Jdi na obsah Jdi na menu
 


Z ideové konference rovnou na „smetiště dějin“?

18. 5. 2023

Motto: „Kdyby vláda už neprosadila nic dalšího, jsem si jist, že její přínos je v tuto chvíli pro ČR větší, než [bylo] působení obou socialisticko-populistických vlád, které nám předcházely.“ (P. Fiala na ideové konferenci ODS, 13. 5. 2023)

[K výše uvedenému citátu P. Fialy jako profesionální historik poznamenám pouze toto: Teprve historie zhodnotí, kdo měl či neměl jaký význam. Přesto jsem si jist tím, že „dějiny“ usvědčí tohoto notorického lháře, kterému se podařilo „usalašit“ v čele vládního „slepence“, z tragického omylu. Jeho význam bude natolik zanedbatelný, že se zmínka o existenci Fialovy vlády možná ani nedostane do podrobných vědeckých pojednání o naší nejnovější historii. Fiala by se však mohl stát adeptem pro zařazení do Guinnessovy knihy rekordů. Co se týká intenzity v „rozhazování“ rukama a penězi ze státního rozpočtu, nemá u nás konkurenci. Ve lhaní a podvádění zaujímá naopak mezi politiky ODS jen druhořadé postavení. V minulosti tady byli větší „borci“ než on.]

„Vážení přátelé, není toho málo, co se nám podařilo. Jsme skvělí, všechno jsme zvládli.“ Přibližně těmito slovy zhodnotil P. Fiala v sobotu 13. 5. 2023, na ideové konferenci ODS, dosavadní činnost jak své vlády, tak i jím vedené politické strany. Přesněji: o domnělých úspěších hovořil neúspěšný předseda ODS, jakož i celé koalice SPOLU. Není totiž jasné, čím je P. Fiala především. Všechno však nasvědčuje tomu, že fantasmagorickému projektu uměle „spatlané“ předvolební koalice uvěřil do té míry, že mu to zcela zatemnilo mozek. Každý přece vidí, že to nefunguje a že se díky tomu ODS dostala na šikmou plochu, po níž se pomalu, ale jistě sune k pětiprocentní hranici. Brzy tam bude.

Nenechal jsem si ujít Fialův projev, plný sebechvály a nadhodnocování dosažených výsledků vládnutí jeho politického „slepence“. Tam je to totiž ještě horší, než u samotné koalice SPOLU, z níž se vymyká pouze progresivistická TOP 09, která se tváří jako „pravice“, avšak je ve skutečnosti extrémní levicí. Pan „politolog“ by to měl vědět, ale zřejmě neví. Proto obhajuje něco, co se obhájit nedá. Podobně je tomu i s „Piráty“, kteří jsou neomarxistickou levicí, jakož i s politickým „odpadem“ z komunální politiky, který si vznešeně říká: STAN. Opakovaně se domáhají starostové měst a obcí, ti poctiví a dobře sloužící svým spoluobčanům, toho, aby si tento podvodnický spolek změnil jméno. Je to marné, marné, marné. Rakušan dělá, že nevidí a neslyší…

Můj bezprostřední dojem z prvních Fialových vět byl tento: Je to jako na sjezdu KSČ za dob soudruhů Husáka, Biľaka a Štrougala. I ten „roztahaný“ projev předsedy strany připomínal spíše nudná vystoupení bývalého federálního premiéra L. Štrougala. Kdybych to neviděl na vlastní oči a neslyšel na vlastní uši, musel bych si myslet, že jsem se ocitl v nějakém kabaretu. Chyběli tam už jen žongléři vyhazující do vzduchu talíře a kouzelník vytahující z klobouku králíky. Fialovy sliby totiž ony králíky hodně evokovaly. Ale co chtít od „pouťového žvanila“ Uršulína Fialenka z Brna, který netuší, co je to práce rukama, protože celý život jenom žvanil a žvanil? Přesto – už dlouho jsem takovou „srandu“ nezažil. Televize nám to jistě bude do omrzení opakovat nejen celý víkend, ale jistě i ve dnech následujících.

Předseda ODS, který si na tomto stranickém „mejdanu“ potřásal rukama s podobně užvaněnými pantáty a „panáky“, jako je on sám, nezklamal a nezůstal nic dlužen své špatné pověsti. Předně nezapomněl pochválit sebe i tu malou skupinku spolustraníků, kteří mu ve vládě dělají „stafáž“. Ačkoliv se mu vytýká, že je více představitelem koalice SPOLU než předsedou ODS, tentokrát jsem nezaznamenal jedinou zmínku – a poslouchal jsem velmi pozorně – ani o TOP 09, ani o KDU-ČSL. Byla to čistě vnitrostranická záležitost: jinak by se slušelo pozvat aspoň ze zdvořilosti předsedy partnerských stran.

Zdá se, že P. Fiala dobře tuší, jak zlé to s jeho stranou je. Nebýt totiž jeho nepochopitelné důvěřivosti (nebo že by to dostal „befelem“ od svých loutkovodičů?) a politické naivity, jím „přifařené“ pidistraničky by se nikdy do Poslanecké sněmovny ani nikam jinam nedostaly. Jednalo se o „medvědí službu“, která se již nyní projevuje soustavným poklesem volebních preferencí ODS, někdejšího „tahouna“ koalice SPOLU. V příštích volbách se ODS může přihodit, že ani ona nepřekročí pětiprocentní hranici. Má k tomu významně „nakročeno“. 

ods-a-ocista.jpg

Na sobotní ideové konferenci P. Fiala hovořil o všem možném. Nezapomněl se zmínit ani o „hodnotách“, na nichž prý tato strana stojí. No – nevím. Já jsem si žádných hodnot nevšiml. V dnešní ODS je totiž tou základní „hodnotou“ snaha udržet se u „koryt“. Na ně někteří odstavení politici ODS z krajů, měst a obcí čekali dlouhých deset let (v době parlamentních voleb 2021: osm). Po ostudném pádu Nečasovy vlády, která dostala ODS málem ze Sněmovny ven, se tato strana jen pozvolna a nesměle vyhrabávala z hromady „hnoje“, do níž se propadla po bezmála dvaceti letech vládnutí. Po roce a půl od tohoto návratu je zřejmé, že politici ODS nic nezapomněli a nic nového se nenaučili. Skoro jako komunisté před rokem 1989.

V projevu P. Fialy přišla řeč i na jeho oblíbené „priority“ v politice ODS. Také tady musím konstatovat, že tato strana žádné nemá a nikdy neměla. Snad s výjimkou počátečního období (za V. Klause), kdy se pokoušela vyprofilovat jako „liberálně-konzervativní strana“. Moc se jí to nepovedlo. Výsledek dobře známe. Tak dlouho a usilovně se „rozkročovala“ směrem do politického středu, až se z ní stala ukázková „havlistická“ partaj bez V. Havla. Pod vedením P. Fialy tento nežádoucí proces změnil tuto stranu v cosi rozplizlého, ideově těžko uchopitelného a zdravým rozumem málo pochopitelného. Jediné, co pochopit lze, je touha těchto jedinců udržet si svá „koryta“ stůj co stůj. To je doopravdy málo. S tím se již žádné volby nedají vyhrát.

Fialou zmíněné „hodnoty“ – to je „paní Colombová“ této strany: nikdo je nikdy neviděl, pouze se o nich hovoří, občas v jinotajích. Po všech historických zkušenostech, jimiž musela projít po Druhé světové válce naše společnost, je zřejmé, že jakékoli pokusy o „sociální inženýrství“ jsou odsouzeny k nezdaru. Neuspěli s tím komunisté před rokem 1989 a stejně tak dopadnou všichni zoufalci, kteří by se o to pokoušeli znovu. Proto je poněkud úsměvné, když se na svém „ideovém“ rokování strana, jíž potenciálně hrozí „vymazání“ z politické mapy po příštích volbách, zabývá „umělou inteligencí“. ODS má dnes spíš problém s inteligencí vlastních členů a politiků. Proto se zbývá ptát: Jak vysoké IQ měli lidé, kteří do čela této strany zvolili P. Fialu? Bylo to aspoň 90, nebo se to pohybovalo v pásmu slabomyslnosti?

Nerad bych byl zvěstovatelem špatných zpráv, ale v případě ODS vidím jen chmurnou budoucnost. Tuto stranu již nic dobrého nečeká. Po „úsporném balíčku“ musí být přece každému soudnému člověku zřejmé, že tato strana nemá šanci nic z toho prosadit. Pokud to přece jen „na sílu“ protlačí parlamentem, bude v příštích volbách „odměněna“ voliči tím, že se již nikdy nedostane do žádných významnějších pozic v celostátní politice. Bude to pro ni „konečná“.

V těchto dnech rezonuje v ODS vzpomínka na „lepší časy“, kdy tato strana o sobě prohlašovala, že chce obnovit tržní hospodářství, kapitalismus „bez přívlastků“. Namísto toho tady máme jako dědictví po jejím vládnutí jakýsi podivný „hybrid“: to nejhorší z tzv. socialismu a opět to nejhorší z „divokého kapitalismu 19. století“. Na tom se žádná skvělá budoucnost pro příští generace postavit nedá. Dnešní ODS není žádnou pravicovou stranou, nýbrž partají čistě pragmatickou, občas i populistickou (když se to hodí). Koketování s tzv. pravicí patří jen k politickému koloritu. Od časů M. Topolánka nemá ODS s politickou pravicí nic společného. Pod Fialovým vedením už vůbec nic.

Mistrem v matení politologických pojmů je právě „politolog na baterky“ P. Fiala. Za půl druhého roku, co je u moci, nám den co den a od rána do večera pouze lže a vodí důvěřivé voliče/voličky a naivní občany/občanky za nos. Dnes už to pochopili i ti méně chápaví podporovatelé tohoto politického komedianta. Z P. Fialy se stal podobný „hrobař“ strany, jako byl svého času B. Sobotka (ČSSD) a jako je dnes M. Jurečka (KDU-ČSL).

Za tohoto stavu by ODS slušelo, aby se méně opájela domnělými úspěchy svých politiků, ale spíše začala hledat vhodnou osobu „likvidátora“ strany, která již mezitím politicky zbankrotovala. Toho, kdo ten „chlív“ po P. Fialovi dá do pořádku a připraví tuto politicky krachující partaj na blížící se „funus“. ODS by si mohla vzít příklad ze „socanů“, kteří již svého „likvidátora“ našli v osobě M. Šmardy. KDU-ČSL by jej mohla zase najít v P. Hladíkovi. Ten se bohužel dostal do popředí až v okamžiku, kdy tato strana beznadějně skončila na svých stabilních 2-3 procentech preferencí. S tím už se žádný „restart“ uskutečnit nedá. Hladíka je škoda, protože na rozdíl od M. Jurečky, který je nechutně vykrmený jako vepř těsně před zabijačkou, mohl straně prokázat dobré služby. V tom stavu, v jakém se tato strana nachází dnes, to už možné není.

Bohužel – pouze v ODS zatím nevidím nikoho odvážného (kdysi jsem si myslel, že by to mohl být jihočeský hejtman M. Kuba, ale už si to nemyslím), kdo by se tohoto nesnadného úkolu zhostil. Faktickým „likvidátorem“ strany se stal řeporyjský hulvát a Fialův „kámoš“ P. Novotný. Ten, kterého neměl Fiala odvahu ze strany vyhodit. Kdyby to udělal včas, nemuselo to s touto stranou dojít až tak daleko. Chtělo by to typického „byrokrata“, člověka bez barvy a bez zápachu, ale poctivého pracanta. Což takhle Z. Zajíček, který se osvědčil jako úspěšný „mediátor“ během nekonečných vyjednávání na pražském magistrátu? Jenom nenechávat dál ve funkci P. Fialu! Je natolik „toxický“, že jeho další setrvávání ve funkci může stranu zcela pohřbít. Modří ptáci, zbavte se ho!

14. 5. 2023

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář