Jdi na obsah Jdi na menu
 


Noc pod záštitou

3. 6. 2018

V předcházejícím článku měli čtenáři možnost, seznámit se s průběhem akce „Noc kostelů 2018“ v prostředí a organizaci diecézí českobudějovické a plzeňské. O tom, že celostátně tato již každoroční akce získala na věhlasu i významu duchovně kulturního rozměru, svědčí skutečnost, že nad organizací v rámci arcidiecéze pražské (Hl. m. Praha, Středočeský kraj, Ústecký kraj) převzali záštitu předseda vlády ČR, ministr kultury, předseda Senátu PČR, předseda Poslanecké sněmovny PČR, hejtmanka Středočeského kraje, primátorka hl. m. Prahy i starostky několika městských částí. Dále čelní představitelé církví - kardinál Dominik Duka OP, arcibiskup pražský a předseda ČBK, a Mgr. Daniel Ženatý, synodní senior ČCE a předseda ERC.

Z jejich úvodního slova uveďme několik myšlenek:

„Noc kostelů můžeme nazvat velikým festivalem krásy, ale také velkou slavností, ze které nás oslovuje nejenom krása, ale především ten, který je krásou… Možná je trochu škoda, že nemůžeme navštívit i bohoslužebné prostory synagog, protože vnitřní spojitost mezi krásou těchto prostor je evidentní. Ovšem v pátek se konají bohoslužby vítání šabatu, proto není možné, aby tato akce byla takto propojena…“ (Dominik kardinál Duka)

„Kostely patří k naší civilizaci. A to již velmi dlouho… Chodíme kolem a možná nás někdy napadne podívat se, co tam asi je, jak to tam vypadá… Právě Noc kostelů toto umožňuje… Přijďte! Bude otevřeno…“ (Mgr. Daniel Ženatý)

Modlitba na Noc kostelů – Vládce nad dnem i nocí, uděl, pokorně prosíme, požehnání letošní Noci kostelů, když přebýváme v noci ve tvém chrámě. Žehnej všem organizátorům a návštěvníkům. Ty, který žiješ a kraluješ od věků až na věky. Amen.

Koordinační tým pro Prahu a střední Čechy připravil obsáhlou brožurku s úvodním slovem v angličtině a přehledem vysvětlujících pojmů. Dále i mapové zobrazení celého rozsáhlého regionu a seznam kostelů. Jen v hlavním městě to představuje 154 objektů, v jednotlivých okresech pak dalších 141 objektů a v Ústeckém kraji 6 objektů.

Příležitosti k návštěvám některého, nebo některých z nich, bylo tedy jistě dosti. K bazilice Nanebevzetí Panny Marie na Svaté Hoře (Příbram II) se stoupalo po schodech se svícemi v rukou. Od Svatohorského zvonění pak program pokračoval slavnostním přivítáním návštěvníků, prohlídkou nově zrekonstruovaných sklepních prostor, prohlídkou rezidence a klenotnice, přednáškami, zpěvy, noční světelnou prohlídkou a diskusí s řeholníky. Otevřeny byly rohové kaple, Svatohorská prodejna a infocentrum, občerstvení. Rovněž výstavy „Nemohli jsme mlčet“ a „Požár Svaté Hory 27. 4. 1978 a její rekonstrukce“.

Na nedalekých Březových Horách (Příbram VI) byl již odpolední program pro děti, od 18 hodin přivítání ve sboru mistra Jakoubka ze Stříbra, komentovaná prohlídka, koncert Komorního sboru a vokálního sboru, vernisáž výstavy, prezentace knihy, písně z Taizé, rozhovor s duchovními…

Poutník František

p14803411.jpg

Svatá Hora vítá návštěvníky

p14803901.jpg

Sv. Jan Nepomucký na náměstí před kostelem v Březových Horách

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář