Jdi na obsah Jdi na menu
 


P. Gazdík: „Nic jsem neudělal, ale končím…“

20. 6. 2022

Motto: „Podvod a klam zradí se sám.“ (České přísloví)

Inu, šlo to rychleji, než jsem čekal. V našich zeměpisných šířkách tomu bývá obvykle tak, že se dotyčný politik dlouhé týdny vymlouvá a hraje si na „mrtvého brouka“, než je nakonec nepříznivými okolnostmi přinucen podat demisi. Příkladů z celého polistopadového období bychom našli víc než dost.

Teď se to přihodilo jednomu učitýlkovi ze zapadlé pohraniční vísky na konci republiky, vesnickému prosťáčkovi s obrovským egem, ale s velmi špatným vzděláním a hlavně s tragickou neznalostí mateřského jazyka. Na jeho adresu nešetřím kritikou od prvního okamžiku, kdy se o něm začalo uvažovat jako o možném ministrovi školství.

Řeknete si: Pologramotný ministr školství? Ano, to jsme tady doopravdy od zavedení školní docházky za Marie Terezie (1774) ještě neměli! Ale znáte to: všechno je jednou poprvé. Jeho zařazením do své vlády si P. Fiala podepsal sám nad sebou politický rozsudek smrti. Proto brzy padne i on.

Jelikož se již patnáct let pohybuji alespoň část roku v rodném kraji P. Gazdíka (mám rekreační chalupu v obci Strání, odkud pochází další vesnický „vykuk“, O. Benešík (KDU-ČSL), který v r. 2018 v této vesnici organizoval falešné oslavy údajného, vymyšleného 700. výročí první písemné zmínky o této vesnici; je to něco na způsob Palerma a sci-fi v podmínkách vesnice na moravsko-slovenském pomezí), leccos o politickém působení tohoto vesnického prosťáčka, jemuž se podařilo protlačit až do ministerské funkce, vím. Jen se divím „slušňákovi“ P. Fialovi, že si tuto trapnou figurku nechal vnutit do svého kabinetu.

P. Gazdík ovšem není jedinou podivnou postavičkou, kterou zákulisní hráči „prostrkali“ do horních pater naší politiky. Není od věci připomenout, že i ministr J. Síkela, Slovák s nanejvýš podezřelou minulostí z doby před rokem 1989, patří k okruhu těch, které přivedl do Fialovy vlády právě P. Gazdík. Také tomuto slovenskému soudruhovi, kterého si tady zapomněl jiný soudruh, G. Husák, když se po r. 1989 vracel na Slovensko, doporučuji, aby urychleně začal hledat díru v tom rozpadajícím se vládním domečku P. Fialy. Brzy ji bude potřebovat, až bude prchat k hrobu soudruha G. Husáka na Slovensko.

Vzhledem k tomu, že tento ministr má ve své kompetenci také strategickou jadernou energetiku (= dostavbu jaderných elektráren v Dukovanech a v Temelíně), měl by disponovat bezpečnostní prověrkou nejvyššího stupně. Jestlipak ji má? Moc bych se divil, kdyby tomu tak bylo. O to víc mě udivuje, že titíž lidé neustále připomínají, že bezpečnostní prověrku nemá ten či onen člověk z Pražského hradu.

Situace okolo dobrovolně nabídnuté demise P. Gazdíka mě sice překvapila svou rychlostí, ale nikoli tím, že k ní došlo. Bylo to jen zákonité. Gazdíka jsem od samého začátku považoval za „nejslabší kus“ ve Fialově vládě. Jeho rezignace byla jen otázkou času. Nebýt aktuálně vypuklé aféry okolo P. Hlubučka, která se vyšetřuje již zhruba dva roky, došlo by k ní tak jako tak – jen o pár týdnů či měsíců později. „Slabé kusy“ samy nejlépe vědí, jak na tom jsou a že brzy půjdou na „porážku“.

V případě P. Gazdíka proto nebudu „přikládat pod kotel“. Nebudu tak činit nikoli proto, že bych P. Fialovi nepřál jeho vládní angažmá (ať si to užije, než půjde od válu), nýbrž proto, že se vyjevil jako totálně neschopný politik, který se na post premiéra neměl nikdy dostat. Nedostatek soudnosti v kombinaci s absencí schopnosti řídit vládní tým, to je smrtící „koktejl“, který tomuto nažehlenému panákovi z Brna připravili jeho „loutkovodiči“ z Bruselu a z Washingtonu. Brzy se bude poroučet i on.

Přesto: P. Fiala má ještě šanci zabránit pádu své vlády v době začínajícího předsednictví v EU. Mohl by v souvislosti s právě probíhající krizí uvnitř koaličního uskupení STAN (demise P. Gazdíka jistě nebude jedinou personální změnou) provést „rekonstrukci“ vlády. Doporučuji mu, aby z ní vyhodil všechny čtyři koaliční strany. S výjimkou „Pirátů“ má totiž každá z nich obdobné problémy jako STAN. Jsou to „zasmrádlé“ strany, totálně prohnilé a beznadějně zkompromitované. S tím se úspěšně vládnout nedá. Fiala si je dobrovolně (nebo snad pod nátlakem svých „loutkovodičů“?) pověsil na krk a teď si s tím neví rady.

Případná, „rekonstruovaná“, vláda P. Fialy by mohla pokračovat jako menšinová: buď doplněná o lidi z ODS, nebo o odborníky bez stranické příslušnosti. Pokud P. Fiala najde odvahu tyto změny provést, nepochybuji o tom, že získá potřebnou podporu pro svou vládu přinejmenším u politicky indiferentního uskupení „ANO 2011“. Jednou z variant, jež přicházejí v úvahu, by mohla být i nabídka účasti „ANO 2011“ ve vládě – coby „juniorního partnera“. I to má své politické opodstatnění. Rozdíl ve volebních ziscích v parlamentních volbách v říjnu 2021 byl jen velmi malý. Bylo to takřka 50:50.

Obě navrhované varianty pro „rekonstrukci“ vlády jsou politicky průchodné. Dovedu si dokonce představit nabídku postu premiéra pro exministra K. Havlíčka (ANO 2011), případně post řadových ministrů pro M. Kolovratníka (např. MPO) či A. Juchelku (MPSV). V úvahu však přicházejí spíše lidé mimo stávající stranické struktury – odborníci z praxe. Právě takové osoby teď, v době zhoršující se krize, budeme potřebovat jako sůl. (Škoda, že se mezitím vrátil ke své původní profesi podnikatel P. Juříček!)

Tváří v tvář problémům, jimž budeme muset v příštích měsících čelit, je demise jednoho bezvýznamného vesnického „podučitele“ ze Suché Lozi úplné nic. Čtenáři mých článků dobře vědí, že jsem tohoto zbloudilého zoufalce, který uvěřil tomu, že je „geniální“ a „nenahraditelný“, jak se to často stává našim „vyvoleným“ politikům (netýká se to jen „jarmulkářů“), nikdy nešetřil a psal jsem o něm tak, jak jsem to v hloubi duše cítil. A to trvá i nadále – bez ohledu na jeho demisi. Jsem totiž toho názoru, že oba jmenovaní pánové z Uherskobrodska, P. Gazdík i O. Benešík, kteří sami sebe (bůhvíproč, když se jedná o obyčejné vesnické „nuly“) považovali za jakési božstvo, které je povoláno k tomu, aby vládlo nám, obyčejnému „plebsu“.

Jak jsem již uvedl, psal jsem o P. Gazdíkovi vždy tvrdě a popravdě. Vadila mi hlavně jeho „pologramotnost“, kvůli níž bych ho – jako bývalý učitel češtiny – nepustil k maturitě: dříve ani dnes. Nikdo se mi nemůže divit. O to víc mě překvapuje, že má odvahu i nadále zahřívat lavice v Poslanecké sněmovně. Jistě to nebude dlouho trvat. Předčasné volby totiž klepou na dveře. Jen P. Fiala si zatím ničeho nevšiml. Čemu se divíme? Ten by byl schopen zaspat i vlastní pohřeb. Onen „politický“ má již úspěšně za sebou.

Od samého začátku fungování Fialovy vlády je mi záhadou, že tomuto „politologovi na baterky“, který o politice nic neví, ale tváří se, jako by snědl všechnu moudrost světa, nevadí ty podivné existence v jeho kabinetu. Možná je to proto, že mu vadit „nesmějí“, protože jeho loutkovodiči to tak rozhodli. Ať je tomu jakkoliv, jsem přesvědčen o tom, že pád této nanicovaté, „ukrajinské“, vlády, jež nedělá pro své občany vůbec nic, je jen otázkou krátkého času. Netřeba čekat na sérii dalších demisí. Lépe je podat demisi celé vlády! Raději na počátku předsednictví EU, než v jeho průběhu. Teď by si toho nemusel nikdo všimnout. Na podzim se o tom dozví celý svět!

Fialova vláda je prohnilá skrz naskrz. Čím dříve podá demisi, tím lépe pro nás pro všechny. Osobně jsem přesvědčen o tom, že se osoba P. Gazdíka nikdy neměla do funkce ministra školství dostat. Bylo to velké selhání jak předsedy STAN V. Rakušana, který si ho tam navzdory různým námitkám sám protlačil, tak především premiéra P. Fialy, jenž si ho tam nechal vnutit. Oba by se měli za toto politické selhání hanbou propadat až do konce života.

K dnešnímu oznámení o demisi P. Gazdíka na funkci ministra školství připojuji pár čtenářských reakcí, které jsem náhodně vybral z médií. Začnu několika osobními hodnoceními z dřívějších článků, která vysvětlují, kdo to je P. Gazdík: „Oslík ze Suché Lozi, co se dostal k moci.“ – „Gazdík – v rodné Suché Lozi zvaný dutohlav.“ – „Gazdík je totálně vymaštenej. Ten člověk patří do blázince.“

─────

Protože se jako historik již půl století zabývám regionálními dějinami Zlína a Zlínského kraje, neodpustím si jednu poznámku k názvu obce, z níž P. Gazdík pochází. Označení „Suchá Loz“ se poprvé objevuje v tzv. zakládací listině kláštera Smilheimu ve Vizovicích z r. 1261. Jak jsem uvedl již v r. 2019 v jednom ze svých historických článků, z textu této listiny není jasné, zda se tehdy jednalo o pouhé pomístní jméno, nebo o název kolonizační vesnice. Ty byly tehdy, ve 2. polovině 13. století a v 1. polovině 14. století, zakládány v okrajové části vizovického panství šlechtickými donátory, např. Smilem ze Střílek, jenž tento klášter založil a obdařil rozsáhlými pozemskými statky.

V nářečí zdejšího, pohraničního, kraje mezi českým a uherským státem znamenalo označení „Suchá Loz“ něco na způsob: zemědělsky neobdělávaného místa. „Lozit“ nebo „zglýňat“ je nehezké nářeční pojmenování pro činnost, kdy dotyčná osoba překonává terénní nerovnosti a překážky: v nehostinném území, na pomezí mezi zemědělskými plochami a pohraničním pralesem. Já osobně bych se názvem této vesnice nechlubil: není totiž k tomu žádný důvod. Z celého Zlínského kraje neznám ošklivějšího místního jména. Název vesnice totiž vystihuje polohu „na konci světa“. To je Suchá Loz – z hlediska historického i etymologického (toponomastického).

─────

A ještě pár reakcí čtenářů pod článkem o Gazdíkově demisi. Čtenář M. S. píše: „Přestože Gazdík je z regionu, jsem rád, že ho pravda dohnala… Jeho přínos nula. Nic, jenom kecy. Kritika všeho a všech, vlastní přidaná hodnota nula. Na firmu si nepamatuje, nic neudělal, ale končí. 19 poradců nemá ani americký prezident. Všichni ho mají rádi. Kdo jinému jámu kopá… Tahle vládní sebranka je neskutečný výkvět neschopných a arogantních lidí!!!“ (Seznam Zprávy, 19. 6. 2022)

A jiný čtenář E. D. soudí toto: „Chudák Gazdík, on nic neudělal, jen komunikoval přes šifry s mafiány a jezdil s nimi na dovolenou.“ Kus pravdy zřejmě odhalil i čtenář M. F.: „Kdyby zvládal MŠMT, tak by určitě nerezignoval, ale možná už zjistil, že si ukousl moc velký kus…“

K tomuto třetímu názoru si dovolím napsat pár vět: Také já zastávám totéž stanovisko. Gazdík by nebyl schopen MŠMT uřídit poté, kdy se tu objevil problém s ukrajinskými uprchlíky a s náporem dětí těchto utečenců na naši školskou soustavu. K jeho smůle navíc odchází z postu náměstka exministr R. Plaga, jenž fakticky „řídil“ toto ministerstvo za Gazdíka. Ten by si s tím sám nevěděl rady. Je na to příliš hloupý, nevzdělaný a profesně nezkušený. Toť vše. Nehledejme v tom žádné záhady. Pravda bývá obvykle velmi jednoduchá.

„Významný politik“ (tak se prý tento vesnický Hurvínek v soukromí sám označuje) P. Gazdík končí. Buďme rádi! Je to začátek konce celé Fialovy vlády. Brzy budou následovat další demise a pád celé vlády těchto diletantů a pologramotů. Měli bychom narazit sud a začít slavit…

19. 6. 2022

‒ RJ ‒

gazdik--rakusan--dva-regfistrovani-partneri--nebo-jen-dva-vycurankove.jpg

Popisek: Gazdík a Rakušan. Dva registrovaní partneři, nebo jen obyčejní vyčůránkové? Čemupak se ti dva „mafiáni“ tak hihňají?)

─────

P. S.

„Slabých kusů“ je ve Fialově vládě víc…

aneb Premiér P. Fiala vůbec netuší, která bije!

O nevhodnosti P. Gazdíka pro post ministra školství píšu od okamžiku, kdy se objevilo jeho jméno – coby kandidáta na tuto funkci. Jsem rád, že mi dal vývoj událostí za pravdu. Teď jde ještě o to, aby z Fialovy vlády zmizely další „slabé kusy“. V prvé řadě by to měl být neschopný a pologramotný vesnický tlučhuba Marian JUREČKA (KDU-ČSL), dále neostalinistický „reformátor“ a „bojovník proti fake news“ Vít RAKUŠAN (STAN), nekompetentní ministryně životního prostředí Anna HUBÁČKOVÁ (KDU-ČSL), nekomunikativní ministr zemědělství Zdeněk NEKULA (KDU-ČSL), užvaněný „univerzální“ radiolog na postu ministra zdravotnictví Vlastimil VÁLEK (TOP 09), „odbornice“ na vědu a výzkum s maturitním vysvědčením z průmyslovky Helena LANGŠÁDLOVÁ (TOP 09) či ministr s podivnou „revoluční“ minulostí Jozef SÍKELA (STAN). Zmizte! Děláte jen ostudu této zemi! „Pirát“ I. Bartoš zůstane po tomto „masakru“ ve Fialově vládě jako pověstný Jakešův „kůl v plotě“.

Beznadějně neschopný premiér Petr Fiala mně připomněl A. Dubčeka z roku 1968. Toho taky vývoj předběhl způsobem, že nestačil běžet „za vozem“. Fiala je na tom daleko hůř než kdysi Dubček: chybí mu totiž osobní charisma. (Vyretušované fotky z politické reklamy na tom nic nemohou změnit. Pouze to stojí obrovské peníze.) Charismatu měl Dubček na rozdávání. Tato skutečnost pak způsobila, že z prekérní situace vyšel vcelku obstojně, i když ne zcela se ctí. Přesto se nikdy nestal „politickou mrtvolou“, kterou je P. Fiala již v této chvíli. Proto je Fialovo blábolení ohledně právě probíhající krize uvnitř STAN jen bláhovým pokusem oddálit pád celé vlády. Ta skončí dříve nebo později – bez ohledu na to, co si o tom P. Fiala myslí. On se stane pouze divákem vlastního politického pádu.

Jak napsal jeden čtenář na internetu: „Fialový hnus bez závoje a příkras.“ A jiný čtenář k tomu Fialovu blábolení na Primě (CNN Prima News, 19. 6. 2022) u T. Tománkové poznamenal toto: „Buď z nás dělá blbce on, nebo jeho poradci dělají blbce z něho.“ A další čtenářka píše: „Tak jsem s velkým sebezapřením dočetla a mohu konstatovat: za předsedu vlády máme idiota.“ Chtělo by to ještě „okořenit“ známou hláškou z filmu „Obecná škola“ v podání R. Hrušínského, ale to si nechejme až na příště.

Po tom „nerváku“ s P. Gazdíkem si užívejme pár slunečných dní. Ta energie se nám bude brzy hodit, až půjdou ceny úplně všeho nahoru.

Vážení přátelé, přeji vám hezký den a hodně slunce v dalších měsících!

19. 6. 2022

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář