Jdi na obsah Jdi na menu
 


ODS chce zezelenat – díky rajčatovému bossovi!

7. 6. 2021

O tom, že se můžeme od „pana Promopro“, europoslance A. Vondry, dočkat ještě nejednoho překvapení, nebylo nikdy pochyb. Někdejší Havlův „emisar“ u „nepřátelského“ politického sdružení V. Klause (ODS) nikdy nezahálel, ať byl v jakékoliv pozici. Úkoly stanovené „svatým“ všech komunistů a estébáků plnil vždy na jedničku. Proto také v politice tak dlouho vydržel, zatímco jiní už jsou dávno tam, kde končí záda a začínají nohy.

Ano, Havlův „kámoš“ Saša V. patří dnes k těm nejstarším politikům u nás, ačkoliv ještě nedovršil šedesátku. Je doslova politickým stařešinou.  A protože v ODS všichni tuší, že s „fialovým Péťou z Brna“ půjde tato strana na podzim do „kelu“, chtějí tito „pravičáci“ využít k nalákání voličů starý trik. Něco na způsob melounu, který má zelenou slupku, ale červený „vnitřek“.

ODS hodlá zvolit opačný postup. Aby se ještě víc mohla přimknout k Bruselu a naklonit si její přízeň, bude se teď věnovat pěstování zeleniny. A začít chce – světě div se! – u rajčat. Za tímto účelem se sblížil politický „pionýr“ Saša s rajčatovým bossem – finančníkem V. Schmalzem. (Celé to politické sblížení má jediný účel: tento politik se chce dostat zpátky na pražskou kandidátku.) Oba tito muži spolu hodlají ve sklenících elektrárny v Tušimicích pěstovat rajčata. Vedle toho má vzniknout think-tank nazvaný „Národní institut životního prostředí“. To vše na truc otci-zakladateli V. Klausovi: z ODS se má stát strana „nikoli modrá, nýbrž zelená“.

Zdá se, že kormidelníci ODS začínají před volbami zmatkovat. Je jasné, že koaliční slepenec SPOLU po aféře se sexuálním „predátorem“ Ferim skončí za pár měsíců neslavně. Do PS se zřejmě dostane jen několik známějším „modrých ptáků“. Ten zbytek si bude muset poradit sám. A protože Saša patří k průkopníkům, kteří se nebojí riskovat, může všechno nakonec dopadnout ještě dobře.

I tak se zdá, že „zelených“ stran tady budeme mít postupem času mnohem víc. „Zezelenat“ radil „černoprdelníkům“ již před loňskými krajskými volbami J. Grolich, který zřejmě díky tomu získal funkci jihomoravského hejtmana. Spojit se se „Zelenými“ chtěli ještě před podzimními volbami i někteří socani. Ani tento úmysl však nevyšel. Zůstala z toho jen nabídka pro M. Stropnického, aby kandidoval za ČSSD. Pouze Babišovo „ANO 2011“ se zatím drží jiné osvědčené barvy: žlutá pro pole s řepkou po celé republice, to je přece nádherná barva, nemyslíte, vážení přátelé?

Před nadcházejícími volbami se můžeme dočkat ještě nejednoho překvapení, ba i změny celkové orientace některých stran. Budou muset něco udělat, chtějí-li po říjnových volbách zasednout ve Sněmovně. Cosi mi říká, že na podzim budeme hrát v PS úplně jinou „ligu“: se zcela novými hráči i v nových dresech. Aspoň nějaká změna po těch deseti letech postupného zahnívání. Inu, zákony přírody jsou mocnější než ty lidské. Tam stačí, když nová garnitura zruší ty staré, již nevyhovující.

Zvykli jsme si na to, že v politice není nic nemožné. Jen musíme pár měsíců počkat. Nic se totiž nemá uspěchat. Stačí, když si počkáme, jak to s tím zezelenáním ODS dopadne. Už jsme tady měli několikrát přemalovaný smíchovský tank a pak se zase všechno vrátilo do původního stavu. V ODS to možná dopadne úplně jinak. Jako nový „pták“ by mohl vyhrát papoušek: je krásně barevný a všem se bude líbit. Na programu přece nezáleží, ale na „ptákovi“ ano. Příslušnice něžného pohlaví jistě potvrdí, že tomu tak je.

Pozadu nechce zůstat ani levicová pidistranička TOP 09. Ta si hodlá zvolit jako svého „ptáka“ (po aféře s Ferim) kolibříka: ten je taky malý, ale kraválu nadělá tolik, že je slyšet po celém pralese. Předsedkyně M. Pekarová-Adamová, která má prý ptáky ráda (zdá se, že ornitologie je dalším jejím koníčkem – hned vedle historie), si od nové „image“ slibuje, že strana ve volbách dále posílí. Bohužel – ne každý to vidí tak optimisticky.

Také Babišovo „ANO 2011“ se rozhodlo jít podobnou cestou „inovace“: oni zase budou mít jako nového „ptáka“ (předtím měli koblihu, na kterou lákali voliče) páva. Fotky s paní Alenou obletěly celý svět a zaznamenaly obrovský úspěch. V Babišově ovčinci bečí teď všechny ovce stejným hlasem: „Jako stranický symbol chceme páva! Paní Aleně to s ním velice slušelo. Bééé.“

schillerova-pav-770x460.jpg

Vážení občané a voliči, hlavně se nezapomeňte občas zasmát! S tím se nám bude putovat k volebním urnám lépe a radostněji. Na podzim totiž půjde některým stranám o všechno. Babišovy ovce s obavami čekají, zda se nestane zázrak, po němž neskončí na jatkách.

Sněmovní matador J. Faltýnek významně pomrkává okem: „To víte, že se nemusíte bát! Ještě v Čechách, na Moravě a ve Slezsku nebylo tak zle, aby se hoši a holky, co spolu (neplést s koalicí SPOLU!) mluví, nedohodli. Když jde o politiku a o velké prachy, musí jít všechny ohledy stranou. Kdo má ostřejší lokty a víc proříznutá ústa (lépe: hubu), ten vyhrává!“

Na shledanou v lepších časech! Snad to nakonec na podzim u voleb nedopadne tak jako v této hlášce: „Kdo uteče, ten vyhraje“!

6. 6. 2021

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář