Jdi na obsah Jdi na menu
 


„Kancléřka“ J. Vohralíková se moc neuvedla…

8. 5. 2023

Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky (KPR), 59letá Jana Vohralíková, měla ve čtvrtek dne 4. května 2023 tiskovou konferenci o aktuální situaci v tomto úřadu. Dozvěděli jsme se, že Lánská obora není organizačně kompatibilní s ostatní agendou Pražského hradu, a tudíž se tam uskuteční nějaké změny. Další očekávanou informací byla personální obměna ve vedoucích funkcích v KPR.

Vzpomínám si na chvíle bezprostředně po zvolení P. Pavla hlavou státu. Jím jmenovaná vedoucí KPR J. Vohralíková šířila tehdy okolo sebe atmosféru, jak to teď začne na Hradě fungovat „lépe a radostněji“. Kdyby to bylo „nové koště“, které dobře mete, a nikoli bývalá vedoucí Kanceláře Senátu PČR, kde se jí prý rádi zbavili, možná bych tomu nadšení rovněž podlehl. Ale protože žádným pohádkám, zvláště těm v politice, nevěřím, počkal jsem si na to, jak se bude nová vedoucí KPR („kancléřka“) chovat ve svém úřadu. A opět jsem se nespletl. Jako již mnohokrát předtím.

Dnešní (4. 5. 2023) tisková konference ukázala to, co se jednoduše přehlédnout nedalo: nejvýznamnější osoba z týmu spolupracovníků prezidenta P. Pavla, který se včera (3. 5. 2023) rozplýval nad svou oficiální prezidentskou fotografií (v deseti barevných provedeních!), mluvila sice bez papíru, leč nespisovnou češtinou. Chyby jsem nepočítal, ale bylo jich hodně přes desítku. Paní „kancléřka“ by mohla směle konkurovat předsedovi „Pirátů“ I. Bartošovi. (To je „myslitel“, jehož jméno je ověšeno zepředu i zezadu dokonce doktorskými tituly!)

Nedalo mi to a seznámil jsem se s životopisem této „nové posily“ hlavy státu. Na první pohled to vypadá tak, jako by si do tohoto úřadu odskočila „od plotny“. Přesto se jedná o ženu s vysokoškolským vzděláním (= stavební inženýrka), s odbornou praxí v oboru ještě před rokem 1989. Její „putování“ po různých úřadech a ministerstvech začalo již v r. 2003. Proto bylo zcela zákonité, že „doputovala“ až na Hrad. Nejsem si však jist tím, zda si P. Pavel (lidově přezdívaný „PePa“) vybral dobře, ale je to jeho věc. Stejně tak jako jeho volba tiskové mluvčí, která občas vypadá jako „hastroška“. Při uvádění této tiskové konference jsem zaznamenal jeden její přebrept. Série nespisovných vyjádření od J. Vohralíkové tento tristní dojem pouze dovršila.

V uplynulých týdnech jsme slyšeli a četli ve sdělovacích prostředcích mnoho silných slov na adresu osazenstva bývalé KPR za M. Zemana. Týkalo se to hlavně bývalého „kancléře“ V. Mynáře. Ten občas ve své funkci působil trochu „úředně“ a „koženě“. Nicméně – se spisovným vyjadřováním nikdy problémy neměl. Ostatně – ani nemohl mít, protože pochází z regionu Zlínského kraje, kde se mluví perfektní spisovnou češtinou.

Zdá se, že s nástupem prezidenta „PePy“ se mnohé na Hradě změnilo. Zřejmě i to nespisovné vyjadřování „kancléřky“ J. Vohralíkové s tím bude nějak souviset. Jedná o nový „level“. Zvykejme si! Bude nejspíš mnohem hůř, než si myslíme. Rád si počkám na pokračování tohoto „hradního seriálu“. Možná se z toho časem stane nová „Esmeralda“ či nový „Dallas“. Češi přece mají rádi seriály! A je jedno, zda je to „Žena za pultem“, „Třicet případů majora Zemana“ nebo „Rozpaky kuchaře Svatopluka“. Teď k tomu přibyla i „Volha“. Prý pro „fajnšmekry“, kteří mají rádi tzv. normalizaci. Tomu by mohl „PePa“ rozumět: v té době se školil na rozvědčíka.

A tak si tady žijeme, v tom našem zaprděném Česku…

4. 5. 2023

–RJ–

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář