Jdi na obsah Jdi na menu
 


O zlínské nemocnici musí rozhodnout referendum!

13. 6. 2020

Jak se právě dočítám v článku na „iDNES.cz“ (12. 6. 2020, 16:10), část kandidátů pro krajské volby ve Zlínském kraji je toho názoru, že právě podzimní volby se stanou jakýmsi „referendem“ o tom, zda ve Zlíně-Malenovicích bude, či nebude postavena nová krajská nemocnice pro zdejší region. (Pozn. 1)

Podotýkám, že solidně vybavenou nemocnici má každé ze čtyř okresních měst tohoto kraje, a to jak Zlín, tak i Kroměříž, Uherské Hradiště nebo Vsetín. Krajská nemocnice by se tak stala zařízením „navíc“. Byla by špičkově vybavena jak přístrojově, tak i personálně.

Zda je výstavba takto náročného zdravotnického zařízení uskutečnitelná v podmínkách všeobecného šetření v důsledku „koronavirové krize“, to si doopravdy netroufám posuzovat. Laicky však předpokládám, že to bude nad finanční možnosti Zlínského kraje, který by se kvůli nemocnici musel neúměrně zadlužit a navíc ještě zastavit jiné důležité projekty. Po mém soudu je nová nemocnice investicí zbytnou.

Stranou ponechávám fakt, že budovat takové zařízení v prostoru mezi průmyslovým Zlínem a Otrokovicemi je naprostý nesmysl jak po stránce zdravotnické, tak i dopravní. Ideálním místem pro toto zařízení by byl prostor s bohatou vegetací, např. okolí Luhačovic.

Za největší problém nicméně považuji dopravní obslužnost ze strany Rychlé záchranné služby. Dojezdová vzdálenost do některých odlehlejších částí regionu, která by byla delší než půl hodiny, by znamenala jistou smrt pro vážně ohrožené pacienty. Nelze riskovat lidské životy jenom proto, že si kdosi usmyslel dát si „dárek k Vánocům“ v podobě nové nemocnice.

utf-8--krasjsk-c3-a1-20nemocnice-20zl-c3-adn-2ejpg.jpg

Přiznám se, že podivné a zmatené politické kroky KDU-ČSL a STAN, jimž zvoní umíráček, sleduji s jistými obavami již delší dobu. Když jde někomu o všechno, je schopen dopouštět se roztodivných kousků. Obě tyto politické formace bojují v posledních měsících o holé přežití. Případné předčasné volby je spláchnou rovnou do kanálu. Kdyby se jim náhodou podařilo přežít politickou smrt alespoň na krajské úrovni, byl by to obrovský úspěch. Obě tyto partaje v celostátní politice končí a žádné triky ani zákulisní tahy na tom nic nezmění.

Zlínský hejtman J. Čunek (KDU-ČSL) ani krajský radní P. Gazdík (STAN), kteří nepocházejí ze Zlína, ale „přivandrovali“ sem ze zapadlých částí regionu, vůbec netuší, jaká jsou zlínská specifika. Nevědí o Zlíně ani o širším regionu zhola nic. Nelze se tomu divit: v provinčním, zaostalém Vsetíně, jakož i v pohraniční vesničce Suché Lozi, kde se zastavil čas a kde lišky brzy začnou dávat místním občanům dobrou noc, se tito pánové sotva mohli něco doslechnout o tom, co někdejší centrum Baťova obuvnického impéria potřebuje.

O bohaté historii tohoto města i celého zlínského regionu se tito dva nedouci mohou více dozvědět z knihy „Zlín v proměnách času“, kterou jsem připravil s kolektivem spoluautorů před více než dvaceti lety – k 675. výročí první písemné zmínky a 600. výročí rozšíření městských práv. (Publikaci vydal Ateliér Regulus ve Zlíně v roce 2001. Jedná se zatím o nejmodernější zpracování dějin Zlína.) Stačí navštívit Krajskou knihovnu F. Bartoše v areálu bývalého n. p. Svit, kde si ji mohou vypůjčit, případně prolistovat ve studovně.

Základním předpokladem ovšem je, že oba tito mudrlanti vůbec umí číst. Po tom, co předvádějí v politice, začínám o tom vážně pochybovat. Inu, domýšlivých hlupáků, kteří si nevidí na špičku vlastního nosu, máme dnes v politice jako hub po dešti. Brzy je začneme vyvážet do ciziny – jako zajímavý obchodní artikl.

Protože se jako historik zabývám dějinami Zlína i širšího teritoria Zlínska již od dob středoškolského studia (první příspěvek jsem v regionálním tisku publikoval na podzim 1968), pozorně sleduji všechno, co se v tomto regionu odehrává, třebaže již desítky let bydlím jinde (Ostrava, Praha). Nerad to konstatuji, ale poslední roky (platí to nejen pro působení J. Čunka ve funkci hejtmana, ale i pro „primátorování“ M. Adámka ve Zlíně) jsou tím nejhorším obdobím v dějinách Zlína i celého kraje po r. 1989.

Jsem přesvědčen o tom, že lidovecký „politický komediant“ J. Čunek , který se příliš upnul na předem ztracený projekt zlínské nemocnice, odejde brzy ze své funkce s velkou ostudou a do dějin Zlína se zapíše tím nejčernějším písmem. Až se bude na podzim letošního roku vracet zpátky do Vsetína, nikdo ze Zlíňáků se s ním loučit nebude. Nečekají ho ani vavřínové věnce či kytice květů od fanynek. Spíš může schytat pár facek a záplavu jadrných slov na rozloučenou od svých oponentů.

Rovněž já jsem hluboce přesvědčen o tom, že podzimní volby nesmyslný projekt krajské nemocnice ve Zlíně definitivně sprovodí ze světa. Skončí v témže propadlišti dějin jako J. Čunek, P. Gazdík a další političtí kašpaři, kteří by se rádi na úkor občanů Zlínského kraje ještě aspoň na dobu jednoho volebního období „napakovali“ nebo se dalších pár let přiživovali z peněz daňových poplatníků.

Přesto věřím, že se tak nestane. Přesluhující J. Čunek bude moci konečně v klidu odejít do starobního důchodu. A také P. Gazdík má šanci vrátit se opět ke své původní profesi – učitele na venkovské škole. Samozřejmě za předpokladu, že v politice úplně nezblbnul a nezapomněl všechno, co se kdysi naučil.

O tak vážných věcech, jako je projekt nemocnice pro 21. století, musí rozhodnout v REFERENDU všichni občané Zlínského kraje. Jedná se o natolik závažné rozhodnutí, že nelze připustit, aby o této záležitosti hlasovalo pouze pár desítek krajských zastupitelů. Prioritou musí být zdraví všech obyvatel zlínského regionu, nikoli jakési prapodivné „kšefty“ různých „kmotrů“ a na ně napojených zákulisních politických hráčů.

Tak by to jistě vyhovovalo několika krachujícím politickým stranám, jenže proti těmto záměrům je třeba se rázně postavit. Ať si zajišťují financování svých zbytečných partají a politických kamarádíčků jiným způsobem – nikoli na úrok obyvatel Zlínského kraje!

Díky lekci, kterou nám všem uštědřil „koronavirus“, dojde jistě brzy i na krajské úrovni k „překreslení“ politické mapy: zmizí všelijaké nadbytečné strany i různá pidiuskupení pro pár kamarádů. Konečně i tady se dočkáme tolik potřebného oddělení zrna od plev.

Nejen KDU-ČSL (s J. Čunkem a dalšími „trafikanty“), ale i „regionální“ STAN (vedený P. Gazdíkem), který se omylem dostal do Poslanecké sněmovny na zádech TOP 09, budou brzy končit. V příštích týdnech a měsících zmizí jak z celostátní politiky, tak i z té krajské. A bude záležet především na samotných voličích, zda si zástupce obou těchto politických subjektů ještě ze setrvačnosti zvolí do obecních nebo městských zastupitelstev. Doufám, že nikoliv.

Na podzim letošního roku se dozvíme, jaký bude výsledek. Jak znám občany Zlína, nepochybuji o tom, že se budou rozhodovat jak o krajských zastupitelích, tak i o zlínské nemocnici uvážlivě a dozajista správně. Zlín nepotřebuje fantasmagorický, narychlo spíchnutý, projekt nové nemocnice. Obejde se i bez „přivandrovalých“ rádoby politiků typu J. Čunka či P. Gazdíka, který by se rád stal novým krajským hejtmanem. On – vesnický učitýlek s pouhou několikaletou pedagogickou praxí! To mě doopravdy rozesmálo. A nejen mě.

Své vyjádření zakončím slovy, která jsem již uvedl v jednom ze svých starších článků o zlínském regionu: Čunku, vrať se zpátky do Vsetína! Tam ti bude líp než ve Zlíně! A pozdravuj ode mě medvědici Mášu!

12. 6. 2020

PhDr. Rostislav Janošík

P. S.

utf-8--tom-c3-a1-c5-a1-20ba-c5-a5a-2ejpg.jpgCo by asi řekl na urputnou snahu J. Čunka o prosazení projektu nové zlínské nemocnice politik, jenž již jednu takovou nechal ve Zlíně vybudovat – T. Baťa?

Nejspíš by tohoto politického kašpara přetáhl potěhem. K němu by se jistě připadali i další obyvatelé Zlína, kteří by vzali na ty drzé přivandrovalce klacky a hnali je svinským krokem tam, odkud přišli.

Poznámky:

  1. O zlínské nemocnici viz článek: https://www.idnes.cz/zlin/zpravy/krajske-volby-2020-zlinsky-kraj-lidri-nova-nemocnice.A200608_551965_zlin-zpravy_ras#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=domaci&utm_content=main
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář