Jdi na obsah Jdi na menu
 


Řečí bylo moc, ale výsledky žádné…

18. 5. 2021

Právě jsem „dokoukal“ velkou mediální „šou“, kterou nám předvedli předsedové dvojkoalice Pirátů a STAN. Oba páni předsedové si zapomněli vzít na tu parádu kravaty (či motýlky). Nezklamali ovšem ani pečlivě vybraní lídři této dvojkoalice, kteří budou reprezentovat onu „příští, vítěznou“ politickou formaci v jednotlivých 14 krajích. V jejich komparzu se tak trochu nechtěně vyjímal „lídr“ Zlínského kraje F. Elfmark.

Protože z tohoto kraje pocházím a část roku tam pobývám, jsem poměrně dobře informován o aktivitách (či spíše „nepráci“) jednotlivých regionálních politiků. Právě ti zlínští jsou na tom vůbec nejhůř: Elfmark je typický „pan Neviditelný“, který si vloni přihřál trochu té své politické polívčičky na kauze s otravou řeky Bečvy. Navíc jako jediný nebyl na této sešlosti oblečen do tmavého obleku. Ti ostatní účastníci si aspoň zaslouží pochvalu za to, že se snažili vypadat jako slušní lidé.

O mluveném projevu tohoto pána netřeba ztrácet slov: zakoktával se, četl to z papíru a měl evidentní trému. Že by se opravdu za čtyři roky svého vysedávání v Poslanecké sněmovně (PS) nic nenaučil? Dokonce i J. Michálek, který stál za jeho zády, se tomu jeho řečnickému „umění“ smál. Zřejmě se to už nedalo vydržet. Upřímně: nechápu, proč si I. Bartoš dělá s takovými lidmi pár měsíců před volbami ostudu. Už ani Piráti zřejmě nemají lidi. (Podobné řečnické „neumění“ předvedl i M. Ferjenčík.)

Co se týká nevzdělaného a pologramotného vesnického učitýlka P. Gazdíka (STAN) ze Suché Lozi na Uherskobrodsku, který je doopravdy směšnou postavičkou, jaká nemá obdoby široko daleko, ten se raději tohoto mediálního cirkusu nezúčastnil. Asi měl něco důležitějšího na práci, nebo nechtěl, aby po něm lidi plivali – jako v jeho rodném kraji. Předseda STAN V. Rakušan bohužel neuposlechl mých rad, aby se P. Gazdíka urychleně zbavil, protože toto uskupení potáhne jen dolů. Varoval jsem ho včas. Jeho škoda!

Z ostatních řečníků mě nezaujal nikdo – kromě lídryně hlavního města Prahy ‒ O. Richterové. Její úsečný, odosobněný projev mohl sotva někoho oslovit. Spíše odradit. V konkurenci, jaká tuto mladou političku v hlavním městě čeká, jsou její šance na zvolení téměř nulové. Dokonce i ta M. Pekarová-Adamová, kterou lidi nesnášejí, je na tom líp. Vždyť ještě ani nevíme, kdo všechno bude v Praze kandidovat! Jistě to nebude jen doživotní politická „vyžírka“ a absolvent plzeňských práv Mareček Benda nebo veledůležitá „generálka v sukních“ J. Černochová!

Kdo dokázal tuto přehlídku ztraceného času „dokoukat“ do konce jako já, ten se nic nového nedozvěděl. Ani nemohl. Kromě velkých plánů, jež jsou na vodě, protože žádný realisticky smýšlející politik neví, jak to tady vůbec dopadne a kde se na to všechno vezmou peníze, jsme se vlastně nic důležitého nedozvěděli. Snad jen to, že „knihovník“ I. Bartoš je vlastně „doktor informatiky“. Ó, my se máme! (Takovými „doktory“ s bezcennými tituly můžeme vydláždit celý Václavák.)

bartos--rakusan.jpg

Ze samotného Bartošova projevu nestojí za zmínku vůbec nic: jen samé tlachy a vzdušné zámky. Tato koalice prý chce v příštích letech (či spíše desetiletích – jako kdysi komunisté) posunout společnost vpřed. Už se na to těším, ale bojím se, že se toho „ráje na zemi“ již nedožiju. Zkrátka: tato koalice chce naši „světlou“ budoucnost „zařídit“ obrovskou investicí v řádu 1 bilionu Kč. Jako by nám nestačily téměř bilionové dluhy, které tu zůstanou po Babišově „vydrancování“ Lepšího Česka.

Chvástání předsedy STAN V. Rakušana, jenž bůhvíproč uvěřil tomu, že bude příštím ministrem vnitra (že by to měl od soudruha G. Sorose již zařízené?), komentovat nehodlám. V životě jsem potkal spoustu mladých i starších mužů, kteří pozbyli poslední zbytky soudnosti, ba i zdravého rozumu. Rakušan je jen jedním z mnoha takto postižených.

Představa o tom, že starostové vesniček a průměrných měst mají jakýsi „pouvoir“ k tomu, aby řídili tento stát, je jako z říše snů. To se sotva stane. Stát musí řídit autentické osobnosti. Stačí se podívat do našich dějin. Rakušan – jako vystudovaný učitel dějepisu – by to měl vědět. A pokud to neví, měl by vrátit diplom a jít se živit něčím jiným, než je politika.

Kdybych měl několika slovy zhodnotit to, co nám nabídli oba předsedové dvojkoalice a jejich lídři pro parlamentní volby 2021, napadá mě toto známé české přísloví: „Co v tichu vzešlo, zdárněji prospívá; hlučný počátek tichý konec mívá.“ V každém případě bude lepší, když si počkáme na to, jak to na podzim letošního roku dopadne.

Tuším, že to nebude taková sláva, jakou si naplánovali tito naivní politici, za nimiž po čtyřech letech účinkování v PS nejsou vidět žádné výsledky práce – kromě jalových řečí a velkých plánů. Ale podobné, možná i smělejší, plány měli před nimi mnozí jiní politici, kteří se rovněž chvástali tím, jak změní svět. Stačilo by se jen důkladně seznámit se stoletou historií KSČ, aby nám bylo jasné, jak to nejspíš dopadne.

Takže: Jen vpřed, mladí a nadšení průkopníci a budovatelé světlých zítřků! Vám jistě patří budoucnost! Nebo snad minulost?

18. 5. 2021

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář