Jdi na obsah Jdi na menu
 


Velké zklamání. Ani M. Výborný neumí česky!

26. 5. 2021

Ví to snad každý, kdo se zajímá o historii. Důležité události a nečekané změny bývají vždy příležitostí, aby se ukázalo, co v kom je. Nejnověji se to potvrdilo v souvislosti s náhlou rezignací poslance D. Feriho (TOP 09), která byla ohlášena dne 25. 5. 2021 ve večerních hodinách. Je proto vcelku logické, že na tuto událost reagovali především jeho straničtí kolegové a „spolupachatelé“ z koalice SPOLU.

Problém náhlé rezignace bude mít zřejmě prosté „vysvětlení“: případy údajného sexuálního obtěžování totiž začala vyšetřovat Policie ČR. Asi jich bylo víc a zřejmě šlo o něco trochu jiného, než jak to líčí tento naondulovaný „krasavec“ z Teplic.  Zajímavé je to, že svědectví dívek přinesly servery „Deník N“ a „A2larm“, ale rovněž to, že principiálně odmítavé stanovisko vyjádřili v této věci ministři za ČSSD (Maláčová, Kulhánek).

Naši politici si zvykli po vzoru amerického exprezidenta D. Trumpa používat sociální síť Twitter. Nic proti tomu. U prostého občana je jedno, co tam píše a zda je to v souladu s pravidly pravopisu. U politika se však jedná o něco úplně jiného. Politik je veřejnou osobou vždy, za každé situace – i na sociálních sítích. Projevuje-li se tam jako hlupák a pologramot, je to především jeho politická vizitka. A také vizitka jeho „rodné“ strany.

Až do dnešního dne jsem se mylně domníval, že poslanec M. Výborný, který patří mezi těmi lidoveckými vyžírkami k těm chytřejším a vzdělanějším, problémy s pravopisem nemá. Rozhodně ne tak velké, jako jeho straničtí kolegové M. Jurečka a T. Zdechovský, které řadím spíše do kategorie „negramotů“ než „pologramotů“.

Bohužel – po dnešku jsem nucen přiřadit mezi pologramoty také M. Výborného. V tweetu, jímž reagoval na rezignaci D. Feriho, se dopustil stejné chyby, jako mnozí jiní politici. Neví, že oslovení se odděluje od zbytku věty čárkou. Ta tam musí být vždy, bez ohledu na to, zda toto oslovení stojí na začátku, uprostřed (tam se odděluje čárkou z obou stran) nebo na konci věty.

Celé sdělení M. Výborného vypadá takto: „Mám velký respekt k tomuto kroku @DominikFeri. Takto vypadá politická kultura v podání @SpoluKoalice. Děkuji[,] Dominiku.“ (Chybějící interpunkční čárka je vyznačena červeně. Správně by za větou s oslovením měl být vykřičník.)

Z tohoto nemilého zjištění je mi docela smutno. Už jsem si začínal představovat, že M. Výborný by mohl dělat příštího ministra školství. Ale považte sami! Nový ministr, který nezná pravopis! Můžeme si to vůbec dovolit? Po V. Válkovi je to další „příští ministr“, který se nenaučil ve škole pořádně česky!

Začínám z toho mít deprese. Kam se podíváš, samý pologramot! S tím se té slibované „lepší“ budoucnosti sotva dočkáme! Musíme s tím začít něco dělat!

25. 5. 2021

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář