Jdi na obsah Jdi na menu
 


Z pořadu „Historie.cs“ se stala bramboračka

2. 5. 2022

V. Kučera by se divil, co se stalo s jeho pořadem!

kucera-vladimir.jpgJsou tomu již bezmála tři roky, kdy nás, věrné televizní diváky, opustil skvělý moderátor Vladimír KUČERA (†4. 7. 2019), jeden z držitelů prestižní novinářské „Ceny Ferdinanda Peroutky“. Oblíbený vzdělávací pořad České televize (ČT) „Historie.cs“, který tento novinář doslova vypiplal z plenek a dovedl téměř k dokonalosti, od té doby dostává pořádně na frak, a to „zásluhou“ mimořádně velkého břídila, někdejšího normalizačního ekonomického redaktora Přemysla Čecha. Dodnes je mi záhadou, proč si ČT tohoto soudruha „pěstuje“. Že by na své šéfy něco věděl, kvůli čemu ho nemohou vyhodit? U odchovanců exředitele ČST J. Zelenky by nás nemělo nic překvapit.

Nejen v ČT, ale i v jiných firmách dříve platilo: „Ševče, drž se svého kopyta!“ To nejspíš v ČT již s novými pořádky platit přestalo, protože tato televize je již nějakou dobu jakýmsi „státem ve státě“. Podobně tomu bylo u nás v 50. letech 20. století, kdy se „nedobytnou pevností“ stalo tehdejší Ministerstvo vnitra v čele se soudruhy V. Noskem a R. Barákem. Tomu prvnímu bylo umožněno jeho spolustraníky potichu zmizet z politické scény, kdežto ten druhý nakonec skončil na dlouhá léta ve vězení.

Zdá se, že vedení ČT „přesunulo“ P. Čecha k moderování zmíněného pořadu proto, aby nepřekážel novým „hvězdám“ ekonomické redakce ČT, např. M. Novákové. Mají tam těch domýšlivých, leč málo vzdělaných „fiflen“ tolik, že by je mohli vidlemi přehazovat z jedné hromady na druhou. Zkrátka: jeden větší „odborník“ než druhý.

Ukazuje se, že to je běžný přístup, jaký redaktoři, kteří sami sebe označují za moderátory, aniž vůbec tuší, co to slovo znamená a jak má moderování ve skutečnosti vypadat, dnes a denně v ČT předvádějí. Jsou to jen „mluvící hlavy“ a „odborníci na všechno“. Vystačí si s tím, co jim lidé ze zákulisí (= newsroomu, který teď zase můžeme po mnoha letech vidět za zády moderátorů, jak to má správně být), napíší nebo řeknou do sluchátka, jež mají zastrčené v uchu (jako svého času J. Drahoš při prezidentské debatě s M. Zemanem v r. 2018).

Dne 30. 4. 2022 jsem při přepínání televizních kanálů narazil čistě náhodou také na ČT24. Bylo to někdy mezi 21.00 a 22.00 hodinou. Právě běžel další díl pořadu „Historie.cs“. Po delší pauze, způsobené tím, že se ČT24 kontinuálně, tzn. od rána do půlnoci, věnuje své válečné propagandě, jsem měl možnost opět spatřit P. Čecha. Už jsem si myslel, že ho mezitím z ČT vyhodili nebo že zemřel. A ejhle: je tady a stále se marně pokouší navázat na tradici tohoto pořadu z dob V. Kučery! Samozřejmě: naprosto marně. Kde nic není, tam ani čert nebere!

Chvíli jsem se to sledoval a pak jsem to zase přepnul na jiný kanál. Nedalo se na to dívat – a už vůbec ne poslouchat ty hloupé a zbytečné kecy. Námětem byla tentokrát situace v Československé lidové armádě před rokem 1989. Kdyby to bylo aspoň o „černých baronech“ nebo o nějakém zajímavém námětu z vojenské historie! Hovořil tam jakýsi lesník (jeho jméno jsem si nezapamatoval), který vzpomínal na léta své prezenční vojenské služby. Inu, obyčejné plky, které mohou sotva někoho zajímat.

Jediný, kdo v tom pořadu řekl něco, co skutečně souviselo s vojenskou historií, byl pracovník Vojenského historického ústavu – P. Tomek. Je to bývalý zaměstnanec ÚSTR, instituce, z níž se stala ta „hrůza“, kterou teď můžeme sledovat v souvislosti s plagiátorskou aférou nového ředitele – L. Kudrny. Osobně se P. Tomkovi, kterého jsem si vždy vážil jako solidního odborníka, divím, že přijal pozvání do tohoto „pokleslého“ pořadu. K dovršení všeho: moderátor P. Čech celou hodinu jen plácal a plácal, co mu slina na jazyk přinesla.

Pořad „Historie.cs“ jsem již před více než rokem přestal pravidelně sledovat. Párkrát za tu dobu jsem sice zaregistroval, že ho moderuje také B. Půtová, která se snažila držet laťku tak vysoko, jak toho byla schopna, ale to bylo víceméně všechno. Ani ona totiž není odbornicí na dějiny – podobně jako P. Čech. No a – dřívější moderátorka M. Koldinská, jediná skutečná odbornice mezi těmi moderátory, kamsi zmizela: asi se vypařila. ČT24 za tu dlouhou dobu sáhla párkrát k reprízování starších dílů s V. Kučerou, ale k „nastartování“ to nestačilo. Úpadek pokračuje mílovými kroky. Dívat se na to už nedá. Jsou to jen vyhozené peníze a ztracený čas televizních diváků.

Moderátor P. Čech místo toho, aby se věnoval aktuálním historickým výročím, která připadají na příslušný kalendářní rok, jen „mlátí prázdnou slámu“ nebo se pokouší přihřát si trochu té své polívčičky – v podobě opakování starších pořadů, které moderoval (o Karlu IV., o Druhé světové válce atd.). Za největší chybu, k níž v poslední době došlo, považuji ignorování 600. výročí popravy Jana Želivského (†9. 3. 1422).

ČT mohla odvysílat zajímavý pořad, z něhož by se mladí lidé konečně dozvěděli něco o muži, po němž je pojmenována známá stanice metra „Želivského“. (Ve skutečnosti je tak pojmenována proto, že se poblíž nachází ulice J. Želivského. Kdysi bývala ve vestibulu této stanice mozaika zachycující bitvu husitských bojovníků.) Bohužel – nic. Asi to nikoho z těch nadstandardně placených papalášů z vedení ČT ani nenapadlo. Je to tam zřejmě jeden hlupák vedle druhého.

Vážení soudruzi z ČT, už ten pořad raději zrušte! Doopravdy se na to nedá dívat! Když na to nemáte lidi, nemá smysl v tom pokračovat!

─────

Pořad „Historie.cs“ kdysi býval pevnou součástí vysílacího schématu ČT24. Až do smrti V. Kučery se víceméně zdařile (zhoršovat se to začalo s postupující vážnou nemocí tohoto moderátora) věnoval vzdělávací roli, kterou má veřejnoprávní televize plnit. Dělo se tak navzdory tomu, že kvůli jakýmsi vnitřním problémům v realizačním týmu vyskočil z okna budovy na Kavčích horách dramaturg tohoto pořadu A. Poledne. O důvodech nechci spekulovat: ČT to pečlivě tají, protože k tomu asi má důvod. Tato událost, o níž neinformovala své diváky ČT24, nýbrž jen bulvární list „Blesk“, dokládá, v jak složitých podmínkách tento pořad vznikal.

Nahrazením solidního novináře a pracovitého „nehistorika“ V. Kučery tím současným „amatérem“ s ekonomickým vzděláním, P. Čechem, šláplo vedení ČT rovnou do ho*na. Z podrážky bot se to bude obtížně odstraňovat. Ale hlavně: ještě dlouho to bude smrdět…

Je načase buď P. Čecha vyhodit, nebo pořad zrušit. Doporučují obojí.

30. 4. 2022

‒ RJ ‒

─────

Se Slováky se v ČT roztrhl pytel…?

Dnes, 1. 5. 2022 (asi nás tímto způsobem chtěl pozdravit ze záhrobí soudruh G. Husák, abychom na něho nezapomněli), jsem ve vysílání ČT1/ČT24 zaznamenal v průběhu několika hodin (12:00 – 15:00) tři údajné odborníky ze Slovenska: V diskusním pořadu „Otázky V. M.“ hovořili česky ministr průmyslu a obchodu, Slovák Jozef Síkela, jakož i další bankéř, Slovák Ján Lúčan. (Že by se jednalo o příbuzného místopředsedy federální vlády z doby před rokem 1989 – Mateje Lúčana?)

A v odpoledním zpravodajském bloku na ČT24 byl zase hostem moderátorky Izabely Niepřejové (podle jména by to mohla být taky Slovenka) údajný analytik (zajímalo by mě, co tam analyzuje, když je všechno víceméně jasné) z jakéhosi „Ústavu mezinárodních vztahů“, jehož zřizovatelem je MZV, Matúš Halás (Slovák s maďarským jménem). Ten hovořil raději slovensky.

Vypadá to tak, že v Čechách už Češi „došli“ a ČT si musí vypomáhat „odborníky“ ze Slovenska, kteří jsou ochotni promluvit v této propagandistické televizi. Každý slušný Čech a skutečný odborník si uvědomuje, že vystupování v této televizi se rovná politické sebevraždě.

Nejen v ČT, ale ani na Ministerstvu zahraničních věcí (MZV) ČR zřejmě ještě nestačili zaregistrovat prostý fakt: že totiž společný stát Čechů a Slováků, ČSFR (dříve ČSR, ČSSR), zanikl ke dni 31. 12. 1992. Je proto s podivem, že v ČT vystupují Slováci. (Manželka moderátora M. Kubala tam dokonce moderovala svůj pořad slovensky! Jedná se o velkou politickou provokaci a světový skandál!)

Nepamatuji se, že by se něco podobného odehrávalo u našich východních sousedů, např. ve Slovenské televizi (RTVS). Ani to, že by Češi vykonávali funkci ministrů ve slovenské vládě. V Čechách je tomu z nepochopitelných důvodů jinak: My jsme v posledním desetiletí měli dokonce dva ministry-Slováky: Kdysi to byl Gustáv Slamečka a teď je to Jozef Síkela. Kdo tuto komedii sleduje z dálky, ten se musí náramně bavit a klepat si na čelo. Kdosi se tady zbláznil. Hádejte, kdo to je!

1. 5.2022

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář