Jdi na obsah Jdi na menu
 


Podloubí ‒ František Růžička

1. 6. 2020

Ve své literatuře nám jihočeský, stále aktivní pisatel Ing. Jan Schinko představuje mnoho historických pamětihodností i zajímavých událostí ze svého rodného města. Lze o něm napsat, že je skutečnou studnicí vědomostí o událostech, za kterými by se již dávno zavřely vody protékajících řek Vltavy a Malše.

V popisu vnitřního města uvádí, že se zde nachází 162 domů, které mají podloubí. Dodejme, že „loubí“ znamená totéž. Nejvíce z nich je přímo na náměstí, kde má podloubí každý ze zde 48 stojících domů. Další jsou převážně v okolních ulicích, které do náměstí přímo ústí, nebo jsou jako postranní. Jedná se o památku historické architektury, která však v průběhu doby značně utrpěla. I za první republiky jich bylo několik nekulturně strženo. Místo nich vznikaly stavby nové, mnohdy ani s původní zástavbou neladící. Spory o stržení některých podloubí vedl v minulosti i známý českobudějovický právník a politik Augustin Zátka.

Jakousi pomyslnou návazností se měly stát i železné „přístřešky“, které navozují dojem pokračujícího loubí z centra do okrajových částí rozrůstajícího se města. Tehdy měly architektonickou a urbanistickou hodnotu 60. a 70. let 20. století, dnes se prezentují již jen coby budovatelské stavby zašlé slávy. O lokalitě na sídlišti Šumava byla zmínka nedávno v článku „Všeho do času“. Podstatně menší přístřešek, přežívající v dezolátním stavu u restaurace Juvel (Plzeňská), byl již dříve po nehodě hlídán městskou policií a následně stržen. Netřeba pochybovat, že v brzké době dojde i na konstrukci, stojící u Kulturního domu na sídlišti Vltava. Takže opravdu ‒ všeho do času!

Tentokráte si povšimneme další lokality. Přístřešků „u Družby“, které lemují část páteřní městské silnice „Pražská“. Již v minulosti se uvažovalo o jejich zbourání, ale na podzim minulého roku bylo dohodnuto jejich zachování. Původní vzhled již dávno ztratily, střešní krytinou zatéká na hlavy zde čekajících na MHD, místo původních podhledů zde přibývají holubí hnízda, odkud na hlavy čekajících padá další nepříjemné znečištění. Hlavní architekt pro tisk tehdy sdělil, že je připravený projekt na opravu, finance jsou v rozpočtu zajištěny…

Nerad se opakuji, ale „všeho do času“. Také radničních úvah a rozhodnutí. Výše zmíněné přístřešky u „Družby“ (Pražská tř.) nakonec nezachránila ani petice odborníků a architektů s argumentem, že se jedná o cennou stavbu nadregionálního významu (architektů Konopky a Hlouška). Tak uvádí i dokumentace v Databázi české moderní architektury… Co bylo, bylo, co bude, nikdo nikdy dobře neví. Jisté je, že podle posledního rozhodnutí dojde k demolici. To vyvolalo negativní odezvu na sociálních sítích. Náměstek primátora V. Lavička pro tisk nyní uvedl, že oprava by byla dražší než bourání a stejně by masivní železné konstrukci nevrátila povodní podobu (?). Podle dřívějšího rozpočtu by náklad představoval částku cca 18 mil. Kč… Termín ještě stanoven není… Je vypsané výběrové řízení… Že by demolice začala v první polovině letošního roku (uvedl tisk 5+2), může doufat jen snílek… To spíše dojde dříve k nějakému tomu zranění a dalšímu znečištění hlav čekajících na městskou dopravu. Ta, jak víme, ještě stále jezdí podle prázdninového jízdního řádu, vzhledem k opatřením proti C-19… Takže uvidíme, zda tu nebude dříve druhá jeho vlnka nebo megavlna. Kdo ví???

František Růžička, České Budějovice (Hlas svědomí)

p15802931.jpg

Přístřešky jako podloubí u Družby

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář