Jdi na obsah Jdi na menu
 


Také premiér P. Fiala má problémy s pravopisem!

19. 5. 2022

Včera upozornil předseda strany Svobodných L. Vondráček na dva roky starý příspěvek tehdejšího předsedy ODS P. Fialy. Jednalo se o reakci tohoto politika na dnes naplánované hlasování Poslanecké sněmovny ohledně dalšího prodloužení nouzového stavu, a to v souvislosti s řešením situace ukrajinských uprchlíků na našem území. Vondráček píše: „Pokud je Petr Fiala konzistentní, nebude hlasovat pro prodloužení nouzového stavu.“ A připojuje dva roky starý text dnešního premiéra.

Bylo to v době začínajícího zmatku okolo první vlny „koronaviru“, kdy u nás chyběly jak ochranné pomůcky, tak jakékoli zkušenosti lékařů se zvládáním této pandemie. Nebyla k dispozici ani účinná vakcína. To všechno se změnilo až o rok později. Dlužno dodat, že Fiala se tehdy choval jako vcelku zodpovědný politik, který nechtěl prodlužovat nouzový stav – bez řádného zdůvodnění.

A jaký byl onen Fialův text, to mohou posoudit sami čtenáři. Jeho příspěvek byl tehdy zveřejněn na Facebooku dne 1. 4. 2020: „Prodloužení nouzového stavu? Jedině, když vláda předloží důvody a řekne, jaká opatření v té době zavede. A pokud to bude na nezbytně krátkou dobu. Není možné protahovat do nekonečna situaci, kdy má vláda téměř všechnu moc a nikdo ji nemůže hlídat. Krize je vážná, ale musíme se co nejrychleji[,] jak to půjde[,] vrátit do normálního stavu a k lidským svobodám.“

Obě chybějící interpunkční čárky jsem za pana premiéra doplnil. Ve škole by za to žák P. Fiala dostal „trojku“. Zdá se, že měl špatné učitele češtiny, když ho nenaučili, kde se píší ve větách a v souvětích čárky. Stranou ponechávám, že P. Fiala je absolventem vysokoškolského studia „českého jazyka“. To mi hlava nebere! Já bych ho nepustil k maturitě!

Musím uznat, že mladý předseda Svobodných, stále ještě nadějné strany, která by se mohla stát příslibem příští české „pravice“, pouze nastavil „zrcadlo pravdy“ současnému premiérovi vlády, jež si hraje na zodpovědnou „pravici“, ale chová se jako ta nejhorší, nejpopulističtější „levice“. Někdo se v těch pojmech může ztrácet, ale pro „politologa na baterky“ by to neměl být problém. Totální zmatek okolo pojmů, jako je „levice“ a „pravice“, jen dokumentuje chaos, v němž se naše země zmítá – vinou nezodpovědných politiků. V tomto případě P. Fialy a jeho nekompetentní vlády diletantů a pologramotů.

Až do publikování dnešního příspěvku L. Vondráčka (PL, 19. 5. 2022, 10:34) jsem P. Fialu šetřil. Domníval jsem se, že má jen smůlu, když musí šéfovat vládě, v níž skoro polovina členů má problémy s českou gramatikou a pravopisem. Po dnešku mohu naprosto zodpovědně prohlásit, že moje ohledy nebyly na místě. Pouze jsem neměl k dispozici text, který by dokazoval, že P. Fiala je stejný polovzdělanec a pologramot jako ostatní členové jeho kabinetu. Víc to komentovat nebudu. Pouze dodávám, že teprve nyní chápu, proč proti stejně pologramotným a polovzdělaným členům své vlády nijak nezasáhl: je na tom stejně špatně jako oni.

Jistě nejen pro mne představuje toto konstatování „ledovou sprchu“. Raději proto zopakuji známou frázi od K. Gotta: „To jsem doopravdy nečekal!“ Jedinou útěchou může P. Fialovi být fakt, že problémy s pravopisem má i jeho slovenský kolega E. Heger, další statečný „cestovatel vlakem do Kyjeva“. Oba pánové si mohou podat ruce. A mohli by se nechat společně vystřelit na Měsíc. Všichni občané obou států by si oddechli. S sebou by si na tu cestu (tentokrát poletí raketou, nikoli vlakem) mohli vzít i ženský doprovod: Fiala svou Markétu (= Pekarovou) a Heger zase svou Zuzanu (= Čaputovou). Pak budou kompletní. Měsíčňané budou štěstím bez sebe, že je tam mají. Společně pak mohou začít s „kolonizací“ tohoto satelitu planety Země.

A teď zase zpátky na zem! O P. Fialovi se občas hovoří jako o premiérovi „ukrajinské vlády“. Kdyby tomu tak bylo, dala by se jeho neznalost českého pravopisu velkoryse přehlédnout. On však je premiérem „české vlády“, což představuje velký problém. Můžeme si dovolit, aby jeden z našich nejvyšších ústavních činitelů zakopával o český pravopis? Nemůžeme! Závěr je jediný možný: DEMISE! Čím dříve tak P. Fiala učiní, tím lépe pro nás pro všechny. A hlavně pro něho. S touto ostudou si chce i nadále hrát na „zachránce“ českého národa?

Již v této chvíli by měl být plný Václavák nespokojených občanů, kteří budou volat: „Demisi! Demisi! Demisi!“ V tom davu jsem zahlédl i exprezidenta V. Havla, který tichým hláskem volá totéž co ostatní. Už to prý nemohl vydržet a přišel demonstranty podpořit autoritou svého jména. Kdybych se zeptal exprezidenta V. Klause na totéž, jistě bych od něho uslyšel: „Nechtějte po mně, abych komentoval to neumětelství, které Fiala předvádí!“ M. Zemana se raději ptát na jeho „chráněnce“ nebudu. Když mu nevadí pologramotný ministr školství P. Gazdík, nejinak by tomu bylo i v případě P. Fialy.

Zkrátka: Dopadli jsme jako sedláci u Chlumce v r. 1775. Dobře nám tak! Koho si občané zvolili, toho tam mají! Příště si musí pořádně rozmyslet, komu to „hodí“. Když volí blby, ať si pak nestěžují!

19. 5. 2022

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář