Jdi na obsah Jdi na menu
 


„Nulová“ sazba DPH na knihy je nám k ničemu!

18. 5. 2023

Vláda P. Fialy po mnoha týdnech vypouštění zkušebních „balonků“ našla odvahu a „slátala“ dohromady jakýsi elaborát, který nazvala (zřejmě proto, aby všechny slušné občany naštvala ještě víc): „Česko ve formě“. Uspořádala k tomu dne 11. 5. 2023 v 11.55 hod. (prý „za pět minut dvanáct“) dokonce i fanfaronsky pojatou tiskovou konferenci v budově Úřadu vlády ČR. Tu uváděl oblíbený „zrzek“ našeho pana premiéra, kterého nám údajně závidí celý svět. (Kdyby se odstěhoval na Ukrajinu i s tím zrzkem, skoro nikdo by si toho nevšiml.)

To, co je uvedeno v titulku tohoto článku, není žádný aprílový žert, nýbrž tvrdá realita těchto dnů. Tato vláda tvrdí, že zavádí pouze dvě sazby DPH: „sníženou“ 12% a „základní“ 21%. S tím jaksi nejde dohromady skutečnost, na niž na této tiskové konferenci upozornila předsedkyně Poslanecké sněmovny (PS) M. Pekarová-Adamová. (Není jasné, z jakého titulu tato politička na tomto shromáždění vystupovala a účastnila se předchozího jednání, když není členkou vlády. Zřejmě jako předsedkyně TOP 09. Jinak to totiž nedává smysl.)

Z úst této političky, která je vyhlášena svou hloupostí (dokonce i J. Zahradil o ní hovořil velmi nehezky), nevzdělaností a pologramotností (psal jsem o ní několik článků – a je to děs), je doopravdy pikantní, když právě tato osoba hovoří o knihách. Zajímalo by mě, kolik jich za svůj život přečetla. Jako výkřik do tmy musí totiž působit prohlášení o tom, že jedině knihy budou v „nulové“ sazbě DPH.

Pokud to paní předsedkyně neví, rád jí to prozradím. Nízkopříjmové skupiny našeho obyvatelstva nejvíce trpí neustálým zvyšováním cen cigaret a alkoholu. Přesně touto cestou jdou i aktuální návrhy Fialovy vlády v rámci tzv. úsporného balíčku. Chudáci děti těchto kuřáků a „pijáků“!

Dám paní předsedkyni zkušební otázku: Myslíte si, že celoživotní kuřák dá přednost zaplacení obědů ve školní jídelně pro své děti před nákupem cigaret a alkoholu? To sotva. Stačí se někdy postavit do fronty u pokladny v supermarketu a chvilku ten „cvrkot“ sledovat. Cigarety kupuje skoro každý zákazník a alkohol si dnes dopřávají rovněž ženy, a to v daleko větší míře, než tomu bývalo kdysi.

Očekával bych, že po tak zásadním prohlášení předsedkyně PS zazní nějaké zdůvodnění, ale žádné jsem nezaregistroval. Proto v tom nějakou hlubší, národohospodářskou úvahu nehledejme! Pouze se kdosi komusi chtěl zavděčit. To je asi tak všechno, vážení přátelé!

Jedná se opět o další z mnoha „výstřelů“ od pasu. M. Pekarová zřejmě toužila po zviditelnění. Nebo se naopak hodlala pomstít našim knihkupcům, kteří již řadu let po sobě (v důsledku „covidu“) zažívají nelehké časy. Lidé totiž knihy přestali kupovat. Náklady na přípravu a tisk jsou dnes tak vysoké, že se nevyplatí vydávat nová knižní díla. Svou „daň“ si tady vybírá i elektronizace a digitalizace. Přitom jako společnost rok od roku víc a víc hloupneme. (Stačí se podívat na naše politiky.) Knihy s „nulovou“ DPH na tom sotva co změní. Ministr Z. Stanjura v tom nyní udělal pořádný zmatek: časopisy budou v 12% sazbě, kdežto noviny v té nejvyšší – 21procentní.

[Zřejmě se tak děje proto, aby byla dále oslabena role některých „oligarchů“ (Babiš, Bakala aj.), kteří i nadále ovládají naše sdělovací prostředky. Tak trochu mi to připomnělo situaci při měnové reformě v r. 1953. Ta měla definitivně „zlomit moc“ bývalých kapitalistů. Fiala jde podobnou cestou jako soudruh K. Gottwald.]

Není snad od věci připomenout, že ještě za Babišovy vlády byly knihy, ale i noviny a řezané květiny, zařazeny do desetiprocentní sazby DPH. Tento stav trvá až dodnes. Nevšiml jsem si, že by to vedlo k nějakému většímu prodeji knih, novin či časopisů. U řezaných květin je tomu samozřejmě jinak: ty kupují muži svým protějškům stále; novým jevem je, že si je kupuji v supermarketu rovněž samotné ženy, aby si udělaly radost. (Dříve stačilo dát si do vázy pár snítek šeříku, který teď kvete všude okolo nás. Ani rudoarmějcům nikdo nedával místo šeříku či jiných květin ze zahrádky např. tulipány nebo růže.)

Zkrátka: ceny knih jsou i s takto sníženou DPH stále velmi drahé, a proto je občané nekupují. Na tento „luxus“ totiž nemají peníze. Nebudou je mít ani poté, kdy DPH klesne až na nulu.

Osobně by mě zajímalo, jaká pohnutka vedla k tomuto rozhodnutí ministry Fialovy vlády. Vždyť polovina z nich jsou nevzdělanci a pologramoti, kteří zápasí s českou gramatikou a pravopisem. Jak dokumentuji v mnoha svých článcích, netýká se to jen P. Fialy, ale i většiny ministrů jeho vlády. K nejotřesnějším případům patřil bývalý ministr školství P. Gazdík. Takovou ostudu jsme tady neměli za celou dobu, odkdy toto ministerstvo existovalo. (Za starého Rakouska se mu říkalo „ministerstvo orby“.) Nedivím se, že to jeho stranickému šéfovi nevadilo. Ani on na tom není o mnoho lépe, ač se jedná taky o bývalého učitele. Holt – úroveň dnešních učitelů je tragická a lepší to zřejmě už nebude.

Proto „divadýlko“ okolo „nulové“ sazby DPH na knihy je jen snahou o odvádění pozornosti od aktuálních problémů této tragické vlády. Od vzniku ČSR (1918) jsme podobné „exoty“ v politice ještě neměli. Balamutit veřejnost nejrůznějšími triky lze jen dočasně. Pravda nakonec vždycky vyplave na povrch – jako olej na hladinu vody.

Předpokládám, že alespoň část našich opozičních politiků nenechá bez povšimnutí to, co se dnes odehrálo ve Strakově akademii. Žádné překvapení se nekonalo – až na tu „nulovou“ DPH na knihy. Tomu odpovídala i sestava novinářů, kteří byli do Úřadu vlády vpuštěni, aby se mohli zeptat na něco, co stejně nijak ovlivnit nemohou. (Nechyběl ani J. Kopecký ve vytahaném tričku.)

Je nutno upozornit na to, že tento „balíček“ opatření“, jak to kdosi z politiků nazval, neprošel žádnou veřejnou debatou. Proto má charakter direktivního nařízení, jež bude občanům „nadekretováno“, a to bez možnosti obrany. Je to jen další hřebíček do rakve Fialovy vlády. Zdá se, že „funus“ této vlády se již blíží. Očekávám, že do konce roku půjdeme k předčasným volbám, abychom se těch „matláků“ z vlády „fialového hnusu“ co nejrychleji zbavili.

Sledoval jsem část oné tiskové konference. Bohužel jsem tam nezaznamenal žádný relevantní dotaz či argument, proč mají být potraviny v 12procentní sazbě DPH, když knihy budou mít sazbu „nulovou“. To moje hlava jednoduše nebere. Nejspíš proto, že jsem již starý a hodně toho pamatuji.

I komunisté si dávali pozor na to, aby zbytečně nepopuzovali („nenasí*ali“) lidi proti sobě. Památný je v tomto směru výrok bývalého federálního premiéra L. Štrougala: „Jenom nenas*at horníky!“ To se Fialově vládě nyní podařilo. Horníci přece jenom raději pijí pivo, aby doplnili úbytek tekutin v těle, než „tiché“ víno. To je tak pro „snoby“ a pseudointelektuály typu P. Fialy a M. Pekarové-Adamové. Ministryni války J. Černochovou do toho nepočítám. „Burani“ a „buranky“ nikdy neměli šanci naklonit si „pražskou kavárnu“.

Co k tomu všemu dodat na závěr? Vážení členové vlády „fialového hnusu“, jděte se vycpat!  Už máte ve Strakovce sbaleno? Brzy vás navštíví naši nespokojení občané. Čtvrtá pražská defenestrace se blíží! Kdo uteče, ten vyhraje!

11. 5. 2023

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář