Jdi na obsah Jdi na menu
 


„Je Jurečka takový blb, nebo to jen předstírá?!“

2. 5. 2022

To je reakce čtenáře J. L. na článek „Lepší kravské ho*no než plyn od Putina.“ Jurečka si nebral servírky, věří v české i unijní řešení, který byl zveřejněn v „Lidovkách.cz“ (27. 4. 2022, 16:47). A další čtenář R. G. doplňuje toho prvního: „Jurečko, Jurečko, že se nestydíš. Takhle se vyjadřuje křesťan? Ale na dlaždiče dobrý…“

Co k tomu dodat? Stále platí, že každý národ má takovou vládu, jakou asi zaslouží. A my si ji zasloužíme, protože část našich voličů volila tak špatně, že si „vykoledovala“ Fialovu vládu diletantů a pologramotů. Kabinet, kde není jediný odborník na ekonomii (ne každý absolvent VŠE jím je) a kde se to hemží samými „politology“, kteří jsou jen obdobou absolventů VUML, jak si to pamatujeme z doby před rokem 1989, je naprosto k ničemu, protože bez odborníků a na ně navázaných expertních týmů se vládnout nedá. Jedině tak v nějaké zaostalé zemi, která se ve svém vývoji zastavila v 19. století nebo ještě dříve. Přesně to teď předvádí „ukrajinská vláda“ v čele s P. Fialou.

Ministru práce a sociálních věcí M. Jurečkovi vzrostlo sebevědomí poté, kdy byl na víkendovém sjezdu (23.-24. 4. 2022) potvrzen ve funkci předsedy KDU-ČSL. Kdyby něco věděl o politice, bylo by mu jasné, že ta jeho prohnilá partaj již klepe na dveře s nápisem: „Propadliště dějin“. Ale protože žije v tom poslaneckém „skleníku“ (je to podobné, jako bylo to Zemanovo „akvárko“, kde prezident republiky po návratu z nemocnice griloval uchazeče o ministerské posty), netuší, o čem reálná politika vůbec je. Až se namyšlení nýmandi z Fialovy vlády budou zase stěhovat ze „Strakovky“ zpátky domů, do těch svých maloměst a vesniček, kde lišky dávají dobrou noc, čeká je těžká kocovina. Každé vystřízlivění bývá obtížné a bolestivé.

Na zmíněném stranické sjezdu M. Jurečka ve svém projevu na adresu V. Putina prohlásil: „Někomu takovému (= Putinovi) musíme dát přes držku.“ Je to již několikáté vulgární vyjádření od nevychovaného, vesnického hulváta z Hané, kterému se přezdívá „Pasáček vepřů“ a jenž se jakýmsi nedopatřením před lety dostal do vrcholné politiky. Nedivme se proto, že jsme na tom tak špatně! Spíše se podivujme tomu, že nažehlený brněnský elegán P. Fiala táhne za sebou takové panoptikum, které si hraje na ministry, třebaže mnozí z této „partičky“ zakopávají o český pravopis a gramatiku (týká se to v prvé řadě Jurečky a Gazdíka), nebo mají vychování řeznického psa. S tím se žádná velká kariéra udělat nedá. Dokonce ani v tom našem „zaprděném Česku“.

Pokud se M. Jurečka a další hulváti domnívají, že sprostotou zvítězí nad V. Putinem a ještě větším „přimknutím se“ k Bruselu vyřeší všechny naše současné i budoucí problémy, jsou na velkém omylu. Heslo „jednoty strany a lidu“ kdysi, před rokem 1989, vyjadřovalo v politice vládnoucí KSČ zhruba totéž: Když jsou problémy, stačí se jen přimknout k soudruhu K. Gottwaldovi a k dalším vedoucím představitelům KSČ a SSSR a oni nás ochrání před všemi nástrahami nepřátel.

Ocitli jsme se ve stejně beznadějné situaci, jako kdysi naši komunisté, kteří rovněž uvěřili tomu, že jejich strana vyřeší všechny problémy světa. Podařilo se jí splnit jen malé procento z toho, co svým voličům naslibovali. Nejinak tomu bude i tentokrát. Fialova vláda mnoho času nedostane: je neschopná a nedělá pro své občany vůbec nic. Takové vlády končívají velmi brzy. Poučné je sledovat klidné vystupování šéfa ruské diplomacie S. Lavrova. Vedle něho je přerostlý „puberťák“ J. Lipavský jen směšný rajtrlík, který si dodává kuráže poštěkáváním na urostlého rotvajlera.

Z historického hlediska jsme za posledních 32 let neměli v naší politice tak komickou vládní sestavu, jaká se sešla ve Fialově kabinetu. Nevím, zda si to náš „nejlepší premiér všech dob“ uvědomuje, ale nejspíš nikoliv. Je to jeho problém. Z malérů, do nichž ho přivádějí jeho ministři, mu nikdo pomáhat nebude. Stěží může očekávat sympatie občanů, pro které nedělá vůbec nic. Čeká-li na zázrak, který ho vysvobodí z jeho nevděčné premiérské role, sotva se dočká. Má dvě možnosti: buď všechny nevhodné a neschopné ministry vyházet, nebo spolu s nimi podat demisi. Dlouhodobě se udržet u moci nemůže.

Nepochybuji o tom, že si to P. Fiala uvědomuje. Bohužel však nemá dost odvahy podívat se pravdě do očí a něco s tím udělat. Tou největší politickou chybou, za kterou jsem premiéra opakovaně kritizoval, je to, že nechává místo sebe hovořit do médií takové hulváty, jako je právě M. Jurečka. Čeho tím chce dosáhnout? Už i ta neoblíbená M. Pekarová-Adamová se začala více hlídat a kontrolovat, ale stále ještě nepochopila, že ji veřejnost odmítá. Dokonce i často kritizovaný „zmatkář“ V. Válek se částečně stáhl do ústraní. Jen ten nevychovaný vesnický traktorista z Hané ne a ne to pochopit…

Všechno nasvědčuje tomu, že P. Fialovi se to vládnutí již dávno vymklo z rukou. Proto si tento neurvalý vesnický cápek pouští „hubu na špacír“. Ve slušné zemi by dostal „přes držku“ a musel by jít. Kam? Ke všem čertům. Brzy tam půjde celý ten Fialův spolek diletantů a pologramotů. Všichni občané si oddechnou, až se těchto vládních „nemehel“ zbaví.

27. 4. 2022

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář