Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nějaký Čech by se nenašel…?

28. 6. 2022

Z internetového zpravodajství se právě dozvídám převratnou zprávu: Od července letošního roku bude známé Psychiatrické nemocnici v Praze-Bohnicích šéfovat dosavadní primářka následné psychiatrické péče, která zde pracuje již čtvrtstoletí – MUDr. Zuzana Baboríková. Ve funkci nahradí dosavadního ředitele – Slováka MUDr. Martina Hollého, který původně působil v Trenčíně na Slovensku a od r. 1996 až dosud vedl nemocnici v Bohnicích.

Na této informaci by nebylo nic divného, když např. Národní galerii v Praze vede Polka Alicja Knastová nebo když Česká filharmonie má jako svého šéfdirigenta ruského emigranta Semjona Byčkova. Pro někoho je to možná detail, ale neměl by být. V Praze žilo vždycky dost cizinců, ale nikdy bychom neměli připustit, aby se do vedoucích pozic dostávali cizinci. Tam, patří výhradně rodilí Češi, ať se to komu líbí, či nikoliv.

Když jsem se o nominaci Slovenky Z. Baboríkové dozvěděl, řekl jsem si: To si z nás, Čechů, Moravanů a Slezanů, dělá někdo legraci? Dvacet devět let od zániku společného státu Čechů a Slováků? Vždyť už nás tak dlouho nic nespojuje! Dokonce ani naše televize o Slovensku téměř neinformuje. Stala se z ní výhradně televize „ukrajinská“. Jak dlouho tady ještě bude strašit duch soudruha Gustáva Husáka (1913-1991), který zemřel již před 31 lety? Zdá se, že ještě dlouho, předlouho…

Potvrzením těchto nenormálních poměrů, kdy se Slováci objevují ve funkcích, v nichž by měli sedět Češi, je jiný Slovák, kterého si tam prosadil dnes tolik kritizovaný, „mafiánský“ STAN, Jozef Síkela, ministr průmyslu a obchodu. Toho si tam prý „prostrkal“ nedávno odstoupivší ministr školství P. Gazdík, další prapodivná postavička tohoto zvláštního politického uskupení, kde se používají šifrované telefony a kde si politici zpestřují svůj nudný život kokainem. Který pak agent Moskvy (jiný to ani nemůže být!) již 32 let řídí personální politiku tohoto státu?

Opakovaně se potvrzuje, že naším hlavním problémem není ani V. Putin a jeho válka na Ukrajině, ani inflace či rekordní ceny pohonných hmot a energií, nýbrž Slováci. Namísto toho, aby využili rozpadu společného státu k návratu do své původní vlasti, na Slovensko, zabydleli se u nás a je jim tady evidentně dobře. Jistě lépe než na Slovensku, kde je výrazně nižší životní úroveň – navzdory přijetí eura. Hned vedle Ukrajinců tvoří totiž Slováci nejpočetnější národnostní menšinu v českých zemích.

Na tom by jistě nebylo nic divného ani zvláštního. Zarážející je pouze to, že po vzoru soudruha G. Husáka se někteří z nich začali mylně domnívat, že mají jakési „právo“ nám, Čechům, šéfovat. Husák se svým arogantním chováním (a také tím, že sem „natahal“ tisíce Slováků za lepším živobytím) mstil Čechům za to, že ho věznili a ponižovali.

Od bývalých politických vězňů, kteří s tímto namyšleným levicovým pseudointelektuálem seděli v témže vězení, vím, že to byl docela obyčejný „prevít“ a udavač, s nímž nechtěl mít nikdo nic společného. Byl všeobecně neoblíbený a většina vězňů komunistického režimu se ho štítila a vyhýbala se mu. Proto nechápu ty Čechy, kteří nemohou na tohoto slovenského kolaboranta, vlastizrádce a zaprodance Moskvy zapomenout. Hanba jemu i jim! (Za války G. Husák nabízel J. V. Stalinovi připojení Slovenska k SSSR – jako další svazové republiky.)

Nové ředitelce Psychiatrické nemocnice v Bohnicích přeji mnoho zdaru v jejím náročném působení. Věřím, že ona nemá s G. Husákem nic společného. Husák totiž byl a zůstává i nadále stínem na česko-slovenských vztazích. Ti naši občané, kteří zažili období tzv. normalizace, budou jistě vědět, proč tomu tak je.

24. 6. 2022

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Souhlasím s otázkou

(Falka, 28. 6. 2022 13:20)

- bylo by lepší, kdyby na vedoucích místech našich různých institucí a organizací byli Češi! Považuji ale také za důležité, ba rozhodující, zda ti lidé s cizími jmény se cítí Čechy a umí dobře česky.