Jdi na obsah Jdi na menu
 


„Babráctví“, jaké nemá obdoby!

28. 6. 2022

Blížící se předsednictví ČR v Radě Evropské unie (EU) dělá premiéru P. Fialovi i členům jeho vlády diletantů a pologramotů vrásky na čele. Celé ty přípravy, jak se o nich jen okrajově dozvídáme z „ukrajinské“ České televize (ČT), působí nesmírně amatérsky, improvizovaně a hlavně nevzdělaně.

Jen pár dní před „startem“ tohoto předsednictví upozornili někteří naši novináři na to, že v propagačním videoklipu, který byl k zahájení této akce natočen (jistě nikoli za malé peníze daňových poplatníků), se vyskytuje jak špatná gramatika českého jazyka, tak i jedna faktografická chyba „jako Brno“, odkud pan premiér pochází.

Jak dokládám v řadě svých článků v SN z posledních měsíců (dokumentuji to zhruba půl roku), pologramotných ministrů je Fialova vláda plná – včetně samotného premiéra. Ani on pořádně česky neumí, o jeho tiskovém mluvčím ani nemluvě. Největšími „borci“ v nezvládání základů české gramatiky a pravopisu jsou: ministr školství (!) P. Gazdík (STAN) a ministr práce a sociálních věcí M. Jurečka (KDU-ČSL). Podobně neutěšená je situace i v Poslanecké sněmovně (PS), zejména u politiků vládních stran.

Chyba, kterou nelze přehlédnout a jíž si musí všimnout každý, kdo dotyčné video zhlédl, se týká letopočtu začátku 2. světové války. Většina z nás si ze školních lavic pamatuje, že tato dosud největší a nejničivější válka v dějinách lidstva, jež si vyžádala okolo 60 milionů lidských životů, začala dne 1. 9. 1939, a to útokem nacistického Německa proti Polsku. Zmíněný videoklip nicméně tvrdí něco jiného: uvádí rok 1938!

Pátrat po tom, jak k této chybě došlo, není snadné. Nevíme nic ani o „odborném“ týmu, který tuto akci zastřešoval, ani o tom, zda to bylo vůbec s nějakými odborníky konzultováno. Na první pohled bych řekl, že nikoliv, protože celé to podivné „nevládnutí“ P. Fialy budí pouze velké rozpaky. V dotyčném videoklipu je totiž přímo napsán letopočet 1938. A hovoří se tam o Mnichovské konferenci (29.-30. 9. 1938), která měla za následek přistoupení evropských mocností na Hitlerův požadavek na odstoupení pohraničních oblastí Československé republiky s německy hovořícím obyvatelstvem.

Mnichovská konference tak fakticky uzavírala dvacetileté období existence tzv. První republiky (1918-1938), spjaté s osobnostmi prezidentů T. G. Masaryka a E. Beneše. Po odstoupení pohraničí (= Sudet) byl „nastartován“ proces postupného rozpadu mnohonárodnostní Československé republiky s více než třímilionovou německou menšinou, který byl dovršen osamostatněním Slovenska (14. 3. 1939), německou okupací zbytku území Čech a Moravy (15. 3. 1939) a vyhlášením Protektorátu Čechy a Morava (16. 3. 1939) pod poručnictvím nacistické Třetí říše.

Na uvedenou chybu v letopočtu začátku 2. světové války upozornil článek na serveru „iDNES.cz TV“ s názvem „Začátek 2. světové války v roce 1938? Chyba bije do očí“ (15. 6. 2022, 19:18). Nad touto triviální chybou se s údivem pozastavili i oslovení vojenští historikové: plk. E. Stehlík a gen. A. Knížek. Leč – nezůstalo jen u této faktografické chyby.

[V souvislosti s tím se mi vybavila slova některých našich politiků, kteří docela nedávno tvrdili, že není třeba se učit letopočty a jména v dějepisu či „zbytečnou“ faktografii v jiných předmětech (např. P. Gazdík nebo M. Pekarová-Adamová). No – a výsledek, jak se zdá, se již dostavil. Stačí připomenout jiný hloupý výrok předsedkyně PS M. Pekarové o „autonomním" Protektorátu Čechy a Morava. Ano, tady hledejme příčinu tohoto chybného letopočtu o začátku 2. světové války! Když máme tak „moudré“ politiky, nedivme se tomu, že Fialova vláda zakopává jak o českou gramatiku, tak i o další chybějící znalosti.]

Novináři z MF Dnes (tentokrát jsem s tím neměl nic společného, protože jsem se o tomto videu dozvěděl až ze zprávy na internetu) vypátrali rovněž to, že ve zveřejněném textu se vyskytla i jedna pravopisná chyba (= hrubá), a to ve zdvojené souhlásce „n“: ve slově „obranných“. I v těch několika větách stačil kdosi udělat chybu! Co k tomu dodat?

Je velkou ostudou jak celé Fialovy vlády, tak i týmu osob, jež české předsednictví zaštiťují, jakož i bývalého učitele češtiny a dějepisu P. Fialy, že si dali tak málo práce s tím, aby se podobných chyb vyvarovali. Co to je za amatéry? Premiéra P. Fialu by měla hanba fackovat od rána do večera, že k tomu vůbec došlo!

„Pan profesor“ – a není schopen si uhlídat to, čím by ČR ráda ohromila Evropu a svět. Ani tentokrát se to nepodařilo „osladit Evropě“, ale přesně naopak. Dokázali jsme vyrobit zase jednu grandiózní ostudu, kterou si budou všichni dlouho pamatovat. Inu, nevzdělaní a pologramotní „Fialovi hoši a dívky, co spolu mluví“ naší zemi udělali pořádnou ostudu. Možná by bylo lepší napsat: „nadělali si do bot“.

Každému, kdo sleduje všechny ty kopance a kotrmelce, které nám kabinet P. Fialy již půl roku předvádí, musí být zřejmé, že tato vláda by udělala nejlépe, kdyby podala demisi. Premiér P. Fiala prospěje této zemi nejvíc, když odstoupí a současně požádá prezidenta republiky o jmenování úřednické vlády a o vypsání předčasných voleb. Ať je to co nejdříve! Zbývá jen věřit, že příští vláda, ať už ji bude sestavovat kdokoliv, na tom nebude ještě hůř než to Fialovo panoptikum, které tady z Božího dopuštění vládne.

24. 6. 2022

‒ RJ ‒

fiala-sam-v-bruselu-23.-6.-2022.jpg

Popisek: O čem asi tak sní „Fialový Péťa“, když právě bdí? To se jistě brzy dozvíme z příštího „státnického“ projevu našeho „ukrajinského“ premiéra, a to v hlavním vysílacím čase ve všech českých televizích.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář