Jdi na obsah Jdi na menu
 


Retro Noc kostelů ‒ František Růžička

20. 6. 2020

Pro doplnění souvisejících informací si dovolím navázat na předchozí článek „Noc kostelů 2020“. Jako nosné motto této již tradiční akce se stal citát: „Učinil jsi měsíc k určování času… Přivádíš tmu… Noc se snese… Slunce vychází… Člověk vyjde za svou prací…“

Porozuměli jste skrytému obsahu? Přiznám se: já ne. I když domněnek bylo nepočítaně. Teprve doprovodný text putující po Středočeském kraji (Pražská arcidiecéze) mi předestřel, že text odpovídá na skutečnost určování času, jak o tom biblický text mluví. Bůh je Pánem nad časem. Žádný člověk nad časem nemá moc: ani mocní, ani chudí. Dalším vysvětlením bylo, že rakouští organizátoři vybrali právě toto znění jako vazbu na původní termín (5. června), kdy byl Mezinárodní den životního prostředí. Jenže: Rakousko akci odvolalo a přesunulo až na příští rok. Rakouské znění pak vychází ze Žalmu 104 („Přivádíš tmu, noc se snese, les se hemží zvěří“).

Připomeňme proto, že podnět vznikl ve Vídni roku 2004, kdy jeden kostelník za zvuků mediální hudby, zapálil svíčky a ponechal otevřené kostelní dveře. To přilákalo mnohé zvědavé návštěvníky i na komentovanou prohlídku. Tak vznikl koncept první ekumenické Noci kostelů. V roce 2009 se již zapojily všechny rakouské diecéze a akce překročila státní hranice. U nás se nejdříve zapojily: plzeňská a brněnská diecéze. Od roku 2010 se organizuje ve všech českých a moravských diecézích.

Pozdrav návštěvníkům vyjádřil Dominik kardinál Duka OP, arcibiskup pražský. Záštitu převzala řada institucí a mnoho osobností veřejného i církevního života. Přímý přenos měla televize NOE. Akcí bylo tolik, že je nelze vyjmenovat v obsahu tohoto článku… Jestliže v roce 2010 se zapojilo 5 církví a přihlásilo se 68 kostelů, pak v roce 2019 již 13 církevních společenství a celkem 353 kostelů. Kvalifikovaný odhad uvádí 140 tisíc návštěvníků.

Nepříznivá doba pandemie však odhalila mnohé skryté možnosti. Například řada farností a sborů zmobilizovala technické síly a začala bohoslužby konat bez účastí věřících, ale s možností sledování prostřednictvím rozhlasu nebo televizních či internetových přenosů… Věřme, že i tato zvláštní Noc kostelů přinesla mnohá nová poznání, zejména v chápání víry v době, kdy dochází ke zcela nepředvídaným okolnostem včetně osobního omezení. Kéž nás tato nová cesta neochuzuje, ale naopak obohacuje!

František Růžička, České Budějovice (Hlas svědomí)

p15804001.jpg

Jeden z řady neznámých pražských kostelíků

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář