Jdi na obsah Jdi na menu
 


„Mně by se líbil Josef Vyskočil z Putimi!“

24. 5. 2022

Motto: „ODS patří do lochu – jako organizovaná zločinecká skupina inklinující k nacismu.“ (Čtenář „Veny“, PL 20. 5. 2022, 10:51:22)

To jsou slova čtenáře, který se na internetu prezentuje jako „Pankrác“ (PL 20. 5. 2022, 10:45:49) a jenž tak reaguje na nápad ODS: postavit jako kandidáta do prezidentských voleb některého ze svých, nikoli „koaličních“, politiků. Zapomínají pouze na jedno: nabízet „prošlé“ zboží nebývá zrovna nejlepší nápad.

„Modří ptáci“ to udělali v krátkém čase již podruhé. V loňských podzimních volbách nabídli tak „zasmrádlé“ postavičky, že tím poškodili jak koalici SPOLU, tak hlavně svou vlastní stranu. „Provařené“ figurky, jako je „neslaný a nemastný“ P. Fiala, „elektrikář“ Z. Stanjura, „věčný poslanec“ M. Benda, „zemědělec“ P. Bendl, „Don Pablo z Brna“ P. Blažek atd., sotva mohou někoho oslovit. Opakovat tutéž chybu podruhé, to se rovná politické sebevraždě. Voliči nikoho z těchto navrhovaných kandidátů stejně volit nebudou. Dokonce i ten gen. P. Pavel by měl větší šanci.

A koho ODS pro funkci příštího prezidenta republiky nabízí? Posuďte sami: P. Fialu, M. Vystrčila, M. Němcovou nebo A. Vondru! A co takhle: Pavlík „Morozov“ Novotný z Řeporyjí? Ten by se jim nelíbil? Myslím si, že tudy cesta doopravdy nevede. Chápu nicméně to, že ODS chce dát najevo všem, včetně svých partnerů v koalici SPOLU, že oni tomu „šéfují“ a ti „trpaslíci“, kteří se jim před volbami „pověsili na záda“ (= TOP 09, KDU-ČSL), do toho kecat nebudou.

Signálem změněné strategie jsou již poslední výzkumy volebních preferencí. Samostatná ODS o více než deset procentních bodů předběhla své koaliční partnery, kteří se rázem ocitli pod pěti procenty. Je to prosté: výzkumné agentury jen přestaly lhát o skutečném stavu věcí. Lidovci byli pod 5 procenty již před dvěma lety a s čísly TOP 09 si kdosi jen účelově hrál, aby mátl veřejnost. Teď už se lhát nemusí, a tak jsme se téměř po dvou letech konečně dozvěděli pravdu o těchto tříprocentních stranách. Toť vše.

Dám „náčelníkům“ z ODS dobrou radu. Chovejte se jako spořádaný a důvěryhodný „lídr“ volební koalice! Vždyť jste ještě vloni na podzim slibovali, že koalice vydrží i po volbách! Zatím tomu nic nenasvědčuje. Již delší dobu je totiž zřejmé, že spojení s koalicí PirSTAN nebylo rozumné. V současnosti se již projevuje velké pnutí u „Pirátů“, kteří se cítí být nedoceněni a odstrkováni. Do jisté míry právem.

Ne že by J. Lipavský byl bůhvíjaká politická „hvězda“! Tou samozřejmě není, dokonce v žádném případě, ani jeho vládní kolegyně J. Černochová. Nejenže není schopna (na rozdíl od J. Lipavského) domluvit se bez tlumočníka, ale má rovněž velké mezery ve vzdělání, které z ní činí „slabý kus“ celé Fialovy vlády. Také „Piráti“ musí zapracovat na sobě: jejich ministr pro legislativu, M. Šalomoun, by měl hlídat „zákony“ (včetně protiústavního vypnutí tzv. dezinformačních webů), přijímané touto koalicí, nikoli svou vlastní židli.

Navrhuji proto Fialově vládě, aby postavila společného kandidáta na příštího prezidenta republiky. První krok k této hypotetické volbě nabídl již samotný P. Fiala, když nedávno pogratuloval laureátovi „Ceny Arnošta Lustiga“ – Šimonu PÁNKOVI. Fialovo opatrné „našlapování“ okolo této osoby docela chápu a považuji to za výsledek dobrého politického „instinktu“.

simon-panek-1989.jpg

Š. Pánek je doopravdy nadějný a průchodný kandidát na funkci příštího prezidenta republiky. Rozhodně lepší a přijatelnější pro voliče různých politických stran a hnutí, než jsou všichni ti navrhovaní „recykláti“ z řad ODS. Nepochybuji o tom, že by se na jeho osobě shodli mnozí, dosud nesmiřitelní političtí rivalové. Tohoto kandidáta jsem navrhoval již před časem v článku nazvaném Příštím prezidentem by měl být muž s „příběhem“! (SN č. 4/2022, vloženo 28. 4. 2022, ZDE).

V době svého druhého prezidentského mandátu V. Havel navrhoval tehdy ještě poměrně mladého Š. Pánka jako možného příštího prezidenta republiky. V té době se mi to zdálo být předčasné. Mezitím někdejší studentský vůdce z konce roku 1989 dospěl, získal dostatek životních a profesních zkušeností a stal se i pro mne přijatelným kandidátem, jemuž bych bez váhání dal svůj hlas v přímé prezidentské volbě. Nepochybuji o tom, že podobně budou uvažovat i další občané a voliči, kteří k těmto volbám půjdou, protože je považují za důležité.

Není od věci připomenout známou pravdu z časů masarykovské Československé republiky: „Státy se udržují těmi ideály, z nichž se zrodily.“ Ideovým pilířem polistopadového režimu je „sametová revoluce“ 1989 a jedním z jejích aktérů někdejší studentský vůdce Š. Pánek. Je to podobné jako s našimi legiemi, které stály u zrodu ČSR v r. 1918.

Stále platí, že prezidentem republiky by měla být osobnost s nezpochybnitelnou integritou. Člověk s čistým štítem, „pracant“, který se nepovyšuje nad ostatní občany a jenž je připraven jim sloužit a hájit jejich zájmy. Takovou osobností Š. Pánek bezesporu je. Jsem rád, že to mohu konstatovat bez zbytečných frází. Kéž by všechno v naší politice bylo tak jasné, jako tato věc!

20. 5. 2022

‒ RJ ‒

Vyobrazení: Studentský vůdce Šimon Pánek v r. 1989.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář