Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pologramotná MPA hájí nulovou sazbu u knih?

21. 5. 2023

„Vzdělaná společnost je předpokladem pro prosperitu země, která je navíc vždy odolnější také vůči dezinformacím. Nejen proto jsme považovali za důležité takto knižní průmysl podpořit.“ (CNN Prima News, 14. 5. 2023, 16:07)

To prohlásila v souvislosti s nedávno předloženým „úsporným balíčkem“ Fialovy vlády osoba, která si kdysi dělala zálusk na Ministerstvo práce a sociálních věcí. Když zjistila, že by s tím bylo moc práce a navíc velká zodpovědnost, nechala se umluvit, aby vzala funkci předsedkyně Poslanecké sněmovny. Toto „obětování“ ve prospěch našeho lidu stojí daňové poplatníky čtvrt „melounu“ měsíčně (přesněji: 274 000 Kč). No – neberte to, když vám to vnucují, že ano?

O M. Pekarové-Adamové kolují na internetu nejrůznější texty a obrázky – včetně těch neslušných. Zkrátka: lidé ji nemají rádi. Může si za to ovšem sama: svou hloupostí, naivitou, nevzdělaností i pologramotností. Na jednu osobu je toho skoro až moc. Jedinec slabší povahy by již dávno skočil do Vltavy nebo zvolil jiný způsob odchodu z tohoto světa.

Pouze naše „hroší kůže“ z řad politiků se domnívají, že nám svou přítomností ve veřejném životě „slouží“. Aspoň si to myslí. Dobře jim tak! Bohužel ‒ není tomu tak. Pouze překážejí na naší cestě za svobodou a demokracií. K těm „tlustokožcům“ patří i tato nevýznamná a namyšlená příslušnice z generace „Husákových dětí“, která je – bůhví proč – přesvědčena o své výjimečnosti a nepostradatelnosti pro tuto zemi. Jak osudově se mýlí! Většina z nás se bez ní obejde. Až v politice skončí, nikdo si toho ani nevšimne.

V rámci onoho „úsporného balíčku“ předkladatelům jaksi „nedocvaklo“, že když máme „nulovou“ DPH na knihy, mělo by to nějak korespondovat i s ostatními sazbami na tiskoviny. Proč mají být noviny (denní tisk) v sazbě 21 %, když časopisy mají sazbu pouze 12 %? To mi hlava nebere. Podobně jako nerozumím tomu, proč je národní nápoj Čechů, pivo, v té úplně nejvyšší sazbě, kdežto „tiché víno“ má sazbu nulovou. Co jiného to je, než docela obyčejný „lobbing“?

Politický záměr z tohoto zmatku okolo sazeb DPH čouhá – jako sláma z bot „pasáčka vepřů“ z Hané. Nulová sazba na knihy má prý být „vyvážena“ 21% sazbou na noviny. Proč? Protože oligarcha Babiš sice knihy nečte a zná jen „Švejka“, ale denní tisk z jeho holdingu čtou voliči „ANO 2011“ po celé republice. Včetně tiskovin (Metro, 5+2), které se rozdávají zdarma. To je totiž ona „permanentní“ volební kampaň, kterou Babiš – jako jeden z mála oligarchů vlastnících média – praktikuje již mnoho let. Proto je nutno (v rámci „boje proti dezinformacím“) všechny tyto „dezoláty“ a „proruské šváby“ potrestat zvýšením sazby DPH na noviny. A basta!

A jak je to s těmi časopisy? To nám nejlépe vysvětlil ministr financí Z. Stanjura, když řekl: „Známe vědecké časopisy, vědecké noviny neznáme.“ Netušil jsem, že duševní obzory tohoto „myslitele“ z ODS zahrnují i časopisy vědecké. Ale budiž! Těch je tady totiž jako šafránu a většinou se distribuují pouze v okruhu předplatitelů z řad odborníků a vědeckých institucí. Běžně se neprodávají. Jiné je to ovšem u časopisů ostatních: pro ženy, pro muže (včetně těch erotických a pornografických, např. Playboye), ale i všech ostatních.

Vážení přátelé, není nad to, když víme, na čem jsme!

20. 5. 2023

‒ RJ ‒

vedecke-casopisy-ve-12--sazbe-dph.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář