Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nedovolme proměnit naše vesnice ve „skanzen“!

21. 5. 2023

Slabého a zbabělého premiéra P. Fialu kritizuji od samého začátku, kdy se objevil ve Strakově akademii. Většího „nekňubu“ jsme tady ještě neměli. Od chvíle, kdy mu kdosi „nakukal“, že si zajistí pohodlné vládnutí minimálně na dobu příštích osmi let tím, že bude prosazovat předvolební koalici SPOLU. Tento evidentní nesmysl, který je v rozporu se vším, co se učí v rámci „politologie“, na svého nadřízeného „práskl“ novinářům před více než rokem nejhloupější z Fialových ministrů, známý „pasáček vepřů“ z Hané – „kejdák“ Marian Jurečka.

Ano, i v tomto případě platí, že větší nemehlo jsme tady od roku 1989 ještě neměli. O tomto „mysliteli“, který za posledních několik let přivedl svou partaj „zu grunt“, píšu na stránkách SN již mnoho let. Bohužel – zatím, bez jakékoli sebereflexe nejen tohoto předsedy strany, ale i té partičky kariéristů, kterou se obklopil.

V rozhovoru s novinářem P. Kolářem ze serveru „iDNES.cz“ tento 130kilový „Otesánek“, když byl dotázán na zdražení piva na 21 procent, pronesl tuto „moudrost“: „Vidím třeba starosty, kteří umějí hospodu udělat tak, že funguje díky platebnímu terminálu. Lidé přijdou, sami si natočí pivo, pokecají, zahrají si karty a sklenice si pak sami umyjí.“ To jsou podle tohoto černoprdelnického „myslitele“ ony údajné cesty, „jak hledat udržitelnost a konkurenceschopnost“. (PL, 15. 5. 2023, 10:32)

Ačkoli i M. Jurečka pochází z vesnice a v jedné takové i nadále pobývá se svou rodinou, nejsem si jist, zda vůbec tuší, jak se žije lidem v těch úplně malých obcích, v nichž bydlí méně než 500 obyvatel. V některých už mnoho let nemají hospodu a obchod se základními potravinami tam funguje, funguje-li vůbec, jen pár hodin během dne. Lidé jsou již zvyklí dojíždět za prací do okolních měst a vesnic a domů se vracejí k večeru. Ti starostlivější, kteří se nechtějí spoléhat na nabídku zboží v tom místním mini obchůdku a raději cestou domů nakoupí někde v supermarketu, aby rodina neumřela hlady.

A děti? Ty mladší, nenavštěvují-li místní jednotřídku, rovněž musí dojíždět do školy v sousedství. Starší děti ze základní školy a středoškoláci rovněž cestují do okolních měst a větších obcí a také se vracejí domů navečer. Ve vesnici zůstávají akorát staří lidé a maminky s malými dětmi. Jinak je tam jako po vymření. Dnešní vesnice nemají svým obyvatelům co nabídnout. Proto z nich mladí lidé, poté, kdy vystudují, odcházejí jinam – za lepším. A ještě jedna podstatná věc: k tomuto životu je nezbytné mít osobní automobil. Bez něho se lidé nikam nedostanou, protože veřejná doprava je nestačující a drahá.

fiala-a-kravy.jpgV posledních měsících jsme mohli často slyšet od politiků, že naším specifikem je vysoký počet obcí a měst – více než 6000. To komplikuje úplně všechno. Místní samosprávy se brání „integraci“, která ve skutečnosti není žádnou novinkou. Probíhala u nás již za minulého režimu, kdy „spádové“ obce spravovaly agendu menších vesnic v okolí. Dnešní politici by šli rádi podobnou cestou, ale překážkou jim je na jedné straně „prestiž“ komunálních politiků (starostů, kteří se osvědčili a jsou úspěšní), na straně druhé „balík“ peněz, který za tuto službu spoluobčanům dostávají. Vláda to vyřešila po svém: zvýšením daně z nemovitosti se chce dopustit dvojí „krádeže“. Okrást obce o tu zvýšenou polovinu daně z nemovitosti a současně i důchodce, kteří žijí v domech na vesnicích. Jedná se o většinu těchto objektů, protože bytovek zůstává minimum – ještě z časů tzv. socialismu. Dnes se zde stavějí opět jen jednogenerační či dvougenerační rodinné domy.

Představa M. Jurečky o tom, že za těchto poměrů bude někdo navštěvovat hospodu, platit za zkonzumované pivo horentní částky a ještě si po sobě mýt sklenici, je jako ze světa fantazie. Nic takového se nestane. Lidi jednoduše do hospod chodit přestanou a raději si koupí „lahváč“. To se ostatně již delší dobu děje. Jurečka to možná ani neví, protože mezi lidi moc nechodí, aby od nich nedostal „přes hubu“. Na podobné úrovni „vysílají“ své signály také jiní borci z Fialovy vlády, např. „pletařka svetrů“ M. Pekarová-Adamová či „závětrná elektrárna“ ze Slovenska – bývalý bankéř a milionář J. Síkela.

Co říci na závěr k této úsměvné historce s traktoristou z Rokytnice u Přerova?

Máme „unikátní“ vládu, jaká tady ještě nebyla. Tato parta neumětelů a diletantů je zcela odtržená od reality. Přesto nabyla mylného dojmu, že všechno je v nejlepším pořádku a že si může dovolit vůči občanům, voličům, ale i ostatním politikům, cokoliv. Z čeho čerpá toto sebevědomí, to je velká záhada. S tímto přístupem zatím ještě nikdo v našich polistopadových dějinách neuspěl. Šanci nemá ani Fialova vláda.

Po teatrálním vyhlášení „úsporného balíčku“ (11. 5. 2023) jsme měli možnost se na vlastní oči přesvědčit o následujícím: vláda se zabarikádovala ve Strakově akademii a odmítá komunikovat s dalšími politickými partnery. Začala se chovat jako skupinka elitářů, jež hodlá ostatním občanům diktovat, co v příštích dnech a týdnech bude a „přes co nepojede vlak“. Nebojte se: pojede, i když se zpožděním. Na to jsou Češi za ty desítky let zvyklí.

Takovou vládu, jaká momentálně sedí ve Strakově akademii, nepotřebujeme. S Fialovou vládou začíná být nespokojený i prezident republiky. U něho zase hrozí, že si časem vytvoří na Hradě druhé mocenské centrum. Proto nám bude stačit, když prezident republiky začne spravovat zemi pomocí dekretů. Vyjde to levněji a škody nebudou tak velké, jako když necháme dál řádit Fialovu vládu, která se evidentně utrhla ze řetězu.

20. 5. 2023

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář