Jdi na obsah Jdi na menu
 


ČT potřebuje „zeštíhlit“, zpravodajství „rozprášit“!

9. 6. 2022

Motto: „Veřejné mínění je jako pes, který kouše pouze ty, kdo se ho bojí.“ (Lidová moudrost)

Politické aktivisty z redakce zpravodajství „vyakčnit“!

Bývalý normalizační komunista Petr Dvořák, kterého někteří dobře zaplacení patolízalové označují za „špičkového manažera“ (!), „dřepí“ ve funkci generálního ředitele České televize (ČT) již déle než deset let. Právě tento nadstandardně placený poskok momentálních mocných po letech nepřetržité kritiky ohlásil dne 31. 5. 2022 „úsporný program“ pro tuto televizi, která se neoprávněně nazývá „veřejnoprávní“, a to pro příští dva roky. Hodlá prý ušetřit 910 milionů z „astronomického“ rozpočtu sedmi miliard Kč. Za ty peníze by muselo být všechno z ryzího zlata! Místo toho nám tento ředitel nabízí jen „zlato kočičí“!

Šetřit se má všude: na programech i na lidech. Jako první „oběť“ byl vyhlédnut „retro“ program ČT3, který v dobách „covidu“ samotný P. Dvořák propagoval, aby se zalíbil důchodcům. (Dnes jsou to podporovatelé A. Babiše a M. Zemana, a proto je nutno je potrestat!) Omezen má být i sport, v němž si redaktoři dělají, co se jím zlíbí. (K nejdrzejším patří politický aktivista R. Záruba, který si hraje na nedotknutelnou „celebritu“. Ten by měl být z ČT vyhozen mezi prvními.)

Co bude nejspíš zajímat všechny televizní koncesionáře, kteří musí tuto rozhazovačnou politiku platit ze svých mizerných mezd, je chystané propouštění části ze současných 3 tisíc zaměstnanců. Již to samo o sobě potvrzuje, že ČT je byrokratický moloch, který zaměstnává stovky zbytečných osob. Můj návrh zní: počet zaměstnanců (včetně těch provozních, kteří zajišťují skutečné vysílání televize) je třeba zredukovat na minimum. A hlavně: zcela „rozprášit“ redakci zpravodajství, jejíž zaměstnanci si dělají, co se jim zlíbí, a nedodržují ani svůj vlastní „kodex“, jak tomu vznešeně říkají.

ceska-televize-budova.jpg

Nevyváženost jejich působení na televizních obrazovkách je do očí bijící. Musel si toho všimnout už úplně každý. A protože vzdor neutuchající kritice náprava ze strany vedení ČT stále nepřichází, je třeba sáhnout k razantním opatřením. V prvé řadě je nutno vyhodit ředitele P. Dvořáka, celý management a pak do posledního „pěšáka“ vyprovodit na Úřady práce všechny zaměstnance redakce zpravodajství. Kompletně – bez výjimek. Všichni se totiž namořili do vysílání propagandy, a tudíž musí všichni odejít. Nechal bych tam pouze uklízečky a možná i vrátné a řidiče, pokud se do toho „hnojníku“ nezapojili také.

Všechny ostatní vyhodit a ČT obsadit novými lidmi, kteří nejsou zatíženi minulostí: pár desítek bude stačit. Éra tohoto bobtnajícího molochu, kde měl každý „čičmunda“ svůj balík peněz jistý, musí jednou pro vždy skončit. Jediným účinným „bičem“ se musí stát přísná kontrola objektivity informací, které se mají dostat k divákům. Nikoli cenzura, jak to začali praktikovat „fialovci“, nýbrž přísná objektivita a ověřování z několika zdrojů, Na tuto obvyklou zásadu všech novinářů světa ČT v posledních dvou letech zcela rezignovala. Již žádné lobbistické zájmy, zákulisní čachry ani zaměstnávání „kamarádíčků“ a příbuzných! To všechno musí skončit!

─────

ČT potřebuje „klystýr“ v podobě „zelenkovské“ čistky!

Shodneme se zajisté v tom, že ČT potřebuje provětrat všechny kanceláře, vysílací studia i dobře utajené 13. komnaty. Musí se nejen šetřit se svěřenými finančními prostředky, ale zodpovědně je třeba provést potřebné změny personální i programové. Zejména současný ředitel a jeho management nesou rozhodující zodpovědnost za nedobrý stav, v němž se ČT nachází.

Z ČT se pod Dvořákovým vedením stala „mašina“ na rozhazování peněz. Největší hanbou je však to, že blahobyt nadstandardně placených zaměstnanců ČT je placen těmi nejchudšími skupinami obyvatel. Tato nemravnost musí skončit! Koncesionářské poplatky by měly být zrušeny: pro důchodce a nízkopříjmové skupiny obyvatel zcela určitě! To je asociální model jako z časů raného kapitalismu, jak ho známe z románů Ch. Dickense.

A protože všude na světě se schody zametají odshora dolů, nikoli naopak, je třeba s těmi personálními změnami začít u P. Dvořáka. Bez ohledu na to, kolik má přímluvců. Ve skutečnosti se jedná jen o příživníky, kteří jsou přisátí k „cecíkům“ pokladny ČT. Za všechny nepořádky a nejrůznější pochybení nese formální zodpovědnost právě P. Dvořák. I za to, že se bojí všech těch ukřičených „politických aktivistů“ z redakce zpravodajství, které do své navrhované „reformy“ nezahrnul. O této redakci tam totiž není ani slovo, jako by měla nějaké výsadní postavení.

[Čtenáři mých článků dobře vědí, že již několik let „dokumentuji“ (jako historik jsem na to zvyklý) všechny zjištěné chyby a záměrně šířené dezinformace, např. z oblasti historie. Počet článků na toto téma se utěšeně rozrůstá. Již jen za tyto zjištěné nedostatky by měli být všichni dotyční redaktoři na hodinu vyhozeni.]

Ano, „cochcárna“ v redakci zpravodajství ČT musí jednou pro vždy skončit! ČT se potřebuje zbavit především rutinérů a všech tlučhubů z generace „Husákových dětí“, kteří se chovají drze a zpupně, vnucují nám své jednostranné pohledy na svět i na dění okolo nás.

Abych byl upřímný: Nevadí mi občasná „přeřeknutí“ a špatný slovosled ve větách „rosničky“ Jariny Sochorové. Je to pro mne naopak příjemné oživení, dokonce jakési „zlidštění“, té televizní nudy, která se na nás valí z ČT od rána do půlnoci. Daleko víc mi vadí drzé a arogantní vystupování těch jedinců, kteří sami sebe označují za redaktory nebo moderátory, ačkoliv pro to většinou nemají žádné kvalifikační předpoklady. Ti všichni se mylně domnívají, že to tam mají „propachtované“ až do skonání věků. Těmto jedincům je třeba jasně vzkázat, že nemají a že se budou brzy poroučet. Vydržovat si taková individua z peněz koncesionářů, to by byl doopravdy luxus, na který nemáme a nebudeme mít.

Na závěr tohoto zamyšlení nad posledním rozhodnutím P. Dvořáka nabízím příštím „kádrovákům“, kteří ten „svinčík“ po dnešním řediteli ČT budou jednou uklízet, seznam těch zaměstnanců ČT, kteří by měli z obrazovek zmizet co nejdříve. Z redakce zpravodajství jsou to tito: D. Takáč, J. Václavek, V. Moravec, M. Kubal, M. Řezníček, J. Železný, L. Rosí, P. Navrátil, O. Topinka, K. Radilová, N. Reindlová, M. Novotná, N. Fridrichová, S. Witowská. (Otazník mám u jmen: M. Augustové, J. Krásné a B. Kroužkové.) „Provětrat“ potřebují také některé špatně pracující regionální redakce: J. Vácha, J. Kvasnička, L. Dostál, J. Pirkl atd. Ze zahraniční redakce by měli zmizet: B. Šámalová, K. Rožánek, L. Dolanský, D. Miřejovský a L. Mathé.

Ti všichni by si měli uvědomit, že jejich skutečnými zaměstnavateli jsme my – televizní koncesionáři. Nelze se lidem vysmívat do obličeje a pak od nich žádat peníze za svou mizerně odváděnou práci. Tak to v kapitalismu nefunguje! Možná tak v tom „hybridním“, prolhaném režimu, který tady již 32 let „provozujeme“.

ČT potřebuje změnu a „dietu“. Musí se s tím začít neprodleně. Není nač čekat. Ještě je šance, že by se z toho dnešního nefunkčního „molochu“ mohla jednou stát skutečně nezávislá, veřejnoprávní televize. Naděje totiž umírá jako poslední.

5. 6. 2022

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář