Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vrtulníky ‒ František Růžička

18. 6. 2019

Nelze říci, že je tomu nějak dávno. Asi před třemi roky rozhodla vláda, že leteckou záchrannou službu (ZS) budou provozovat státní složky, v případě jižních Čech tedy armáda. Ale pro jejich vrtulníky byl heliport v Plané u Českých Budějovic malý. Znamenalo to, že se vrtulníky ZS musely přesunout do Bechyně.

V současné době se na Ministerstvu zdravotnictví ČR připravuje návrh, podle kterého by měly leteckou ZS provozovat po roce 2020 především soukromé složky. Tento krok vítají jihočeští krajánci, neboť by tak byl využíván heliport – nově vybudovaný právě v Plané u Českých Budějovic. Bude tak využito zařízení, které pro tento účel kraj vybudoval za více než padesát milionů korun.

Zcela jistě – záslužné a rychlé postsocialistické plánování i konání!

K záslužné, obětavé a rychlé práci letecké záchranné služby dodejme, že právě v pátek 15. února se na Lipně při lyžování zranil osmiletý chlapec. Na pomoc byl přivolán vrtulník ZS.

Nedaleko Lipna, v Dolní Vltavici, se uskutečnil nácvik zachraňování tonoucího pod ledem z vrtulníku. Je známo, že právě Lipenské jezero je po zámrazu velice nebezpečným místem, neboť nedočkavci na led vstupují v době, kdy led nemá ještě dostatečnou únosnost, která je daná silou ledu. Nácviku byly přítomny i složky Armády ČR a Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje. Byly vyzkoušeny různé varianty, jak zachraňovat postižené na jezeře.

***

S troškou kritiky počastujme ještě konání ozbrojených sil ČR. Téměř „slavnostně“ bylo sdělovacími prostředky oznámeno, že armáda dostala zpět opravené pandury, které ke konci roku 2016 v počtu pěti kusů havarovaly. Při nehodě bylo zraněno 8 vojáků a řidička s dcerou v osobním vozidle. Důvodem bylo nedodržení bezpečné vzdálenosti při jízdě… Dva kusy opravených pandurů byly předány v prosinci, jeden v únoru, další jeden bude ještě do konce měsíce a jeden byl opraven vlastními silami… Ještě že se nenacházíme ve válečném stavu. To bychom snad museli povolat vozovou hradbu bratra Jana Žižky.

„Soužím socialistické vlasti“ – už dávno neplatí.

František Růžička (Hlas svědomí)

p1540720.jpg

Právě zasahujeme

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář