Jdi na obsah Jdi na menu
 


Poklop od žumpy koalice SPOLU se otevírá?

28. 5. 2021

„Pekarová bude koktat, Fiala mlčet, Jurečka dumat, kde se přilepit.“ Těmito slovy ohodnotil čtenář P. J. (Lidovky.cz, 26. 5. 2021, 15:34) reakci předsedů stran koaličního uskupení SPOLU na oznámení poslance D. Feriho (TOP 09), že rezignuje na svůj mandát a že nebude na podzim 2021 kandidovat v parlamentních volbách. Důvodem má být série svědectví mladých žen a dívek, týkající se údajného sexuálního obtěžování ze strany dotyčného mladého politika.

Pokusím se být objektivní, i když nevím, zda se mi to podaří: Feri udělal dobře, že na nic nečekal a že jednal bez zbytečného odkladu. Přesně podle hesla starých latiníků: „Hora ruit!“ (= čas letí). Mladý poslanec TOP 09, který tuto stranu zachránil před pádem do propadliště dějin při minulých volbách (2017), se zachoval podobně jako J. Hamáček a A. Babiš před pár týdny. Tehdy se tito politici objevili nečekaně během víkendu na narychlo svolané tiskové konferenci o „kauze Vrbětice“. A to poté, kdy zjistili, že novináři o této kauze již vědí a že se chystají tyto „výbušné“ informace zveřejnit. Přesně tak se totiž zachová člověk, kterého neparalyzoval strach z prozrazení něčeho, o čem ví, že mu to stejně spolehlivě zlomí vaz.

Jako „náhradní“ otec bych se v nastalé situaci zachoval jinak. Dal bych nezvedenému synáčkovi Dominikovi pár facek, aby si v hlavě srovnal hodnoty. Kdyby ta výchovná lekce přišla dříve, nikoli až teď, když už je malér venku, nemuselo to dojít tak daleko. Co naplat! Jak už to tak bývá: pozdě, ale přece…

Nikdy jsem se netajil tím, že na rozdíl od „politologa na baterky“ P. Fialy nepovažuji TOP 09 za stranu pravicovou, konzervativní, nýbrž naopak: za levicovou pidistraničku, která si neoprávněně hraje na politickou pravici, aby ji ve skutečnosti diskreditovala. Když tato „odpadlická“ strana přeběhlíků od lidovců byla v r. 1999 založena, holedbala se svým hodnotovým krédem, z něhož pak vznikla zkratka pro tuto stranu: „Tradice, Odpovědnost, Prosperita“. Proti samotnému krédu nelze nic namítat. Za těch více než dvacet let se však z něho stala nepotřebná politická veteš: něco jako „srp s kladivem“ u komunistů.

Strana, jejíž členové a funkcionáři si zakládali na tom, že oni jsou tou správnou elitou národa (mají přece ve svých řadách šlechtice!), se mezitím vyjevila jako politický spolek, jenž nehájí zájmy této země, nýbrž nedůstojně posluhuje globalistickým strukturám nadnárodního kapitálu a byrokratům z Bruselu. Špatně skrývané sympatie k migrantům a podpora všelijakých „-ismů“, které jsou k nám importovány našimi stoupenci neomarximu, dokázaly dostatečně spolehlivě demaskovat TOP 09 jako stranu, která nedostatečně hájí zájmy českého národa.

Není jistě náhodou, že právě tato strana tolik usilovala o prosazení korespondenční volby do nového volebního zákona. Proč? Aby se dalo lépe švindlovat s volebními výsledky – po vzoru USA. Vždyť i „prosmeknutí se“ TOP 09 do Poslanecké sněmovny „s odřenýma ušima“ bylo přece v r. 2017, jak si dobře pamatuji, spojeno s jistým „fíglem“ či spíše podvodem. Jinak by se tam M. Kalousek a jeho partička nemohli dostat.

Aktuální skandál dnes již bývalého poslance D. Feriho byl sice vyřešen velice pohotově, v nezvykle krátkém čase, avšak ani tak není nebezpečí zažehnáno. Případ bude nepochybně rezonovat ve společnosti ještě řadu týdnů. Můžeme dokonce počítat s tím, že tato kauza bude některými politiky i médii přiživována, aby se na ni nezapomnělo – až do voleb. Jisté je rovněž to, že tato záležitost nezůstane bez následků: jak pro tuto stranu, tak i pro koaliční uskupení SPOLU. Tento pracně budovaný „domeček z karet“ se může v krátkém čase sesypat, a to doslova. Ostatně – zlověstné ticho, jež se rozhostilo okolo předsedů všech tří stran, tomu nasvědčuje.

Nu což! Všelijakých skandálů a afér jsme tady měli za těch třicet let polistopadového režimu dost a dost. Aféra D. Feriho je však na naše poměry přece jenom něco jiného. Není to banální usvědčení nějakého politika z plagiátorství diplomové či jiné závěrečné práce. (Podívejte se např. na jednoho z těchto „plagiátorů“, M. Bendu, jak asi spokojeně vegetuje téměř tři dekády v PS, jako by se ani nechumelilo! Má dokonce v sobě tolik drzosti, že zase kandiduje do PS a naivně si myslí, že ho lidi budou volit. Chtělo by to návštěvu u MUDr. M. Hollého v Bohnicích!)

Feriho kauza patří do oblasti obecné kriminality. Vystudovaný právník by to měl vědět. On to asi doopravdy tuší, a proto rezignoval. Tak má vypadat sebereflexe politika: lhostejno, zda levicového, či pravicového. Jen co tento bývalý poslanec TOP 09 ohlásil svou rezignaci, vyrojilo se množství jeho „podporovatelů“. Někteří ho dokonce virtuálně poplácávají po ramenou, jaký je to „pašák“. Jsou však u nás regiony, kde by dostal od občanů „po čuni“ a pak by se s ním nebavily ani dveře od chléva. Od svých spolustraníků se možná dočká symbolického ocenění: Řádu kančího zubu, který mu předá doyen Poslanecké sněmovny – „kníže“ K. Schwarzenberg.

Nerad to konstatuji, ale domnívám se, že tomuto politikovi, této padlé modle údajně konzervativní strany TOP 09 (co je na sexuálním obtěžování „pravicového“?), budou sympatie jeho podporovatelů na PRD. Tím si případnou beztrestnost nekoupí. Dokonce ani u naší zkorumpované Policie ČR a snadno vydíratelných státních zástupců. Podpora ze strany osob z PS, které patří ke stejným „vykukům“, jako je D. Feri, nebo k lidem pohybujícím se na hraně zákona, je mu také k ničemu. Tady si bude muset mladý politik TOP 09 pomoci sám: hlavně pravdou, nikoli vyvoláváním soucitu u nedostatečně informované veřejnosti.

Třebaže D. Feri patřil k nejmladším poslancům vůbec, dá se předpokládat, že za ty čtyři roky pobytu ve vrcholné politice pochopil, že i kdyby se mu podařilo prokázat svou nevinu, ani pak cesta politika s tak „poškozeným“ jménem zpátky na výsluní nebude snadná. Ostatně – v novodobé, polistopadové historii jsou „návraty“ politiků téměř vyloučeny. Kdo jednou odejde, ten se již nevrátí. A pokud ano, dopadne to jako v případě M. Zemana – velkým fiaskem.

Případ D. Feriho je zcela ojedinělý: nejen kvůli jeho cizokrajnému vzezření, ale i kvůli delikátnosti prohřešku, jehož se tento politik dopustil. Choulostivá kauza bude vnímána jako přitěžující skutečnost, zejména u žen. Ty bývají daleko nesmiřitelnější než muži, kterým nevěra jiných příslušníků mužské části populace tolik nevadí, ba naopak. Flirtování a to, co by v západních státech bylo nemilosrdně označeno za sexuální harašení, je v našich končinách považováno za věc vcelku běžnou a normální.

Pokouším se kauzu D. Feriho nahlédnout z širší perspektivy a z několika úhlů pohledu – jako nestranný pozorovatel naší politické scény. Jsem totiž toho názoru, že tato aféra těžce a dlouhodobě poškodí důvěryhodnost TOP 09 i spolupráci koalice SPOLU. Může to vést až k ukončení tohoto zatím nepříliš úspěšného politického projektu. Ostatní strany této koalice (ODS, KDU-ČSL), které mají stále ještě svou početnou členskou i voličskou základnu, se mohou pokusit jít do voleb samostatně. Nedá se dokonce vyloučit ani to, že překročí pětiprocentní hranici potřebnou pro vstup do PS.

O TOP 09 se totéž říci nedá. Značka této strany je a bude díky aféře D. Feriho natolik poškozena, že se tuto stranu již nepodaří zachránit. Obávám se, že by nepomohla ani okamžitá výměna na postu předsedy. Takže: TOP 09 – sbohem a šáteček! Zkuste to zase někdy příště, nejlépe v dalším životě!

A ještě závěrečné varování: Dá se předpokládat, že po aféře D. Feriho nebude nikdo z voličů ochoten společnou kandidátku koalice SPOLU podpořit. Proto je třeba tento projekt zrušit a jít do voleb samostatně – každý sám za sebe.

26. 5. 2021

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář