Jdi na obsah Jdi na menu
 


„Fialovci“ se chovají jako po bitvě, jež se nekonala…

21. 5. 2023

Motto: „Fialova vláda je shluk jedovatých bakterií. Čím dříve nasadíme antibiotika, tím lépe.“ (Čtenář „Viktor12“, PL, 13. 5. 2023, 20:32:36)

Nenechme se ohlupovat lháři a podvodníky!

Kdo sleduje ten zmatek, který vyvolává neschopná vláda diletantů a pologramotů v čele s P. Fialou, ten si může hlavu ukroutit, ale porozumět tomu nedokáže. Fiala totiž vůbec netuší, která bije, a pouze se snaží dělat „dojem“ místo toho, aby řešil problémy, jež sám svou nečinností „nadrobil“.

Nejlepším potvrzením celkové bezradnosti a zoufalství se stala tisková konference vlády z 11. 5. 2023, na níž si Fialovi „hoši a dívky, co spolu mluví“ potřebovali dodat trochu sebevědomí, aby se jim ještě lépe lhalo a dál mohli balamutit veřejnost. Smyslem oné tříhodinové tiskové konference nebylo totiž nic jiného, než unavit občany a vnutit jim falešnou představu, že vláda pracuje dnem i nocí, aby bylo zase líp. Přirozeným požadavkem těchto „pracantů“ proto bylo to, co známe z doby největší slávy soudruhů G. Husáka a L. Štrougala: „klid na práci“. Nikdo to sice nahlas nevyslovil, ale vznášelo se to nad tímto jednáním jako „atomový mrak“: „Jednotu strany a lidu si rozvracet nedáme od nikoho!“

Z vědomé lži se usvědčil samotný premiér P. Fiala, který vychválil J. Černochovou podobně, jak to před deseti lety udělal P. Nečas: Jeho Janička (nebo Jaňulka?) Nagyová (později Nečasová) prý „dřela jako kůň“, a proto za to dostávala příslušné odměny. Teď se ve stejné situaci ocitla jiná Janička – „ministryně války“ J. Černochová, současná poslankyně za ODS, předtím dlouholetá starostka Prahy 2. Škoda jen, že u toho starostování raději nezůstala: nemuseli jsme si před celým světem udělat takovou ostudu, s jakou se momentálně potýkáme. Když se k moci dostanou mocichtiví jedinci, navíc s pokřiveným charakterem a malými životními zkušenostmi, nemůže to nikdy dopadnout dobře. „Vojín Jasánek“ z Černínského paláce je toho nejlepším důkazem.

Fiala během „oslavné“ a „pochvalné“ části svého projevu dne 11. 5. 2023 prohlásil: „Jana do toho dává veškerou energii, ale i srdce, a je to vidět.“ No – potěš koště! Asi „toto děvče“ potřebovalo trochu útěchy a povzbuzení. Z jejích očí za poslední měsíce, kdy neustále dštila oheň a síru na Rusko (coby agresora a pachatele válečných zločinů), postupně vyprchalo ono počáteční nadšení ve stylu „jak se kalila ocel“ nebo „když se kácí les, létají třísky“. Na zpívání písniček, jak to kdysi dělala její předchůdkyně V. Parkanová, zřejmě již nebude čas. Nanejvýš tak na troubení k ústupu z nedávno dobyté kóty. Přesně tak to dopadne, když si někdo ukousne větší sousto, než stačí pozřít.

─────

„Společenská smlouva“ à la P. Fiala aneb Ideovou sterilitu lze překonat jedině přemýšlením

Kdo to neví, tomu je dobré připomenout, že i za komunistického režimu existovalo u nás cosi jako „společenská smlouva“: Vy necháte vládnout nás (= komunisty) a my na oplátku zase necháme v klidu žít vás. Těm přičinlivějším pak dovolíme, aby si občas něco ukradli ze společného majetku nás všech: pytel cementu, pár cihel na stavbu chaty či rodinného domku atd., včetně „jízd na černo“ ve služebním autě nebo „melouchaření“ v řádné pracovní době. A světe, div se! Ono to fungovalo a při inventuře nikomu nic nechybělo. Dnes na tyto „idylické“ časy mnozí vzpomínají se slzou v oku. Možná trochu přeháním, ale tak doopravdy bylo.

V souvislosti s „úsporným balíčkem“ Fialovy vlády, který nejenže není úsporný, ale naopak nám všem zdražuje život (o rodinách s více dětmi ani nemluvě), jsme mohli slyšet a číst nejrůznější názory. Přesto jsem nikde nezaznamenal, že by někdo z kritiků šel až k podstatě celého problému. Ukazuje se to, na co upozorňuji již několik let:

Polistopadový režim, jenž je postupně destruován mocenskými elitami, které mají jedinou touhu, a to co nejdéle zůstat u koryt, je u konce: zkrachoval ideově, politicky i ekonomicky. Připomíná to závěrečnou fázi tzv. reálného socialismu: ekonomika státu byla paralyzována, postupně všechno přestávalo fungovat a nakonec ani mocenské opory (policie a armáda) komunistického režimu neměly dost sil ubránit představitele této moci.

Zatím nejpřesněji a nejvýstižněji popsal současný stav, v němž se nachází naše společnost, sociolog Petr Hampl. Jeho myšlenky nám zprostředkoval internetový deník „Parlamentní listy“, a to na základě rozhovoru, který tomuto deníku jmenovaný odborník poskytl. Ostatní média se tváří, že tyto problémy neexistují a že Fialovi a jeho „partičce“ se všechno daří, jak si naplánovali.

Rozhovor byl zveřejněn pod tímto titulkem: Ekonomický model zkrachoval. Tato vláda už chce jen krást. Změna bude dlouhá a náročná, varuje Hampl. Článek je natolik zajímavý, že si dovolím jeho část ocitovat bez jakéhokoli komentáře:

Společenská smlouva v podání pětikoalice zni: my jsme vyhráli a vy jste prohráli. My můžeme všechno a vy budete držet hubu.

Skutečná společenská smlouva by přece říkala: vy se smíříte se zchudnutím, nebo dokonce s pádem do bídy a my vám na oplátku něco zajistíme. Třeba bezpečnost. Nebo zastavení migrace. Nebo zlepšení situace za pár let. Nebo jistotu, že nebudete posláni do války. Ale Fialova vláda nic nenabízí. Neslibuje žádné výsledky. Jenom bere.

Vytvoření vrstvy, která bude vzdělanější a bude mít analytické schopnosti než současná vládnoucí vrstva, je jednou z naprosto nutných podmínek změny poměrů. Tak na tom pracujeme.

Místo toho je veřejný prostor naplněn „experty“, jejichž odbornost spočívá v tom, že souhlasí s názorem televizního redaktora nebo autora článku.

Pokud chce opozice prosadit společenskou změnu, nemůže pracovat na stejné úrovni jako vláda a Česká televize. Potřebuje být o třídu lepší. I proto jsem tolik skeptický vůči vlasteneckému bulváru.

Odborné zázemí může využít ten, kdo je schopen pochopit, co ti odborníci říkají. Těžko lidé, jako Langšádlová, Lipavský nebo Síkela, mám-li uvést ty nejvýraznější případy.

Vláda je ochotná podstoupit soutěž s opozicí, dokud je moc rozdělena. Jakmile ale jedna strana získá veškerou moc, ztratí na dalším soutěžení zájem.

Veškeré ekonomické trendy a trendy světové politiky míří proti Fialově vládě, respektive proti skupinám, které reprezentuje. Dříve či později přijde čas na změnu k lepšímu. Jenže v politice je to jako ve válce. Když chcete vyhrát, musíte nejdřív strávit roky tím, že budujete zbrojní fabriky, vyrábíte tanky a vychováváte bojovníky. Nevěřte těm, kdo slibují změnu během pár týdnů. Pokud ale budeme pracovat na tom, aby byly za pár let úplně jiné poměry, máme vysokou šanci být úspěšní.“ (PL, 13. 5. 2023, 19:59; zvýrazněný text: redakce SN)

Což takhle přestat naslouchat těm falešným řečičkám ze Strakovy akademie a namísto toho se raději pořádně zamyslet nad tím, o čem hovořil P. Hampl? Chápu, že myšlení bolí. Jednou se ale začít musí…

19. 5. 2023

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář