách by nás politici měli přesvědčit sami svou prací, nikoli chvástavými řečmi na internetu.

To, že P. Fiala nedokáže zúročit výsledky svého úsilí v politice, přičítám tomu, že je to slaboch. A těm, jak známo, budoucnost nepatří – za žádného režimu. Pročpak vychvaluje jedince (Pekarová, Jurečka), s nimiž by si za normálních poměrů jistě nesedl k jednomu stolu ani si s nimi nepodal ruku? Nepochybuji o tom, že to obojí udělal v posledních měsících nikoli z osobního rozhodnutí, nýbrž na přání (či z rozkazu) svých „loutkovodičů“, kterým již nějakou dobu slouží. Nevěřím totiž tomu, že by to dělal jen tak z plezíru! Buď v tom budou velké peníze (nějaká hodně vysoká částka, která dokáže zatemnit i profesorský mozek), nebo docela obyčejné vydírání.

─────

Nebojme se pravdy! Ta nás osvobodí…

Když se politik chce dozvědět o sobě pravdu, tím nejlepším způsobem, jak toho dosáhnout, je kontakt s lidmi – občany a voliči. Nikoli s „bublinou“, s níž v čase sociálních sítích komunikuje prostřednictvím svých postů většina uživatelů těchto médií moderní doby. V minulosti se politik neobešel bez osobního setkávání se členy své strany nebo s voliči na veřejných akcích (tábory lidu, mítinky).

Dnešní politici se setkání s občany bojí. Jednak proto, že by se od nich mohli dozvědět nepříjemnou pravdu, jednak z toho důvodu, že jim nemají co říci. (Zkušený volič to pozná na první pohled i na „první huby otevření“.) Proto se dnes většina politiků tlačí do médií, hlavně do televize. Tam jim nehrozí nebezpečí, že budou usvědčeni z evidentní lži přímo občany. Redaktorům „spřátelené“ ČT se dá namluvit cokoliv. Jen málokterý z nich (ne všichni jsou jako J. Kroupa ze „Seznamu Zprávy“) si fakta náležitě ověří, protože v záplavě stále nových informací, ale i skandálů a afér na to není popravdě ani čas, ani prostor.

Je-li politik přesto zvědavý na to, co si o něm občané myslí, stačí, když si přečte jejich reakce na internetu – pod články, kde se o něm píše. Zde jsou ty, jež se týkají P. Fialy, advokáta M. Pekarové-Adamová a M. Jurečky. Je to věru poučné čtení:

„Moučný červ Fiala vede ODS spolehlivě do zádele a zapomenutí. Vidina koryt jim už úplně zamlžila mozky.“ – „Pění chvály na spolupachatele ze SPOLU, předtím Markétu, je teď aktuálně program profesorův? Místo smysluplného konání, i přes nadšené výkřiky, si ODS nestojí vůbec dobře. A kdo je Jurečka, ví každý, kdo se občas vydrží dívat na zpravodajství ČT. Můžete ho popisovat, jak chcete, profesore! Švehla, pokud víte, kdo to byl, to rozhodně není.“ – „Nemyslím si, že má smysl pro humor. Podle mě prostě plácá hovadiny a myslí je vážně.“ – „Opozičníci mají pravdu. Když je nikdo nepochválí, musí se pochválit sami.“ – „Chcete mě? Marián je hravý, mazlivý, má lesklou srst, umí se modlit, je pracovitý, lidový a má smysl pro humor.“ – „Tak ať Fiala uzavře s Jurečkou registrované partnerství. Co my s tím? Mě Jurečka nijak nebere…“ – „Fijalko, ty jsi dobrý tak kydat hnůj u Pasáčka vepřů. A Market. Ta nestojí ani za čárku.“ – „Fialo, ty troubo! Když tě nenapadne nic kloudného, tak si vzpomeň, že mlčeti zlato.“ – „Tak pravil Fiala, který je komisní, kožený a odporně slizký… Jurečka, kdyby neměl v partaji Čunka a nespřáhl se do šílené koalice nevolitelných stran, tak si ani nevrzne…“ – „Jurečka je hlavně lidovec, tedy podvraťák a korouhvička, která spolehlivě míří vždy tam, kde cítí nějaký prospěch!“ – „Je to takový medvídek s traktůrkem.“ [K tomu dodávám: Brum…brum…brum.] – „Tenhle slepenec zoufalců je tragikomedie.“ – „Pasák krav, který zanedbal kůrovce a jeho rodina čerpala dotace do zemědělství, se líbí Fialovi? Že by ještě ke všem kladným vlastnostem byl profesor modrý pták homosexuál?“ (PL, 17. 5. 2021, 9:36)

Aby čtenářům nebylo líto, že se tam nepíše o jejich „oblíbenkyni“, M. Pekarové-Adamové, připojuji ještě pár postřehů o této političce: „Bylo zjištěno, že Pekarová-Adamová vlastní autonomní mozek. To, co má na krku, je nádoba na vodu.“ – „Němci byli nacisté, Rusové komunisté, pouze Češi byli a budou blbci.“ – „Už v blbosti předešla Laudáta.“ – „Hnus. Primitivní a tupá eurosoudružka.“ – „Nevzdělaná a navíc psychopatka.“ – „Pekarová je ctižádostivá mrcha. Ta půjde i přes mrtvoly a to nesmíme ve volbách dopustit, aby tato babice se dostala k moci!“ – „Pekarová. Obávám se, že takové kreatury se rozmnožují dělením.“ – „Tak se ukazuje, že TOP 09 je fašistická, respektive nacistická strana.“ – „To je ta, kterou nejvíc trápí, že nemůže očumovat obrazy, pít kávičku v kavárně, chodit do divadel atd.?“ – „Zděšená Mirka a vylízaná Adamová, toť mrtví giganti opozice!“ – „Pekarovou spolu s Adamovou by každý normální soud zbavil svéprávnosti.“ (PL, 17. 3. 2021, 16:36)

20. 5. 2021

‒ RJ ‒

─────

P. S.

Pobavil mě dnes (20. 5. 2021) článek jistého A. Junka ze serveru „Seznam Zprávy“, který se zamýšlel nad tím, co znamenala včerejší exhibice P. Fialy s červenou kravatou k jeho modré košili a tmavému obleku ‒ na zahájení volební kampaně koalice SPOLU v Brně. Zkrátka: tento politik ze střední generace je známý elegán s vytříbeným vkusem. Nicméně ta kravata se doopravdy na tuto akci nehodila. Redaktor A. Junek se bohužel mýlí: Fialův vzkaz veřejnosti nebyl výrazem jeho odhodlání zvítězit ve volbách, nýbrž to byl docela obyčejný signál našim komunistům ze všech stran a hnutí (jsou jich tam od r. 1989 tisíce), že jim od něho, jako příštího premiéra, žádné nebezpečí nehrozí.

Tento můj názor má své opodstatnění, které se opírá o celoživotní zkušenost s pozorováním naší vnitropolitické scény. Do sebe zahleděný introvert P. Fiala bude sotva útočit na své politické soupeře. Není toho ani schopen. Někdo by řekl, že je to „přizdis*áč“. Já volím mírnější výraz: „sralbotka“. Od takových jedinců žádnou konfrontaci očekávat nelze. Ale protože je A. Junek ještě mladý a nezkušený novinář, neměl by příliš spoléhat na příručky o „řeči těla“ a dalších signálech, které lidé vysílají do svého okolí, ale řídit se zkušeností našich předků.

Tak například toto přísloví sedí na P. Fialu jako ušité: „Každý psík na svém dvoře směleji štěká.“  Nabídnu A. Junkovi rozluštění tohoto poselství: Proto P. Fiala uspořádal svou mediální „šou“ v Brně, odkud pochází, než v Praze, kde bude mít jeho koalice soupeřů víc než dost. A ještě jedno poučné přísloví: „I bázlivý utíkajícího honí.“ Tím „bázlivým“ je v tomto případě naše „opozice“, která se za celé čtyři roky nedokázala zbavit A. Babiše, a tím „utíkajícím“ je právě A. Babiš, na něhož opozice pořádá hon celé ty čtyři roky – bez viditelného výsledku. Sympatie veřejnosti nevzbuzuje ani jedna z obou stran. Výsledek poznáme na podzim ve volbách. Bude to spravedlivý soud nad těmi, kteří už v politice měli dávno skončit.

21. 5. 2021

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář