Jdi na obsah Jdi na menu
 


„Uplakánek“ T. Martínek nezná český pravopis!

20. 6. 2021

Motto: „Hřbitovy jsou plné nenahraditelných lidí.“ (G. Clemenceau)

Citátem bývalého francouzského ministra zahraničí z doby krátce po První světové válce (1914-18) se vracím k výroku jednoho příznivce TOP 09 na adresu padlé politické hvězdy D. Feriho o tom, že tento mladý politik levičácké TOP 09 je „nenahraditelný“.

Kdybych napsal, že mě „pirátský“ poslanec T. Martínek, který tak rád a ochotně kope za normalizačního komunistu P. Dvořáka v čele České televize, něčím překvapil, lhal bych. Nepřekvapuje mě to ani trochu, protože podivná levičácká, neomarxistická a probruselská cháska, jež se sdružuje pod praporem České pirátské strany, může překvapit jen člověka hodně naivního. Tím naštěstí nejsem a nikdy nebudu.

Leč nejde jen o vážné mezery tohoto poslance v českém pravopise, ale také o nejasnosti okolo významu slov: migrace (migrant), emigrace (včetně exilu), uprchlíci. Čili: jeden velký guláš.

Pan poslanec by si potřeboval rozdíl mezi těmito pojmenováními ujasnit. Zejména pak rozdíl mezi slovem emigrace (obvykle ekonomická) a exil: k exulantům, tedy osobám, které se již nevrátily do své původní vlasti, patřil jak slavný „učitel národů“ J. A. Komenský, tak i mnozí Češi a Slováci, kteří odcházeli po r. 1948 na Západ a zpátky do vlasti se již nikdy nevrátili.

První vlnu těchto exulantů představovali právě příslušníci šlechtických a měšťanských rodin, kteří z náboženských důvodů (jako nekatolíci) museli opustit svou vlast po vítězství katolíků v bitvě na Bílé hoře (8. 11. 1620). Je dobré to připomenout – u příležitosti 400. výročí popravy na Staroměstském náměstí v Praze dne 21. 6. 1621.

─────

A teď zpátky k T. Martínkovi a jeho příspěvku, který zveřejnil v „hlásné troubě“ TOP 09 – Šafrově internetovém deníku „Forum24“. Jen mne překvapuje, že to jeho stranickým kolegům nevadí, když dnem i nocí brojí proti této levičácké pidistraničce.

Článek má tento titulek: „Slovenský migrant Andrej Babiš opět lže o Pirátech“. (Forum24, 15. 6. 2021) Text byl převzat beze změny. Jsou v něm pouze červeně vyznačeny dvě pravopisné chyby, jichž se absolvent vysoké školy „Ing.“ T. Martínek dopustil.

Zdá se, že u Šafrů nemají korektora, protože si těchto chyb nikdo nevšiml. Já bych něco takového nikdy bez kontroly nezveřejnil. Holt – máme u nás média, kde se žádnými pravidly neřídí – ani Pravidly českého pravopisu. Již zmíněný „učitel národů“ by zaplakal, kam až jsme to klesli za posledních 30 let údajné svobody a demokracie. V článku se píše toto:

„Bratislavský rodák Andrej Babiš, který ještě v roce 2015 chtěl využít tisíce syrských a dalších uprchlíků na práci v Česku a chtěl natrvalo zůstat v muslimském Maroku, nyní znovu manipulativně naváží ve svém Čau lidi do Pirátů, kteří jsou v koalici se Starosty v čele volebních preferencí a ohrožují Babišův pochybný business založený na dotacích, veřejných zakázkách či investičních pobídkách ve střetu zájmů. I původ majetku Andreje Babiš budí pochybnosti. Odmítá se omluvit za lživý výrok, že Piráti údajně mají chtít nastěhovat povinně migranty do bytů lidem, což je obyčejná lež, za kterou by se slušný člověk omluvil. Omluvu tak Andreji Babišovi pravděpodobně opět bude muset nařídit soud.

Čeští občané mají s migrací své zkušenosti z doby komunistického režimu, kdy statisíce Čechů emigrovaly před komunistickým útlakem do Kanady a dalších zemí. Stejně tak u nás pomáhají úspěšně zaplňovat nedostatky trhu práce například doktoři z Arménie, zedníci z Ukrajiny či programátoři z Běloruska, kteří mnohdy také utíkají před útlakem ve své zemi.

I když uprchlíci či migranti z blízkého východu a Afriky mají Českou republiku pouze jako tranzitní zemi jejich cesty do Německa, Švédska či jinam a v Česku zůstat nechtějí, tak Piráti odmítají nesmyslné kvóty a chtějí řešit přístup k migraci zodpovědně.

Koalice Pirátů a Starostů prosazuje v programu odpovědná, bezpečná a humánní řešení bez povinného přerozdělování. Koalice chce předcházet nelegální migraci již mimo území EU, chce podpořit posílení ochrany vnějších hranic EU, spolupráci mezi státy EU v oblasti azylu a návratové politiky, včetně reformy agentury FRONTEX.

To, že se premiér za své lživé výroky údajného poviného nastěhovávání migrantů lidem do bytů neomluví, sdílel Andrej Babiš společně s další lží strašící občany na své sociální sítě ve chvíli, kdy se v živém přenosu ČT 24 účastnil pietní akce v Lidicích. Takové zneuctění obětí druhé světové války, kterou zapříčinili právě nacionalisté šířením lží a nenávisti vůči určitým skupinám osob, není hodno premiéra demokratické země.

Autor Tomáš Martínek je poslancem za Piráty“

─────

Jen tak dál, vážení Piráti! Jen houšť a větší kapky, milí budovatelé „světlých zítřků“! V zemi, kde zítra bude znamenat předevčírem a kde se původní obyvatelstvo stane cizinci ve vlastní zemi. Nestraším, pouze varuji! Takové plány měli již před vámi mnozí jiní „hybatelé dějin“. Dnes po nich ani pes neštěkne…

20. 6. 2021

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář