Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pravda odvěká ‒ František Růžička

1. 6. 2020

Přesně, jak zpíval Jan Werich: „Je to pravda odvěká, šaty dělaj’ člověka.“ Kdo by to neznal, při vynechání té nejmladší a nejinteligentnější, digitální generace. O druhé květnové neděli si znovu (vedle březnového MDŽ), s radostí připomínáme Den matek. Jistě jste nezapomněli alespoň na malou kytičku.

O první květnové sobotě toho zase až tak moc nevíme. Letos připadla na 2. května a je Světovým dnem nahého zahradničení. Ve „vyspělé“ cizině má mnoho vyznavačů a slaví se již patnáct let. Snad jsme zase až tak o moc nepřišli. Přiznám se, že si ani nedovedu představit několik svých sousedek-zahradnic, jak na své záhumence trajdají s kolečkem nebo trakařem, sází cibulku nebo okurky, pečlivě hrabou trávník, a to všechno v rouše Evině… Jakpak by to asi ošperkoval Karel Čapek? Budiž nám útěchou, že v letošním roce by musely mít ale roušky, takže by třeba byly i k nepoznání. No, no…

V soudobé novinové literatuře jsem se poučil, že pozitivní přínos tohoto originálního dne v kalendáři spatřuje i psycholog. Prý to má v sobě určité kouzlo výjimečnosti. Velký úspěch to má mít ve Velké Británii. Jaká škoda, že jsem svého času nikoho takového nezahlédl v rozsáhlých zahradách hradu Winsdor. Není divu, tam bývá povícero „obecenstva“.

Takové hodně vybočující zahradničení z každodennosti, může prý působit velmi příznivě, neboť navozuje sounáležitost s okolní přírodou. A může to být i psychická vzpruha v dnešní době poznamenané strachem a stresem z uzavření do odloučenosti, od společnosti a karantény. Tak vám nevím, ale jaksi se nechci zabývat otázkou, co když vám při pletí záhonů nějaký ten koronabrouček někam zaleze…

Na druhé straně zase nemusíte nikam jezdit, stejně jsou hranice zavřené, takže vaše tělíčko může slastně vychutnávat i sluneční paprsky a doplňovat zásoby vitaminu D… A navíc, jak jsme už zase strašeni (zejména na TV Barrandov), že zeleninka bude čím dál tím dražší, tak si můžete vypěstovat vlastní, lacinější. Pokud zaprší a neulpí na ní jen váš pot. Ale i na vlnách Českého rozhlasu jsem již vyslechl rady na tém: „Vypěstuj si sám.“ Také dobré. V době budování socialismu platilo: „Udělej si sám.“ Bude to ryze české, bude to snad i chutné, čerstvé a hlavně levné. Až na ten pot… Docela si dovedu představit, že si po čase založíme i nějaký ten kibuc pro naháče… Třeba na málo využité „pražské náplavce“.

František Růžička, České Budějovice (Hlas svědomí)

p15801631.jpg

Tak honem do záhonů

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář