Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kosmatice ‒ František Růžička

20. 6. 2020

Předpokládejme, že mnohým strávníkům v době „zarouškování“ a zavřených restaurací nejen ubylo na váze, ale pro dobu bezprostředně navazující jim náležitě vzrostl apetit. Stejně ale tak lze dovodit, že spíše na vepřo-knedlo-zelo, hovězí gulášek nebo jinou vydatnou stravu. Odborníci z toho jistě radost nemají, ale to už je jejich starost. Nechť se o zdravou výživu národa starají povolaní! Finančně strádajícím restauratérům pak popřejme, aby je neválcovaly „mekáče“, KFC a jiné, málo zdraví vyživovatelé, především té naší nejmladší, dorůstající a sílu nabírající generace.

Jelikož se naše rozverná příroda nachází přibližně ještě v době „bezinkobraní“ (květenství), připomeňme, že bez černý u nás roste v míře bezpočetné, leč kvete pouhé tři týdny. Takže se sběrem značně aromatických, žlutobílých květů nelze otálet. Jeho léčivé účinky dokáží pomoci od mnohých zdravotních neduhů. Vedle svého léčitelství si také získal své místo v kuchyni i kosmetice.

Naše babičky svorně říkávaly: „Před heřmánkem smekni, černým bezem klekni.“ Netřeba se proto divit, že v dobách dřívějších byl vysazován i v zahradách. Své květenství vydává právě na rozhraní měsíců května a června, podzimní úrodu pak černými kulatými plody – bezinkami. Květy podporují vykašlávání a pocení při nachlazení, mají močopudné účinky a pomáhají i při trávicích problémech. Jsou vhodné i pro jarní detoxikaci, podporují tvorbu mateřského mléka. Bezinky pak obsahují cenná rostlinná barviva a vysoce antioxidační účinky, vitaminy A, B, C a kyselinu listovou. Tiší bolesti, jako prevence pomáhají v podzimní chřipkové sezoně, listy pak jako obklady při revmatismu… Jako každá bylinka však současně nutí k ostražitosti: při nesprávném užití může přivodit zdravotní komplikace (zvracení, průjem, celkovou slabost…).

Ale od lékárny zpět do kuchyně. Kosmatice – najdete je snad dneska ještě na nějakém jídelníčku? Třeba i na vesnici? Smažená květenství bývala skutečnou lahůdkou. Čerstvě trhané květy obalené v těstíčku, případně s přidáním strouhaného sýra, nebo dalších pikantností (jogurt s česnekem…).

Tak dobrou chuť, ale pozor na odkapávající omastek!

Jen tak na závěr: vysazený bez, dokáže ze zahrady vyhnat málo oblíbené krtky a jiné hlodavce.

František Růžička, České Budějovice (Hlas svědomí)

p15803261.jpg

Květenství bezu černého

p15803501.jpg

Letkvar z něj (v elegantním balení) se nemine léčebnými účinky

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář