Jdi na obsah Jdi na menu
 


Myšlenkové vřídlo ODS - Mgr. Bc. Jan Kopal

20. 6. 2020

Od nejsilnější opoziční strany v zemi bych očekával větší myšlenkové impulsy a přínosy, než je problém slepičáren a uskutečnění návštěvy Tchaj-wanu.

Jenže problém ODS nejen těchto dní, ale posledních let je totální myšlenková sterilita a bezpohlavnost. Ne náhodou se tahouny této strany stává tandem Miloš Vystrčil ‒ Mirka Němcová. Tedy politici druhé kategorie.

Ne náhodou jsou tato jména skloňována coby potencionální kandidáti na Hrad. Horší je, že jsou to zároveň také hybatelé postupné proměny ODS v druhou Unii svobody. Snad také napodobí její osud a uvolní na politické scéně místo pro skutečnou a autentickou pravicovou stranu.

Mgr. Bc. Jan Kopal

─────

Stanovisko redakce SN:

Po přečtení výše zveřejněného článku jsem zauvažoval o tom, zda by nebylo nejvhodnější připojit k němu samostatný článek s tímto titulkem: Resuscitovaná „ptákostrana“ znovu umírá?

Stav, v němž se tato strana aktuálně nachází, je nezáviděníhodný. Jaká je celá pravda o „kondici“ partaje, jejíž předseda si troufá dělat příštího premiéra, se dozvíme na podzim. I když: krajské ani senátní volby, jak ukázaly výsledky z doplňovacích voleb v uvolněném obvodu po J. Kuberovi, nemusí vypovídat vůbec o ničem. Jakou legitimitu může mít politik, který vzešel z voleb, jichž se zúčastnilo 10 procent voličů? Naprosto nicotnou, téměř žádnou. Takový senátor by se měl spíš stydět za to, že ho zvolilo tak málo občanů. Další důkaz o zbytečnosti Senátu.

ODS je díky neschopnosti a nekompetentnosti Fialova vedení strany, jakož i přičiněním pandemie koronaviru zase zpátky na svých 10-11 procentech, která tato strana získala před třemi lety v parlamentních volbách. To bylo nějakého chvástání a příprav na sestavování příští vlády! Momentálně to vypadá tak, že v příští vládě ODS nebude a že se preference budou i nadále ubírat sestupnou trajektorií: od deseti k pěti a pak od pěti k nule.

Jasným potvrzením bezradnosti současného vedení ODS je nabídka osob, které tato strana umístila na kandidátkách pro podzimní volby. Jak píše autor výše publikovaného článku: M. Vystrčil i M. Němcová jsou politici druhé kategorie. Já bych to pojmenoval daleko přísněji: politici s prošlou zárukou, které dnes skoro nikdo nezná a za nimiž nejsou žádné výsledky. Pokud ovšem M. Vystrčil (hradní mluvčí jej označil za pana „Nastrčila“) nepovažuje za podstatný díl své činnosti přípravu cesty na Tchaj-wan.

Jsem přesvědčen o tom, že Vystrčilovo „čínské“ dobrodružství sotva vstoupí do dějin jako významná kapitola našich zahraničních vztahů. Spíše to bude velká politická ostuda – podobně jako kauza pomníku maršála I. S. Koněva nebo pamětní desky vlasovcům v Řeporyjích. Předseda Senátu M. Vystrčil se chová jako umíněný chlapeček, kterému rodiče nechtějí koupit slíbenou hračku, a proto trucuje a dupe nožičkou.

P. Fiala a jeho „melody boys“ místo toho, aby se jasně distancovali od politického provokatéra P. Novotného, nemají „koule“ s tím cokoli udělat. Svou zbabělostí si jen „zadělávají“ na další maléry, které tuto stranu dál potáhnou ke dnu. S takovou zátěží se nedají nejen vyhrát volby a začít sestavovat vládu, ale vůbec politicky přežít. Copak si to ten „politolog na baterky“ P. Fiala, který toho o praktické politice ví tak málo, vůbec neuvědomuje? Jsem zvědav na to, co budou říkat voliči ODS, až ty podzimní volby jejich strana totálně „projede“?

Již nyní je zřejmé, že volba P. Fialy do čela ODS byla historickou chybou, stejně jako postavit do čela Senátu tak slabou politickou „figuru“, jako je M. Vystrčil. Oba tito pánové jsou „politici pro dobré počasí“, nikoli pro nepříznivé časy, jaké nyní prožíváme. V tomto kontextu je kandidatura M. Němcové úplnou marginálií.

Někdejší pozdní antikomunistka, která uměla hezky mluvit o zločinech komunismu (ve skutečnosti to byly to jen kecy v kleci), zatímco její strana nikdy nic neudělala proti posilování moci KSČM v Poslanecké sněmovně a po r. 2017 ani jejího vlivu na vládu, je zkrátka osoba nevolitelná. A to prý dokonce uvažuje o kandidatuře na funkci prezidenta republiky! Nevzala by to raději místo von der Leyenové? Možná by si té změny nikdo ani nevšiml a měla by to za mnohem větší peníze. V každém případě přeji ODS hodně úspěchů ve volbách. Získá-li s těmito kandidáty pět procent, může si gratulovat. Za rok to nemusí být ani těch pět procent.

Zdá se, že ani ODS nemá lidi. Nemají je dnes skoro v žádné straně. Proto nabízejí voličům to, čemu říkám: „zasmrádlí politici“. ODS kupříkladu přišla s nabídkou M. Kocourka a teď pro změnu s „Myrkou“ Němcovou. Však se také někteří vnímaví čtenáři na internetu ozvali, když si tu novinu přečetli. Jeden z nich napsal toto: „Komsomolská funkcionářka, zlodějka rohlíků a zneuživatel služebního auta, to je ukázka morálních kvalit od modrých strak. To bude ozdoba Senátu.“ Inu, v naší politice by se našly daleko horší „exempláře“, které toho mají na „triku“ neporovnatelně víc. V poslaneckých kuloárech se proslýchá, že politik bez „prů*eru“ je nevolitelný.

Jak se zdá, našim občanům není jedno, co se děje v politice, třebaže jich se to přímo nedotýká, protože bydlí někde úplně jinde, než budou tyto osoby kandidovat. Přesto: „nanominovat“ M. Němcovou do obvodu Prahy 1 je doslova šílenství. Copak to ti „ouřadové“, kteří ty kandidátky připravovali, netuší? Obvod Prahy 1 je „prestižní adresa“, kde nějaká poslankyně z Vysočiny nemá absolutně žádnou šanci. Možná by se uplatnila za kasou někde v supermarketu, ale v Senátu? Nenechte se vysmát, přátelé od „fialového Péti“ z Brna! Měli jste se zeptat Vokřála: ani v Brně by si prý neškrtla!

Zajímalo by mě, kdo poradil M. Vystrčilovi, aby jel místo za strýčkem „Si“ do Pekingu někam na Tchaj-wan? Kdyby ještě žil Čankajšek, pochopil bych to. Ale za nějakou neznámou prezidentkou, tak to mi rozum nebere. A co se týká příští „senátorky“ M. Němcové, tam bude pravda nejspíš daleko jednodušší: do Poslanecké sněmovny by ji příště nikdo nevolil, a tak to zkouší v Senátu. Mohlo by to vyjít, když k volbám chodí jen deset procent lidí. Není první ani poslední, kdo to tak dělá.

Dá se předpokládat, že podobných zoufalců bude v příštích letech přibývat, a to v závislosti na tom, jak tzv. opoziční strany budou postupně mizet z celostátní politiky. „Myrka“ Němcová je pouze takový „pokusný balonek“. Vypouštění dalších se dá očekávat v příštích měsících.

17. 6. 2020

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář