Jdi na obsah Jdi na menu
 


Wintonovo dítě

1. 6. 2020

V souvislosti s připomínkou ukončení 2. světové války před 75 roky nebylo opomenuto jméno britského občana sira Nicolase Wintona, který v rámci tzv. Kindertransportů zachránil 669 židovských dětí, které byly odváženy vlaky z tehdejšího Protektorátu Čechy a Morava do Velké Británie. Tyto děti byly přijaty místními rodinami. Podle historických záznamů první vlak odjel z Prahy v květnu 1939. Wintonova bronzová socha je na hlavním nádraží v Praze. S organizací mu pomáhali i další lidé. Vzpomínán je Trevor Chadwick, kterému má být postaven pomník v jeho rodném jihoanglickém Swanage. Jako člen pražské pobočky Britského výboru pro uprchlíky z Československa jednal s okupačními úřady a zařizoval potřebná povolení. Jeví se, že ve Velké Británii mají k pořizování památníků zcela jiný přístup, než který se v současné době odehrává v politických partiích u nás. Dodejme, že sir Winton zemřel před pěti roky. Letos uplynulo 111 let od jeho narození.

Smutná zpráva přišla z Holubova (pod Kletí), kde ve svých 94 letech v úterý 28. dubna zemřela RNDr. Ruth Hálová, která byla jedním z Wintonových dětí. Narodila se 26. února 1926 v České Krumlově v židovské rodině, rozená Adlerová. Téhož roku zemřel její otec, který pracoval jako prokurista ve zdejší Spirově továrně. Ovdovělá matka se tak musela starat nejen o ni, ale ještě o starší dceru Evu (1921). Jako školačka na německé obecké a později německém gymnáziu se Ruth musela těžce vyrovnávat s tehdejší nenávistnou dobou. Nejprve musela v září 1938 opustit třídu a posléze po okupaci zbytku území Čech a Moravy s celou rodinou i Český Krumlov: přes Protivín do Prahy. Tam se maminka dozvěděla o připravovaných transportech. Koncem června roku 1939 se Ruth ve svých třinácti letech dostala tímto transportem z pražského Masarykova nádraží do Anglie ‒ jako jedno z nejstarších „Wintonových“ dětí. Posledním transportem 2. srpna pak odjela také její starší sestra Eva. Tam byly vychovávány v několika rodinách. Od roku 1943 Ruth pracovala ve farmacii. Adoptivní rodina chtěla, aby dále studovala, a proto přešla do Walesu, kde také maturovala.

Paní Ruth se po válce vrátila, vystudovala mikrobiologii na Přírodovědecké fakultě v Praze, vdala se a vychovala dvě děti. Pracovala v diagnostické laboratoři v motolské nemocnici, později v sanatoriu v Karlových Varech a Ústí nad Labem. Maminka přežila válku v Terezíně díky sňatku a vyhnuta se tím transportu na východ.

Její životní úděl i zkušenosti zůstávají zachovány v mnoha vzpomínkových dokumentech nejen na Českokrumlovsku a jižních Čechách. Pravidelně jsme ji mohli vidět na koncertech v Hotelu Růže v Českém Krumlově a novoročních koncertech Jihočeského muzea v Českých Budějovicích, kde také významně podporovala Soukromou uměleckou školu na Zavadilce.

Čest její památce!

František Růžička, České Budějovice (Hlas svědomí)

p15202031.jpg

Ná závěr Novoročního koncertu poděkování paní Dr. Ruth Hálové

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář